Päijät-Häme hakee valinnanvapauspilottiin, hyvinvointiyhtymän johtotehtäviin nousee yllätysnimi

Sairaalanjohtaja Juhani Sand tuntee hyvinvointiyhtymän tilanteen jo erittäin tarkasti. Vanessa Riki

Emmi Tuomisto

Hyvinvointiyhtymän hallitus päätti tiistaina, että Päijät-Häme hakee ensimmäisten alueiden joukossa mukaan valinnanvapauskokeiluun. Päijät-Hämeessä halutaan kokeilla sekä sote-keskusta että henkilökohtaista budjettia.

Jos Päijät-Häme pääsee mukaan kokeiluun, se alkaa viimeistään ensi vuoden kesäkuussa. Valinnat tekee sosiaali- ja terveysministeriö.

Pilottihankkeita toteutetaan 5-8 ja valtio on varannut niiden rahoittamiseen sata miljoonaa euroa.

- Päätimme yksimielisesti laittaa hakemuksen vetämään, se oli hyvä päätös. Olemme sitä mieltä, että kokeilu on kannattava, hallituksen puheenjohtaja Francis McCarron sanoo.

Sote-keskuskokeilun tarkoituksena on alusta asti pilotoida tulevien sote-keskusten toimintaa. Kokeilu voi sisältää erilaajuisia palveluita tarjoavia sote-keskuksia. Minimissään tarjotaan perinteiset lääkärin, sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan vastaanotot, ja laajimmillaan myös kuntoutusta ja sosiaalihuolto.

Palvelut yhtiöitetään jo kokeilun aikana ja asiakkaalla on oikeus vaihtaa palvelun tuottajaa julkisesta, yhtiöitetystä palvelusta yksityiselle. Päijät-Hämeessä hallitus haluaa rajata kokeilun suppeampiin palveluihin.

- Tässä haluttiin varmistaa, että kokeiluun tuleva alue rajataan sen verran suppeaksi, että myös pienemmillä yksityisillä toimijoilla on mahdollisuus hoitaa se, eikä niin, että vain suurimmat yhtiöt pääsevät kilpailuun, McCarron sanoo.

Tällä hetkellä Suomessa on vain muutama yksityisyritys, jotka pystyisivät heti kilpailemaan laajoista palveluista.

Lisäksi hallitus päätti tiistain kokouksessa, että sosiaalityöntekijöiden palkkoja nostetaan 3 500:aan ja 3 300:aan euroon virkojen täyttämiseksi. Päätös lisää palkkakuluja puolella miljoonalla eurolla vuodessa.

- Päätös oli vaikea tiukan talouden aikana, mutta lastensuojelun etulinjasta tuleva viesti on niin karua kuultavaa, että nyt oli aivan pakko toimia. Siellä on nyt tosi iso tuska, McCarron sanoo.

McCarron muistuttaa, että yksikin pitkälle mennyt lastensuojelutapaus, joka johtaa sijoitukseen, maksaa helposti kahden tai kolmen sosiaalityöntekijän vuosipalkan verran.

- Välillä on hyvä myös sijoittaa rahaa rakentavasti, McCarron sanoo.

Esityslistan ulkopuolelta päätettiin, että terveys- ja sairaalapalveluiden toimialajohtajaksi siirtyy keskussairaalan johtaja Juhani Sand. Nykyinen toimialajohtaja Kati Myllymäki jättää tehtävänsä juhannuksena. Sand hoitaa virkaa näillä näkymin ainakin vuoden loppuun saakka. Keskussairaalan johtajan paikka taas yritetään täyttää sisäisillä järjestelyillä.

- Sand on äärimmäisen kokenut, hänellä on kovat näytöt ja hän on poikkeuksellisen motivoitunut tähän tehtävään. Tehtävää ei todellakaan tarvinnut täyttää B-joukkueen pelaajalla, McCarron iloitsee.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hallitus tyrmää suurten kaupunkien lykkäysvaateet sotesta ja maakunnista 17.6.2017 5:55
  2. Soten valinnanvapauden ongelmat uhkaavat siirtää maakuntavaaleja 16.6.2017 18:16
  3. Yhtymän jättävältä terveyspomolta suorasanaiset terveiset omistajakunnille - "Se on minusta sairaalan pilaamista" 9.6.2017 13:04

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut