Hennalan paikkamuutokset ovat väliaikaisia - vastaanottokeskuksen paikat lisääntyvät heinäkuussa sadalla ja vähenevät syyskuun jälkeen

Turvapaikanhakijat kantoivat sänkyjä Hennalassa vuonna 2015. Katja Luoma

Ira Mellberg

Maahanmuuttovirasto Migrin esittämät lisäykset viiden vastaanottokeskuksen paikkamääriin ovat väliaikaisia.

Migri on esittänyt lisäyksiä Hennalan lisäksi Kauhavan, Ruukin, Kankaanpään ja Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksiin.

Turvapaikanhakijoiden määrä vastaanottokeskuksissa ei ole vähentynyt odotettuun tahtiin, minkä takia vähennykset viivästyvät monissa vastaanottokeskuksissa. Myös kahden vastaanottokeskuksen lakkautus viivästyy. Hangon ja Mikkelin vastaanottokeskukset jatkavat toimintaansa vuoden 2017 loppuun asti.

Migrin ylitarkastajan Mikko Välisalon mukaan vastaanottokeskukset, joiden paikkamäärä lisääntyy, on valittu esimerkiksi kustannusten ja jo olemassaolevan toiminnan perusteella. SPR:n Lahden vastaanottokeskuksen paikkalukua Hennalassa suurennetaan 250:stä 350:een.

- Paikkamäärää aiottiin vähentää 50:llä Hennalassa, mutta vähennyksiä lykätään syyskuun loppuun, Välisalo kertoo.

Määräaikaisen lisäyksen vuoksi paikkamäärä Lahden vastaanottokeskuksessa Hennalassa vähenee takaisin 250:een syyskuun jälkeen.

- On vastaanottokeskuksen arkea, että tilanteet muuttuvat, SPR:n Hämeen piirin turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnan johtaja Minna Jussila sanoo.

Turvapaikanhakijoita on otettu vähitellen lisää Hennalaan lakkautetuista ja supistetuista keskuksista Jussilan mukaan.

- Varsinaisesti paikkaluvun lisäys tulee heinäkuun alussa. Tällä hetkellä olemme ylipaikoilla, mutta sillä ei ole käytännön kannalta suurta vaikutusta, sillä vastaanottokeskuksen puitteet mahdollistavat sen. Tietysti otamme kesäksi työntekijöitä enemmän, Jussila kertoo.

SPR:n Lahden vastaanottokeskuksessa Hennalassa on tällä hetkellä noin 380 turvapaikanhakijaa, ja uusia työntekijöitä palkataan noin 3-4 lisää kesän ajaksi.

- Totta kai lisääntynyt paikkamäärä lisää yksikön muuttuvia kustannuksia. Hyvä puoli on, että pystymme työllistämään muutaman henkilön lisää, Jussila sanoo.

Jussilan mukaan myös vapaaehtoisille, jotka tapaavat nykyään vastaanottokeskusten asukkaita talon ulkopuolella, on aina tarvetta.

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu ei ole juuri kiihtynyt Mikko Välisalon mukaan. Hakijoita on noin 450 kuukaudessa.

- Noin 11 000 kielteistä turvapaikkapäätöstä odottaa hallinto-oikeuksissa valitusprosessia, eivätkä ne ole edenneet niin nopeasti kuin arvioimme.

Migrin mukaan lisäksi oleskeluluvan saaneet hakijat eivät ole päässeet siirtymään kuntiin tavoiteajassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.