Venäjä etsii tulevaisuutta teknokylässä - vastaako Skolkovo suuriin odotuksiin?

Viidennen kerraan järjestetty Startup Village, eli "Venäjän Slush", on kasvanut tuhansien osallistujien kasvuyritystapahtumaksi. Ilona Vihonen

Pirjo Kamppila

- Se ei ole liikkuva robotti, mutta siihen on rakennettu sisään muutama sensori ja ne voivat tehdä vaikka mitä. Ideana oli kehittää jotain tosi simppeliä, jotta kaikki pääsevät oppimaan ohjelmointia, teknologiaa ja robottitekniikkaa.

Skolkovossa järjestettiin alkuviikolla Startup Village -tapahtuma, jota kuvataan Venäjän Slushiksi. Se on kasvanut tuhansien osallistujien kasvuyritystapahtumaksi. Ympäröivää Skolkovon teknologiakaupunkia rakennetaan edelleen, ja alueelle on nousemassa muun muassa Turun yliopistojen BioCityä jäljittelevä bioteknologiakeskus.

Startup Village -tapahtumaan pystytetyssä basaarissa oli esillä yli sata kasvuyrittäjää.

Kristina Z. Karkkonen esitteli Robbo-yhtiönsä opetusrobottia Venäjän Skolkovossa järjestettävässä tapahtumassa. Ilona Vihonen

Skolkovo perustettiin vuonna 2010, kun presidenttinä oli teknologianörttinä tunnettu Dmitri Medvedev. Nykyisen presidentin Vladimir Putinin kiinnostus Skolkovoa kohtaan ei ole ollut yhtä suurta.

- Putin uskoo selvästi isoihin, valtion ohjaamiin yhtiöihin talouden perustana ja näkee varmaankin kasvuyhtiöt enemmän leikkikenttänä. Mutta on myös ihmisiä, jotka ajattelevat eri tavalla, sanoo seniorineuvonantaja Pavel Cheshev Suomen Tekesistä, jolla on yhteistyösopimus Skolkovon kanssa.

Cheshevin mukaan kasvuyrityksen kannattaa harkita Skolkovoa, jos sillä on korkean teknologian tuote, josta voisivat hyötyä erityisesti venäläiset suuryritykset.

- Yli 70 prosenttia Venäjän taloudesta on jollain tavalla valtion omistamien yhtiöiden käsissä. Jos tuote sopii Gazpromin tai Sberbankin kaltaisille jäteille, silloin Skolkovo on ilman muuta sopiva paikka.

Skolkovon yrityskylä on kokonainen kaupunginosa Moskovassa. Ilona Vihonen

Skolkovoon täytyy hakea, mutta kirjoille hyväksytyt yritykset saavat muun muassa verohelpotuksia ja mahdollisuuden anoa apurahoja. Byrokratia on kuitenkin runsasta, ja apurahojen käyttöä sovittuun tarkoitukseen valvotaan tarkasti.

Se on vaikeaa startupeille, joiden liiketoimintamalli voi muuttua lyhyessä ajassa. Joskus kiistat yritysten ja Skolkovon välillä ovat edenneet oikeuteen asti.

Skolkovon menestyksen epäilijöitä on riittänyt. Kysymys on kuulunut, voiko Piilaakson kaltaista luovaa ympäristöä synnyttää valtion mahtikäskystä. Cheshev muistuttaa, että Skolkovon on elettävä Venäjän järjestelmän puutteidenkin kanssa.

Hän kehuu Skolkovoa startup-kasvattamona, mutta sanoo, ettei Skolkovo ole onnistunut vastaamaan suuriin odotuksiin Venäjän talouden uudistamisesta.

- On omituista odottaa, että Skolkovo pystyisi uudistamaan Venäjän taloutta, jos Venäjän hallitus ei sitä tee.

Cheshevin mukaan kasvuyrityksille ei oikein ole Venäjällä markkinoita tai asiakkaita. Siksi ne karkaavat herkästi ulkomaille, kun ovat kasvaneet riittävästi.

Karkkonen muutti Suomeen lukioikäisenä Petroskoista, ja nyt hänen yrityksensä on kirjoilla Skolkovossa. Sieltä Robbo on saanut tukea ja kontakteja, ja yhtiöllä on jo kumppaneita Britanniassa ja Thaimaassa.

Suomalainen liikemies Pekka Viljakainen on tuonut Slushia muistuttavan yritystapahtuman Moskovaan. Ilona Vihonen

Yhtiön ensimmäinen sijoittaja oli suomalainen liikemies Pekka Viljakainen, Skolkovo-säätiön neuvonantaja. Hän on tunnettu Venäjän Postin uudistajana.

- Sehän on mun baby kyllä. Minä olen Startup Villagen aikanaan synnyttänyt ja tuulimyllyjä vastaan taistellut, Viljakainen sanoo.

Hänen mukaansa koko startup-tapahtuman luonne on ollut uusi venäläisille, jotka ovat tottuneet Pietarin talousfoorumin kaltaisiin virallisiin pukutilaisuuksiin.

Viljakainen muistuttaa, ettei yksikään startup ole Skolkovon perustama vaan se ainoastaan rahoittaa ja tukee yrityksiä.

- Skolkovossa on 1 600 yhtiötä, jotka työllistävät yli 30 000 ihmistä.

- Suunnitelmatalouden voimaa on, että pannaan 10 miljardia tuohon (uuteen kaupunginosaan). Mutta rakennukset eivät ole minulle Skolkovon sielu, vaan sielu ovat ne yritykset.

Oma kaupunki

Skolkovo

Skolkovon innovaatiokeskus ja sen taustalla oleva säätiö perustettiin vuonna 2010 nopeuttamaan Venäjän talouden monipuolistumista.Keskus koostuu yli 1 500 startupin yhteisöstä, Skoltech-yliopistosta, tiedepuistosta ja Skolkovon kaupungista.Skolkovon mukaan yhteisön kasvuyrityksiin on investoitu yksityisinä sijoituksina noin 310 miljoonaa euroa.Patenttihakemuksia on laitettu vetämään 1 900 kappaletta.Viime aikoina Skolkovo on vähentänyt startupeille myönnettäviä apurahoja talouden alamäen takia ja kannustaakseen yrityksiä etsimään rahaa muualta.Skolkovo-säätiön järjestämää vuosittain Startup Village-tapahtumia, joiden esikuvana on Suomen Slush. Tänä vuonna paikalle odotettiin 15 000 osanottajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.