Lastensuojelupäätöksissä kestää liian kauan - työntekijöiden asiakasmäärät räjähtäneet käsiin

Sosiaalityön asiakkaat tarvitsisivat apua nopeasti. Armi Salonen

Emmi Tuomisto

Pula sosiaalityöntekijöistä on pahentunut Päijät-Hämeessä kevään aikana. Viroista on ollut vakituisesti täytettynä vain noin 60 prosenttia ja määräaikaisesti 30 prosenttia. Työt kasautuvat jäljellä oleville työntekijöille, eivätkä asiakkaat ole saaneet palveluita lain edellyttämässä määräajassa.

Päijät-Hämeessä on parhaillaan auki 18 sosiaalityöntekijän virkaa.

- Akuutti pula on ollut Päijät-Hämeessä vielä huolestuttavampi kuin muualla Suomessa. Virkoihin on hakijoita vähän tai ei ollenkaan, ja toisesta päästä työntekijöitä lähtee eläkkeelle tai muihin töihin, sosiaali- ja perhepalveluiden toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo.

Hyvinvointiyhtymän hallitukselle esitetään, että sosiaalityöntekijöiden palkkoja nostetaan Päijät-Hämeessä elokuun alusta. Parempi palkka saattaa olla yksi keino houkutella työntekijöitä.

Esitys on, että lapsiperhepalveluissa sosiaalityöntekijän palkka on 3 500 euroa kuussa ja vammaispalveluissa ja työikäisten palveluissa 3 300 euroa kuussa. Esitys lisää toimialan palkkakustannuksia noin puolella miljoonalla eurolla vuodessa.

- Toimialan kokonaiskustannukset ovat 190 miljoonaa euroa. Puoli miljoonaa euroa ei ole sekään vähäpätöinen summa, mutta toisaalta se vastaa vain viittä laitossijoitusta, jos ajaudutaan raskaampien palveluiden pariin, Forsberg sanoo.

Palkkakuluissa on sitä paitsi tullut myös näennäistä säästöä, kun työntekijöitä ei ole. Pitkällä tähtäimellä työntekijäpula kuitenkin näkyy korjaavan työn kustannusten kasvuna, kun ennaltaehkäisy ei toimi.

Lisäksi Päijät-Hämeelle saattaa langeta aluehallintoviranomaisen langettama uhkasakko, jos toimintaa ei saada korjattua lailliseksi.

Sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät ovat olleet Päijät-Hämeessä reippaasti suuremmat kuin suositukset ohjaavat. Enimmillään asiakkaita on ollut työntekijöillä kaksi kertaa enemmän kuin ammattiliitto Talentia suosittelee.

- Asiakasmäärä on hirvittävän suuri ja työntekijöillä on ihan hirvittävä vastuu. On huoli siitä, että oikea-aikaiset palvelut jäävät saamatta, koska ilman sosiaalityöntekijän päätöstä palveluihin ei pääse, Forsberg sanoo.

Kun asiakasmäärät kasvavat, kasvaa myös riski inhimillisten kärsimysten lisääntymisestä.

Eniten virkoja on täyttämättä lapsiperhepalveluissa eli lastensuojelussa, mutta äkillisin pula on nyt vammais- ja työikäisten sosiaalityöntekijöistä.

Hyvinvointiyhtymässä on mietitty kovasti, miksi Päijät-Häme ei kiinnosta työntekijöitä. Osittain kyseessä on noidankehä, koska työvoimapulan takia työ muuttuu niin raskaaksi, ettei siihen enää haluta. Jos kaikki virat saataisiin täytettyä, työtahti olisi taas inhimillinen.

- Lisäksi pitää olla täydennyskoulutusta, hyvä työnohjaus, työturvallisuus ja kunnolliset työtilat. Mutta sosiaalityöntekijän työn sisältö on kyllä samanlaista kaikissa kunnissa, Forsberg sanoo.

Sosiaalityöntekijät ovat pääosin naisia. Monen muuttokynnystä kasvattaa se, ettei puolisolle välttämättä löydy Päijät-Hämeestä koulutusta vastaavaa työtä.

- Yliopistokaupungit imaiset työntekijät, Forsberg sanoo.

Hyvinvointikuntayhtymän hallitus päättää palkkojen nostamisesta ja mahdollisista muista toimenpiteistä tiistaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.