Teatteriarvio: Pyynikin kesäteatteri tekee vimmaisen sovituksen Niskavuoren nuoresta emännästä

Juhani-isännän sisko Heta Niskavuori (Petra Karjalainen) käy kamppailua vallasta talon nuoren emännän kanssa. Leena Klemelä

Millamari Uotila

Pyynikin kesäteatteri

Niskavuoren nuori emäntä

Pyynikin kesäteatteri on yksi kesän yllättäjistä, sen uskaltaa sanoa jo tässä vaiheessa kesää. Tamperelaisteatteri tarttuu Hella Wuolijoen ja tulkitsee sen ennennäkemättömällä tavalla. Niskavuori-sarjan kolmatta osaa ei ole aiemmin nähty musiikkiteatterisovituksena, mutta nyt sellainen on onneksi tehty.

Sovituksesta ja ohjauksesta vastaa Miika Muranen. Hän on työskennellyt Niskavuori-sarjan parissa aiemminkin. Vuonna 2013 Muranen sovitti ja ohjasi Lahden kaupunginteatteriin.

on viiltävä kolmiodraama. Eletään 1880-lukua, ja Niskavuoren Juhani (Mikko Nousiainen) on nainut rikkaan talon tyttären Loviisan (Maria Pere). Loviisa aloittelee elämää Niskavuoressa, mutta parin onni ei kestä kauan, sillä Juhania vetää puoleensa talon meijerska Malviina (Elina Keinonen). Seurauksena on repivä sotatila, joka ei pääty ennen kuin Malviina on ajettu Niskavuoresta ja Loviisa ravistellut heikon Juhanin irti lemmenkipeydestä. Loviisaa repii rakkaudettomuuden tuska, mutta samaan aikaan hänestä kasvaa vahva matriarkka, joka ottaa paikkansa Niskavuoren talossa.

Alkuperäistä tarinaa ei ole lähdetty repimään auki, eikä tarvitsekaan. Niskavuoren suuret tunteet, tahtojen taisto ja menetysten tuska sopivat täydellisesti musiikkinäytelmäksi, ja moderni kansanmusiikki ja nykytanssi ravistavat näytelmän irti jäyhästä, pompöösistä ja staattisesta painolastista. Saaga Ensemblen musiikki hyödyntää hienosti kansanmusiikin tahtilajeja ja yhdistää afrikkalaistyyppistä kuoroa karjalaiseen soundiin.

Näytelmän vaikuttavin ja vimmaisin kohtaus kuullaan, kun koko talon väki kerääntyy etsimään miehensä rysän päältä kiinni saanutta ja metsään paennutta Loviisaa. Musiikki soi niin komeasti ja voimallisesti, että tanner tuntuu vavahtelevan. Kohtauksen tähdestä, upeasti laulavasta Niskavuoren Hetasta (Petra Karjalaisesta) ei saa katsettaan irti.

Myös Loviisalla, eli Maria Perellä on hieno soundi. Hän taitaa sekä heleän että rouhean tulkinnan.

Kaikesta tästä huolimatta esitys on pikemminkin musiikkinäytelmä, vaikka sitä käsiohjelmassa kutsutaankin musikaaliksi. Teemojen kuljettelua ei juurikaan harrasteta. Sen sijaan musiikki nojaa biiseihin - tosin hyviin sellaisiin.

Pyynikin hienoissa maisemissa näyttämökuva laajenee ympärillä kasvaviin pusikoihin ja kohti Pyhäjärven rantaa. Piiat ja rengit riiaavat polun varrella, ja etäällä rannassa liekehtii Malviinan punainen hame kuin ihan lähellä, mutta sittenkin tavoittamattomissa.

Muutenkin puvut henkivät kantajiensa luonnetta. Heta Niskavuoren musta takki, leveä vyö ja siitä roikkuva avainnippu kielivät vallasta. Loviisan kepeä mekko taas muuttuu yhä synkemmäksi, kun elämänilon tilalle tulevat kovuus ja velvollisuus.

Tanssijoiden, piikojen ja renkien, farkut, farkkupaidat ja tennarit puolestaan raikastavat kokonaisuutta. Ajankuvaan ei ole hirttäydytty.

Raikkaus sekä uuden ja vanhan taidokas yhdistäminen leimaavat oikeastaan kaikkea tekemistä. Pyynikin kesäteatteri tarttuu Niskavuoreen kunnianhimoisesti ja näyttää, kuinka klassikosta taivutetaan vangitsevaa draamaa tämän päivän katsojalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.