Sipilän hallitus jatkaa entisellään – eduskuntaryhmiltä hyväksyntä

STT

Uusi vaihtoehto -ryhmän Sampo Terho on valittu trioministeriksi eli hän osallistuu hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvotteluihin. Hän korvaa tehtävässä ulkoministeri Timo Soinin, joka on Terhon tapaan tänään perussuomalaisista irronneessa Uusi vaihtoehto -ryhmässä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan nykyinen hallitus jatkaa ohjelmallaan. Puheenjohtajat esittävät eduskuntaryhmille, että nykyiset ministerit jatkavat hallituksessa.

– Se on puheenjohtajien esitys, mikä varmaan eduskuntaryhmissä keskusteluttaa, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Sekä keskustan että kokoomuksen eduskuntaryhmät ovat hyväksyneet Sipilän ehdotuksen. Kokoomus hyväksyi ehdotuksen myöhemmin. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen mukaan asiasta käytiin pitkä keskustelu, mutta ehdotus hyväksyttiin lopulta yksimielisesti.

Keskustelua herätti muun muassa kysymys ministeripaikkojen jaosta.

Keskustalle kelpasi Uuden vaihtoehdon kokoon nähden laaja salkkukirjo

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoo, että ryhmä on päättänyt hyväksyä pääministeri Juha Sipilän esityksen hallituksen jatkosta.

Kaikkonen sanoi STT:lle Kesärannassa, että ratkaisu oli lopulta yksimielinen. Kokonaistilanteessa nähtiin haasteita ja tilanteen todettiin olevan poikkeuksellinen, mutta ryhmän mielestä tärkeintä on pitää hallitus toimintakykyisenä.

– Katsoimme, että tämä on isänmaan kannalta paras ratkaisu näissä olosuhteissa ja turvaa talouden ja työllisyyden myönteisen kehityksen sekä sen, että kesken olevat tärkeät uudistukset voidaan viedä maaliin, Kaikkonen sanoo.

Ryhmänjohtaja kertoo, että esimerkiksi ministereiden salkkujako herätti kokouksessa keskustelua, mutta keskustalla ei ole sen suhteen vaatimuksia.

– Kokouksessa todettiin, että kokoonsa nähden ryhmä (Uusi vaihtoehto) saa aika laajan salkkukirjon, mutta tämä oltiin valmiita hyväksymään osana kokonaisratkaisua.

Seuraavaksi valmistellaan hallituksen tiedonantoa asiasta, mutta aikataulu on Kaikkosen mukaan avoin. Hän huomauttaa, että edessä on myös parlamentaarisia kysymyksiä, kuten valiokuntapaikkojen tasapainottamista, joten työtä jää "vielä lähipäiville ja ehkä viikoillekin".

– Me olemme halunneet varmistaa, että maassa on toimintakykyinen hallitus. Se tällä ratkaisulla varmistetaan, ja me olemme siihen tyytyväisiä. Tästä on hyvä katsoa eteenpäin.

Terho ei puhunut arvoeroista

Sipilä ja Orpo esittivät tänään keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmille, että Uusi vaihtoehto -ryhmä hyväksyttäisiin mukaan hallitukseen. Sipilä sanoi keskustelleensa valtiosääntöoppineiden kanssa ja varmistaneensa menettelyn, jolla hallitusta ei tarvitse kaataa.

Sipilän mukaan ohjeen mukaan eduskuntaryhmät voivat päättää jatkosta, koska hallitus ja hallitusohjelma pysyvät ennallaan, vaikka parlamentaarisessa pohjassa tapahtuu muutoksia. Sipilä aikoo antaa mahdollisimman pian eduskunnalle tiedonannon, joka päättyy luottamusäänestykseen. Eduskunnan puhemies Maria Lohela (uv.) viestitti aiemmin STT:lle, että tämä onnistuu aikaisintaan ensi viikolla.

Terho hävisi lauantaina perussuomalaisten puheenjohtajavaalin maahanmuuttovastaiselle Jussi Halla-aholle. Puheenjohtajakampanjan aikana he arvioivat, että heidän linjassaan ei ole suurta eroa. Terho ei kysyttäessä halunnut kertoa eroista heidän arvoissaan, mutta sanoi sitoutuneensa hallituksen arvoihin. Orpon mukaan myös Terho on sitoutunut hallituksen Eurooppa-politiikkaan siten, että Suomi on aktiivinen toimija.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä halkesi tänään kahtia, kun Timo Soini ja enemmistö puolueen kansanedustajista ilmoittivat lähtevänsä perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Erkaantuneessa 20 kansanedustajan ryhmässä mukana ovat Soinin ja eurooppaministeri Terhon lisäksi kaikki muut puolueen ministerit eli työministeri Jari Lindström, puolustusministeri Jussi Niinistö sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiistivät, että he olisivat eilen tienneet perussuomalaisten eduskuntaryhmästä irtoavasta ryhmästä. Orpo sanoi tienneensä kiehunnasta, mutta arveli jonkun siirtyvän muihin ryhmiin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Timo Soini MTV:lle: Kun ei tunne omaa kotiaan, on lähdettävä toiseen kotiin
    13.6.2017 20:13
  2. "Kymmenien vuosien työ meni hukkaan" - oma koti paloi Oinosen, Kivelän ja Louhelaisen alta Jyväskylässä
    13.6.2017 15:54
  3. Soini tukijoineen erosi perussuomalaisista – uudessa ryhmässä 20 jäsentä ja lisää ehkä tulossa
    13.6.2017 11:55

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut