Perunapellolta alkanut parisuhde tuotti Kaijansinkoille kasvavan kukkabisneksen - kesäkukkasesonki on nyt parhaimmillaan

Sari ja Marko Kaijansinkko tapasivat perunapellolla. Sami Kuusivirta

Pirjo Kamppila

Kaijansinkon puutarhassa Lahdessa hämmästyy ensimmäiseksi sen kokoa. Kukkia tuntuu myös riittävän loputtomiin. Sitä selittää puutarhan koko: kasvihuoneita on kahdeksan ja niissä alaa lähes 6 400 neliötä.

Seuraava hämmästyksen aihe on yrityksen kasvuvauhti.

- Minun aikana on lähes joka vuosi rakennettu uusi kasvihuone, laskee yrittäjä Marko Kaijansinkko. Hän otti vastuun puutarhasta vuonna 1999.

Uusi kasvihuone tarkoittaa 150 000 euron investointia. Lisäksi joka vuosi tehdään remontteja tai uusitaan kasvihuoneiden muoveja.

Kannattavuuden yksi kulmakivi on omatoiminen rakentaminen ja remontointi, tietää Marko Kaijansinkko. Sami Kuusivirta

Suurin osa kukista myydään suoraan puutarhalta ja loput omista myymälöistä Heinolan ja Lahden Launeen Citymarketien pihoilta. Yritysasiakkaita on, mutta tukkumyyntiä ei.

- Olemme varmaan suurimpia kukkatarhoja, joka ei myy tukkuun.

Liikevaihtoa kertyy vuosittain noin 500 000 euroa.

Suoramyynnin määrä on hyvä saavutus, sillä puutarha sijaitsee melko syrjässä, Lahden ja Heinolan rajamailla, kilometrin päässä vanhasta valtatiestä. Kaijansinkko näkee asian toisin:

- 50 kilometrin säteellä on 300 000 asukasta.

Uusimmat tomaattikylvökset ovat vasta taimella, mutta kuukauden kuluttua ne ovat venyneet polvenkorkuisiksi, kerrtoo Sari Kaijansinkko. Sami Kuusivirta

Kaijansinkon puutarha on suuruutensa puolesta eri sarjassa kuin Lahden seudun muut kukkatarhat. Ikänsä puolesta se ei yllä aivan samaan kuin moni muu, vaikka täyttääkin tänä vuonna 40 vuotta.

Kukkatarhojen ikää on tosin hiukan vaikea laskea, koska moni on aloittanut avomaan vihannesviljelyksestä. Näin Kaijansinkollakin.

- Isoisä viljeli vihanneksia ja myi niitä Lahden torilla.

Ensimmäinen kasvihuone pystytettiin 1977, ja sen puutarha laskee myös syntymävuodekseen. Alussa huoneessa viljeltiin vihannesten taimia ja ohessa vähän kukkiakin. Nyt suhde on toisin päin.

Perunaa istutettiin vielä vuonna 1987, jolloin kesäharjoittelija Sari tutustui 17-vuotiaaseen Markoon.

Kukkien kupeessa kasvaa myös yrttejä. Sonja Dahl ja Paula Holmström istuttavat sitruunamelissaa. Sami Kuusivirta

Nyt yrityksessä on jo mukana seuraavakin sukupolvi, Kalle Kaijansinkko. Tämä motivoi isää kehittämään puutarhaa edelleen.

- Tässä on tärkeää, että pystyy rakentamaan itse. Tunnen olevani enemmän laitosmies kuin puutarhuri.

Marko Kaijansinkko onkin varsinaiselta ammatiltaan metallimies. Vaimo Sari on kokki ja Kalle-poika tietotekniikka-asentaja.

- Olin reissutöissä putkimiehenä, ja se harmitti, kun oli lapsiakin. Ostin pakettiauton vuonna 1995 ja aloin myydä kukkia Heinolan torilla, kuvaa Marko Kaijansinkko puutarhuri-uransa alkua.

Kesäkukkien sesonki on nyt parhaimmillaan, mutta kylmät säät ovat jarrutelleet asiakkaiden ostointoa.

- Huoneet ovat ehkä vähän enemmän kuin täysiä, mutta kyllä tästä selvitään. Pahinta olisi, jos lämpökeskus hajoaisi yöllä kello 4. Silloin on puoli tuntia aikaa tehdä jotakin.

Kasvihuoneita lämmitetään hakkeella ja omalla lämpöverkolla.

Kurkun taimista saa jo syötävää. Sami Kuusivirta

Kukkien kasvua on pystytty hillitsemään laskemalla huoneiden yölämpötiloja. Normaalin tapaan kasvien istutuksia on myös porrastettu, jotta oikean kokoista myytävää olisi vielä heinäkuussakin.

Uusimmat tomaattikylvökset ovat vasta sirkkalehtiasteella, mutta kuukauden kuluttua ne ovat venyneet polvenkorkuisiksi.

Kaijansinkon periaatteina ovat kukkien hyvä laatu ja suoramyyntiin liittyvä palvelu.

Laatu tunnustuksen yritys sai jo vuonna 2007. Kotimaiset Kasvikset -yhdistys nimesi tuolloin puutarhan vuoden laatutuottajaksi.

Laatu tarkoittaa esimerkiksi vahvajuurisia kasveja. Niitä kasvaa isoissa ruukuissa.

- Alennusmyyntiin ei tarvitse ryhtyä. Kukat myydään joka tapauksessa. Mutta ikävää on, että emme ehdi palvella asiakkaita hyvin, jos tulee ruuhkaa.

Markkinoinnissa ovat käytössä kaikki kanavat lehti-ilmoittelusta Facebookiin ja Twitteriin.

- Facebook paukuttaa nyt kovaa. Vuosia sitä on tehty, ja nyt se alkaa näkyä. Asiakaskuntamme on nuorentunut: tulee nuoria pareja ja lapsiperheitä.

Kaijansinkoilla ei ole mitään sitä vastaan, että asiakkaat tulevat puutarhalle kuin retkelle. Sitä varten on oma kahvila ja lasten leikkipaikka.

Laadun tuottaminen tarkoittaa paljon käsityötä, tietävät Sari ja Marko Kaijansinkko. Sami Kuusivirta

Myyntisesonki kestää vapusta heinäkuun alkuun, ja 15 palkattua työntekijää ovat töissä maalis-heinäkuun ajan.

Kesäkukat ja pinta-alan kasvu työllistävät perhettä ympäri vuoden. Marko Kaijansinkko ei kaipaa jatkeeksi joulukukkia.

- Niiden kasvatus pitäisi aloittaa elo-syyskuussa, jolloin emme ehtisi siivota kasvuhuoneita välissä. Lisäksi joulukukkien myyntiaika on tosi lyhyt, vain muutamia päiviä, eikä meillä ole omaa lämmintä myyntitilaa kaupungeissa.

Koristekasveja viljeltiin Suomessa toissa vuonna 529 yrityksessä 123 hehtaarin alalla, kertoo Kauppapuutarhaliitto.

Suurimmat kukkapuutarhat Lahden seudulla ovat Kaijansinkon puutarhan lisäksi Lehtorannan puutarha Asikkalassa (kasvihuoneala 2 100 neliötä), Aaltosen puutarha Lahdessa (1 700 neliötä) ja Isomäen puutarha Lahdessa (1 400 neliötä). Niistä Lehtoranta on toiminut yli 80 vuotta ja Isomäki lähes 50 vuotta

Kuusankoskelaiset Osmo ja Silja Rutanen tulivat Kaijansinkon puutarhaan ensi kertaa. Heidi Rämö ja Kaisa Pethman auttavat kantamisessa. Sami Kuusivirta

Aaltosen puutarha toimii nyt konkurssipesänä. Lahden seurakunnat lakkauttivat Levon hautausmaan puutarhan viime vuonna.

Moni pieni puutarha Suomessa on lopettamassa. Syinä ovat investointien ja remonttien kalleus ja se, ettei jatkajaa löydy omasta perheestä, tietää Marko Kaijansinkko.

Kukkien viljely vaatii paljon käsityötä, vaikka automaatio auttaa osaltaan. Esimerkiksi seurakunnat ja kaupungit ovat luopuneet omista kasvihuoneistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 3. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 4. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 7. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 8. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 9. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 10. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 11. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 12. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 13. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 14. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun
 15. Janne Niemisen Esalainen: Kirpputorien luonne on muuttunut 1990-luvulta, mutta pieni tunkkaisuus kuuluu edelleen asiaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.