Karvaturrit tekivät comebackin, muu on uutta: tyrmääviä viestejä ja ihmiset ämpäripäissään Villa Roosassa

Villa Roosan viimeinen näyttely avautuu Orimattilassa lauantaina. Mukana on ensi kertaa muun muassa postikorttinovelli, videoitu elämäntaparemontti ja liiterissä lisättyä todellisuutta. Näyttelyn kuraattori ja tuottaja sulkevat entisen huopatossutehtaan oven ja suntaavat seuraavaksi Purnuun.

Villa Roosa Samuli Ikäheimo

Millamari Uotila

Villa Roosan kymmenes kesänäyttely avaa ovensa lauantaina. -näyttelyn teemana on muutos, ja tällä kertaa muutos on hyvin kirjaimellinen. Villa Roosaa pitkään luotsanneet kuraattori Eerika Malkki ja tuottaja Jari Granholm ovat luopumassa näyttelytoiminnasta. jää siis Villa Roosan viimeiseksi.

Kesänäyttelyä ei kuitenkaan ole rakennettu vanhoja muistellen, vaan mukana on jotakin ihan uutta. Ensimmäistä kertaa Villa Roosassa nähdään kirjailijan luoma tekstitaideteos, ja se onkin yksi näyttelyn helmistä. Porraskäytävän seinillä käydään tunteentäyteinen, mutta tyrmäävä kirjeenvaihto. Kirjailija Olli Jalosen hersyvä postikorttinovelli alkaa, kun kirjoittaja yrittää saada yhteyden junassa näkemäänsä henkilöön. Lyhyistä viesteistä tulee mieleen some-päivitykset, joissa etsitään kaupan kassalla tai festareilla tavattuja, ihania tyyppejä. -teoksessa kirjoittaja etsii vastakaikua, mutta saa litsarin poskelleen.

Olli Jalosen postikorttinovelli alkaa mitä kohteliaimmin yhteydenottopyynnöllä. Kai Sinervo
Jouko Korkeasaaren Mystical Rapture -installaatiossa lukuisat ihmishahmot ovat kuin tanssin jäljiltä oudoissa asennoissa, irti arkitodellisuudesta. Kai Sinervo

 Peppi Reenkola on asettanut itsensä koekaniiniksi ja kuvannut videolle elämäntaparemonttiaan, ja Henna Julan upeat maalaukset ikuistavat kasvun, kukoistuksen ja lakastumisen.

Yksi teoksista vie ajassa taaksepäin, Villa Roosan ensimmäiseen kesään. Heli Ryhäsen toisiaan pitelevät karvaturrihahmot nähtiin samalla paikalla talon yläkerrassa kesällä 2008.

Ville Räty kuvaa kaupunkikuvan muutosta. Kai Sinervo
Orimattilasta lähtöisin olevan Eeva Peuran teokset ammentavat melankoliasta ja aistillisuudesta. Peura kuvaa halunneensa kertoa tarinoita unohdetuista veistospuistoista, salaisista puutarhoista, apinoiden valtaamista huoneista ja kulkueesta merellä. Kuvassa Deep Sea Travel. Kai Sinervo

Piharakennuksessa, Kino Käkelässä ei nähdä tällä kertaa elokuvia, vaan jotakin ihan muuta. Liiteri on katosta lattiaan täynnä oksia ja risuja, emalikippoja, pelikortteja, kompasseja ja muuta vanhaa tavaraa asetelmiksi koottuna.

- Wunderkammer oli museoiden ja taidegallerioiden edeltäjä renessanssin ja valistuksen tietämillä. Se esitteli sekä luonnon ihmeitä että ihmisen valmistamia erikoisuuksia, Metaria-ryhmän taiteilija Jyrki Pylväs valottaa.

Metarian idea on samankaltainen, mutta 2010-luvun kuriositeettikabinetissa yhteen sulautuvat fyysinen ja digitaalinen todellisuus. Älypuhelinsovelluksen ja lisätyn todellisuuden avulla teos laajenee videoin ja äänin. Katselija ei olekaan liiterissä yksin.

Hanna Oinoselta nähdään jacquard-kudontateoksia, kuten kuvan Portaat sekä pienen pieniä ristipistoteoksia. Kai Sinervo
Hanna Oinosen teoksessa mustat ruusunterälehdet muodostavat kartan tutuista, mutta muttuneista paikoista. Kai Sinervo

Kesän jälkeen maailma on toinen myös vanhan huopatossutehtaan elämässä. Talo on jo myyty uudelle omistajalle, joka ei aio jatkaa näyttelytoimintaa.

Seuraavaksi Malkki ja Granholm muuttavat vanhaan kotikaupunkiinsa Tampereelle ja alkavat luotsata näyttelytoimintaa Taidekeskus Purnussa Orivedellä. Purnuun oli etsitty jo parin vuoden ajan näyttelytoiminnan vetäjiä, ja pestien avautuminen oli Malkin mukaan tilaisuus, jota ei haluttu jättää käyttämättä. Purnun ensi kesän näyttelyn suunnitteleminen alkaa jo ensi viikolla.

- Ajoitus oli niin hyvä, että kaikki tuntui loksahtavan kohdalleen. Ajateltiin, että jos jatkamme Villa Roosassa vielä muutaman vuoden, tilaisuus voi mennä ohi, Malkki sanoo.

- Villa Roosasta ei puutu kuin järvi. Purnussa on sekin, Granholm sanoo.

Nyt tunteet ovat kahtalaiset. Olo on sekoitus intoa ja haikeutta, Eerika Malkki kuvaa.

- Kun kymmenen vuotta sitten tulimme katsomaan Villa Roosaa ensimmäisen kerran, se oli selvää, että täällä pystytään tekemään sellaisia näyttelyitä, kuin me haluamme. Tämä on niin hieno paikka monella tavalla. Villa Verraton, Granholm sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 3. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 8. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 9. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 10. Kreikasta siirretty Suomeen 49 pakolaislasta ilman huoltajaa
 11. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 12. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 13. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 14. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 15. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.