Kärkölän vanhemmat saivat väsytysvoiton sisäilma-asiassa: "Monille sanottiin kauan, että koulu on puhdas"

Emmi Tuomisto

Kärkölän Vuokkoharjun koulun vanhemmat ovat tyytyväisiä siitä, että kouluvuosi on tarkoitus aloittaa syksyllä puhtaissa tiloissa, eli koulun pihaan tuotavissa parakeissa.

Monissa perheissä sisäilmaongelmista on kärsitty jo kauan, sillä oireilu koululla alkoi jo vuonna 2011. Pahiten oireilevia lapsia varten vanhemmat ovat joutuneet keksimään luovia ratkaisuja. Oppilaita on ollut kotiopetuksessa ja päiväkotiryhmissä, ja he ovat käyneet tekemässä kokeita Opintien koululla.

- Vanhemmat ovat omalla aktiivisuudellaan herättäneet Kärkölä-ryhmän ja virkamiehet. Monille vanhemmille on pitkään sanottu, että koulu on puhdas, sanovat Kärkölän vanhempainyhdistyksen sisäilmajaoston Jenni Salomaa ja Reetta Sallila.

Vanhemmat alkoivat ajaa asiaa toden teolla maaliskuussa.

- Siihen nähden nyt on alkanut tapahtua aika nopeastikin, Sallila sanoo.

Kunnaninsinööri Pertti Sallila kertoo, että ajatuksena on, että luokkahuoneet tulevat parakkeihin, mutta liikuntasali, ruokala ja musiikkiluokka voidaan pitää käytössä varsinaisessa koulurakennuksessa. Ne sijaitsevat Vuokkoharjun koulun vanhalla puolella, jonka kunto on parempi kuin uudisrakennuksena tehdyn luokkasiiven. Sen on sädesieni vallannut monilta osin.

Ruokalan ja liikuntasalin osaltakin tehdään kuitenkin lisää kokeita elokuussa. Vanhempia epäilytti, miten eniten altistuneet oppilaat pystyvät tiloja käyttämään, sillä osa oireilee jo heti koulun ala-aulassa. Lisäksi keskustelua herättää se, mitkä kalusteet ja erityisesti koulukirjat voidaan turvallisesti siirtää parakkeihin. Pulpetit voidaan pyyhkiä, mutta kirjojen mukana tulee pölyä.

Vuokkoharjun koulun pihan parakit on vuokrattu kahdeksi vuodeksi. Sinä aikana saadaan tehtyä ensin tarkat tutkimukset ja mahdolliset korjauksetkin.

- Vaihtoehtoina on mittava peruskorjaus tai sitten se, että koulu siirtyy kokonaan muualle, Pertti Sallila sanoo.

Sallilaa huolestuttaa se, että usein koulujen homekorjaukset ovat epäonnistuneet. Vaikka kuinka korjataan, viiden vuoden päästä ongelmat palaavat. Siinä mielessä luokkasiivestä kannattaisi ehkä luopua kokonaan.

- Olen pahoillani siitä, että kunnan tarjoamat tilat ovat näin huonot. Toivottavasti viipalekoulu rauhoittaa oppilaita ja vanhempia, kun syksystä ei ole enää epätietoisuutta. Parakoit eivät ole täydällisiä, mutta ne ovat turvallisia.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kärkölä saamassa oppilaille väistötilat - Vuokkoharjun koulu siirtyy syksyllä parakkeihin, jos valtuusto hyväksyy esityksen 7.6.2017 19:04

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut