"Yhtäkkiä kuului yksi laukaus, sitten toinen" - Tuomas Pellinen kertoo, miten kuvauskopteri ammuttiin alas

Heidi Asplund

Asikkalalainen Tuomas Pellinen oli torstai-iltana ystävänsä kanssa kuvaamassa kuvauskopterilla auringonlaskua Vesijärven yllä Asikkalan Hillilässä. Ajatuksena on ollut kuvata aineistoa Asikkalan kunnalle.

Kopteri oli Pellisen ystävän, mutta Pellinen päätti tehdä testilennon Vesijärven yllä. Hän lensi kauko-ohjattavan lennokkinsa kohti rantaa ja käänsi sen, jotta voisi lentää kohti auringonlaskua, joka sinä iltana oli erityisen hieno.

- Sitten vain yhtäkkiä kuului yksi laukaus, sitten toinen, ja menetimme näköyhteyden kameraan. Tajusimme, että joku ampui kopterin alas, hän kertoo.

Pellisen mukaan kopteri lensi 40 metrissä Vesijärven yläpuolella.

- Yritimme katsoa, että emme lentäisi naapureiden alueella. Meidän piti vain kääntyä nopeasti siinä. Emme ehtineet edes kääntymään, kun laukaukset kuuluivat.

Pellinen on järkyttynyt tapahtumasta. Hän ihmettelee, miten ampuminen tapahtui niin nopeasti.

- En olisi uskonut ikipäivänä, että joku ampuu sen noin nopeasti ja ihan spontaanisti. Jos asekaapista lähtee asetta hakemaan, siinä menisi jo niin kauan aikaa, että me olisimme ehtineet jo lähteä.

Pellisen mukaan hän meni kopterin kadottua kysymään naapuritontin kesäasukkaalta, oliko tämä nähnyt kopteria.

- Hän sanoi, ettei ole nähnyt eikä kuullut yhtään mitään. Kun kysyin, onko hänellä aseenkantolupaa, hän kehui, että hänellä on useita. Sitten hän lähti. Tämän jälkeen soitin poliisit.

Poliisi otti miehen haulikon haltuunsa takavarikointia varten. Miestä epäillään vahingonteosta.

Pellisen mukaan hän on ystävänsä kanssa harrastanut kopterikuvausta jo useita vuosia. Kone oli rekisteröity Trafiin, ja molemmat lentäjät tuntevat kuvauskoptereita koskevat määräykset.

- Olemme tehneet tätä paljon ja kiinnitämme huomiota siihen, että emme häiritse ketään emmekä lennä liian matalalla. Totta kai meidän täytyy lentää joskus yli, mutta eivät meitä ihmisten pihat kiinnosta.

Ammuttu kopteri upposi järven pohjaan. Kuvauskoptereita on monenlaisia ja Pellisen lentämä kopteri on kehittynyt, arvokas malli.

- Ärsyttää. Meillä meni aika hyvät työt. Tulimme Asikkalaan kuvaamaan, kun viikonlopuksi on luvattu hienoja kelejä, hän harmittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.