Ydinvoima puhutti Lahden kirjailijakokouksen ensimmäisenä aamuna - "Tshernobyl ei opettanut meille mitään"

Fukushimasta kotoisin oleva japanilainen Hideo Furukawa painottaa ydinvoiman positiivisia vaikutuksia esimerkiksi Japanin työllisyyteen. Lehtikuva / Roni Rekomaa

Ilkka Kuosmanen

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous käynnistyi virkeissä tunnelmissa perjantaina. Kansanopiston juhlasalissa ensimmäisen aamun keskustelua seurasi vajaat satakunta kuulijaa.

Perinteisten alkuliturgioiden jälkeen kokous suuntasi hyvinkin yllättävään suuntaan. Vuoden teemaksi valittu kysymys Samassa maailmassa? viritti saliin vilkkaan keskustelun luontoarvoista, ilmastonmuutoksesta ja ydinvoimasta.

Ensimmäisenä alustanut suomenruotsalainen Pirkko Lindberg on kirjoittanut ekokriittisiä matkakirjoja, joihin suomalaiskustantajat suhtautuvat hänen mukaansa nihkeästi.

- Otava ilmoitti, että ei me tätä oteta missään nimessä, sama juttu Ruotsin Bonniersin kanssa. Ilmeisesti minulta oli odotettu sellaista miellyttävää matkustamista, jossa istutaan kahviloissa ja keskustellaan paikallisten intellektuellien kanssa, Lindberg hämmästeli.

Lindberg otti puheessaan esille Japanin Fukushimassa tapahtuneen ydinvoimalaonnettomuuden. Hän ihmetteli, miksi Suomi pitää yhä edelleen itsepintaisesti kiinni ydinvoimasta.

- Tshernobyl ei opettanut meille mitään. Pyhäjoelle tehdään kovaa vauhtia uuden ydinvoimalan pohjia, vaikka Ruotsin puolelta on useita kertoja viitattu hankkeeseen liittyviin riskeihin, Lindberg hämmästeli.

Tilanne oli suorastaan herkullinen, sillä Lindbergin jälkeen kokouksessa alusti japanilainen Hideo Furukawa, joka on sattumoisin kotoisin juuri Fukushimasta. Kaupungissa tapahtui vakava ydinvoimalaonnettomuus maaliskuussa 2011, kun maanjäristyksen nostattama tsunami huuhtoi voimalan alleen.

Yllättäen Furukawa ei kuitenkaan suostunut yksiselitteisesti tuomitsemaan ydinvoimaa tai lähtenyt kauhistelemaan onnettomuuden aiheuttamia tuhoja. Hän sanoi myös kieltäytyneensä osallistumasta onnettomuuden jälkeen Japanissa järjestettyihin ydinvoimavastaisiin mielenosoituksiin.

Furukawa muistutti alustuksessaan, että ydinvoima on antanut työtä ja toimeentuloa lukuisille ihmisille Japanissa. Alustuksessaan hän pyysikin kuulijoita asettautumaan sen lapsen asemaan, jonka isä on töissä ydinvoimalassa. Vaikka isä uhraa oman terveytensä, jotta säteily saataisiin pysymään kurissa, hän tulee silti tuomituksi osana pahaksi tuomittua ydinvoimalayritystä.

- Joskus unohdamme näkevämme kahdella silmällä. Uskottelemme itsellemme, että on vain yksi maailma, Furukawa huomautti.

Kirjailijakokous jatkui perjantaina iltapäivällä proosamatinealla Lahden pääkirjaston auditoriossa. Perjantai-illan keskustelu alkaa kello 17 Kansanopistolla. Siinä alustavat Jyrki Kiiskinen, Andrej Nikolaidis ja Sue Hubbard.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Pelicansin A-nuoret maalin verran alakynnessä – ottelu käynnissä, katso suora lähetys tästä
 4. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 5. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 6. Aalto, Määttä ja Kytösaho läpäisivät karsinnan – Salpausselän maailmancupissa hyppää illalla kolme suomalaista mäkimiestä
 7. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 8. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 9. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 10. Lahtelaistaustainen dramaturgi Marko Järvikallas pääsi esikoiskirjaa tehdessään seikkailemaan vapaana teatterin raameista – novelleihin heijastui myös nuoruuden ilmapiiriä 1980-luvun Lahdesta
 11. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina
 12. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 13. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
 14. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 15. Pelicans päästää Jesse Ylösen Pohjois-Amerikkaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.