Tallukka tyhjenee torstaina - asukkaat ripotellaan kahdeksaan eri vastaanottokeskukseen

Janne Nieminen

Vääksyn vastaanottokeskus tyhjenee nopeasti. Yksikön toiminnasta vastanneen Kotouma oy:n liiketoiminnanjohtaja Janne Autio kertoo, että vastaanottokeskuksen tilojen on tarkoitus olla tyhjinä torstaihin mennessä.

Tallukan asukkaat joudutaan sijoittamaan uusiin kohteisiin. Autio kertoo, että vastaanottokeskuksen asukkaat joutuivat odottamaan Maahanmuuttovirastolta (Migri) tietoa uusista sijoituskohteista myöhään.

- Ihan tarkkaa päivää tiedon saapumisesta en osaa sanoa, sillä en ole ollut asiasta suoranaisesti vastuussa. Pitää kuitenkin paikkansa, että lopulliset listat uusista vastaanottokeskuksista saatiin vasta muutamia päiviä sitten.

Aution mukaan Tallukan asukkaille kerrottiin uudet kohteet pikimmiten, kun tieto Migristä saatiin.

- Kun saimme tulkkaukset ja muut varattua, ilmoitimme asiakkaille niin pian kuin mahdollista.

Autio muistelee, että Tallukan asukkaat siirretään yhteensä kahdeksaan eri vastaanottokeskukseen. Keskukset sijaitsevat Aution mukaan laajalla alueella.

- Oletan pikaisen aikataulun johtuvan siitä, että tällä hetkellä vastaanottojärjestelmässä on hyvin vähän ylimääräistä tilaa. Sen vuoksi suhteellisen suurien asiakasmäärien sijoittaminen on ollut hankalaa. Vapaan tilan vähäisyydestä kertoo jo sekin, että Vääksyn asiakkaat joudutaan sijoittamaan näin moneen eri paikkaan, Autio sanoo.

Erään Vääksyn vastaanottokeskuksessa toimineen vapaaehtoisen mukaan Tallukasta muuttoa tekevät asukkaat saisivat ottaa uuteen osoitteeseensa mukaan vain rajatun määrän henkilökohtaisia tarvikkeitaan. Loput olisi heitettävä siirtolavalle Tallukan pihaan.

Aution mukaan tilanne ei ole ihan niin yksioikoinen. Hän kuitenkin sanoo, että ohjeistukset on tehty tiukoiksi, jotta ylimääräistä tavaraa ei muuton mukana siirtyisi suunnattomia määriä.

- Asiakkaiden tavaramäärät ovat välillä hyvinkin suuria. Tavarat eivät välttämättä ole sellaisia, joita pystyisi tulevassa asumismuodossa edes hyödyntämään. Paljon riippuu siitä, millaisiin tiloihin ihmiset uudessa yksikössä sijoitetaan. Jos majoituskohde on esimerkiksi valmiiksi kalustettu huone, on hieman haasteellista, jos mukaan on hamstrattu vaikkapa ruokailusarjoja, Autio sanoo.

Kiveen hakattuja ohjeistukset eivät Aution mukaan kuitenkaan ole.

- Keskustelua käydään aina sekä vastaanottajayksikön että asiakkaiden kanssa. Pyrimme löytämään sellaisen ratkaisun, johon kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.

Lahden vastaanottokeskus Hennalassa, Valolinnan vastaanottokeskus Heinolassa sekä Lammin vastaanottokeskus Hämeenlinnassa jatkavat yhä toimintaansa lähialueilla. Hennalan vastaanottokeskusta pyörittää Suomen Punainen Risti, jolla on sopimus Migrin kanssa tällä hetkellä vuoden loppuun asti.

Viimeisimmistä Hennalaa koskevista majoituspaikkojen vähennyksistä Migri päätti viime vuoden lopussa. Tuolloin määrättiin vähennettäväksi 50 lisäpaikkaa kesäkuun loppuun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 5. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 6. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 7. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 8. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 9. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 10. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 11. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 12. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 13. Otteluennakko: Reipas hakee revanssia mikkeliläisistä – katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 14. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia
 15. Kuntalaiset sanovat kyselyssä kuntaliitoksille selkeästi "ei" – suopeus kuntatalouden tasapainottamistoimia kohtaan kasvussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.