Lahden kirjailijakokous starttaa perjantaina, kirjailijat teroittavat jo ajatuksiaan

Kokouksen teema vei Riitta Jalosen syväsukellukselle itseen. Virolainen Ilmar Taska aikoo lähestyä kokousta Viron historian kautta.

Ilkka Kuosmanen

Jotta kirjailija pystyisi kirjoittamaan, hänen on väistämättä oltava samassa maailmassa hahmojensa kanssa. Se tarkoittaa sitä, että joskus on herätettävä kuolleita henkiin.

Näin se menee ainakin kirjailija Riitta Jalosen kohdalla. Hämeenlinnassa asuva Jalonen on yksi perjantaina alkavan Lahden kirjailijakokouksen alustajista. Hän osallistuu Lahden kokouksen keskusteluihin nyt ensimmäistä kertaa.

- Olli (aviomies Olli Jalonen) on ollut kyllä kokouksessa useasti ja pelannut siellä jalkapalloakin, mutta minä olen käynyt korkeintaan kentän reunalla kannustamassa. Että onhan tämä siinä mielessä aivan ainutkertaista, Jalonen sanoo.

Jalonen lähti avaamaan vuoden Samassa maailmassa? -teemaa oman tuotantonsa ja kirjoittamisprosessinsa kautta. Hän sanoo elävänsä vieläkin viime syksynä ilmestyneen Kirkkaus-romaaninsa tunnelmissa, joten myös hänen alustuksensa tulee kiinnittymään osin siihen.

Kriitikkojen ylistämä kirja kertoo uusiseelantilaisesta Janet Framesta (1924-2004). Suomessa tuntemattomaksi jäänyt kirjailija osui Jalosen tielle vuonna 1994, kun perhe oli Uudessa-Seelannissa. Kului kuitenkin parikymmentä vuotta, ennen kuin Framen hahmo alkoi muotoutua Jalosen mielessä kirjaksi.

- Minua kiinnostaa hirveästi se, että miten se kirja lopulta tuli minusta. Jossain vaiheessa me vain aloimme kulkea yhtä matkaa ja huomasin uponneeni täysin fiktiiviseen maailmaan, Jalonen miettii.

Tämä on Jalosen kirjoittamiselle tyypillistä: kirjailijan minän on päästävä samaan tilaan hahmojensa kanssa. Tavallaan kirjoittaminen onkin Jaloselle jatkuvaa matkantekoa kohti toista ihmistä.

Toisin kuin monilla kollegoillaan Jalosella ei ole myöskään mitään kiirettä päästä eroon hahmoistaan sen jälkeen, kun kirja on valmis. Hän sanoo lukevansa usein uudelleen kohtauksia vanhoista kirjoistaan.

- Jos hylkäisin lopullisesti jonkun hahmoistani, se tarkoittaisi samalla sitä, että hylkään osan itsestäni, Jalonen miettii.

Ilmar Taska valmistautuu ensimmäiseen kirjailijakokoukseensa Suomenlahden etelärannalla. Sähköpostilla tavoitettu virolaiskirjailija on ollut viime aikoina otsikoissa Suomessakin, sillä hänen esikoisteoksensa Pobeda 1946 ilmestyi toukokuussa suomennettuna.

Taska aikoo ammentaa alustukseensa Viron historiasta. Samassa maailmassa? on ollut Virossa ajankohtainen kysymys viimeisen sadan vuoden ajan, sillä maa on liitetty usein pakolla erilaisiin yhteisöihin, jotka ovat saaneet määritellä maailmaan kuulumisen ehdot.

- Yhä tänäkin päivänä me parantelemme Neuvostoliiton laiminlyöntien merkkejä katukuvasta, Taska huomauttaa.

Ilmar Taskan alustus kiinnittyy Viron historiaan. Juha Peurala

Neuvostoliiton kanssa samassa maailmassa eläminen tarkoitti monille virolaisille yksityistä kärsimystä, sillä Stalin vainosi varsinkin Baltian kulttuurieliittiä. Taska tuo alustuksessaan esille oman diplomaattisukunsa, joka joutui karkotetuksi Ural-vuoristoon. Myöhemmin osa perheestä palasi takaisin Viroon, mutta heitä vieroksuttiin.

Taska peilaa maansa historiaa nyky-Eurooppaan, joka tuntuu kulkevan kohti uutta eristyneisyyden ja hajaannuksen aikaa.

- Isoisäni pyörisi haudassaan, jos kuulisi brexitistä. Hänelle Euroopan yhtenäisyys oli koko maanosan rauhan perusta, Taska kirjoittaa.

Kirjailijakokous 16. ja 17.6.

He alustavat Lahdessa

16.6. klo 10-11.30: Pirkko Lindberg, Hideo Furukawa, Andrei Ivanov16.6. klo 17-18.30: Jyrki Kiiskinen, Andrej Nikolaidis, Sue Hubbard17.6. klo 10-11.30: Riitta Jalonen, Lena Andersson, Nicholas Powell, Fransesca Diotallevi17.6. klo 14-15.30: Petteri Nuottimäki, Ilmar Taska, Andy WilloughbyKaikki keskustelut käydään Lahden kansanopiston juhlasalissa. Tilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia.Kokouksessa puhetta johtavat Riikka Pelo ja J.P. Pulkkinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Pelicansin A-nuoret avasivat maalihanat – ottelu käynnissä, katso suora lähetys tästä
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta – suomalaisnainen oli saapunut Pohjois-Italiasta
 5. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 6. Pelicansilla punainen lanka kateissa Jukureita vastaan
 7. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 10. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 11. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 12. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 13. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 14. Lahtelaistaustainen dramaturgi Marko Järvikallas pääsi esikoiskirjaa tehdessään seikkailemaan vapaana teatterin raameista – novelleihin heijastui myös nuoruuden ilmapiiriä 1980-luvun Lahdesta
 15. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.