Konsertteja, taidenäyttely, neppailua - Mukkulanrantaan avautuvalta taidekahvilalta ei ideoita puutu

Mukkulanrantaan avautuvaa kesäkahvilaa pyörittää joukko taiteilijoita, joilla on tekemisen meininki Vasemmalta: Markus Pulkkinen, Riikka Mäkelä ja Petteri Ursin. Kuva: Kai Sinervo. Kai Sinervo

Emmi Skyten

Mukkulanranta saa kulttuurin piristysruiskeen, kun kesäkahvila Painovoima Bites avautuu rantamajaan tänään tiistaina. Kahvilassa aiotaan kesän aikana järjestää erilaisia tapahtumia ja myydä taiteilijoiden tekemiä tuotteita, kuten kortteja ja kangaskasseja. Suunnitteilla on myös vaihtuva taidemaalareiden ja -graafikoiden näyttely.

Kahvilaa pyörittää joukko taiteilijoita Painovoima ry:stä. Yhdistys kerää erilaisia taidealan yrittäjiä yhteen ja kehittää toimintaa entisen Taideinstituutin tiloissa Sammonkadulle. Tiloissa on tällä hetkellä muun muassa taidemaalareiden työhuoneita, taidepaperipaja ja mustavalkopimiö. Kahvilalla halutaan kerätä varoja Sammonkadun taidepajojen tukemiseksi.

- Ajatuksena on tuoda esille pieniä paloja suuresta kokonaisuudesta. Siitä nimikin Painovoima Bites tulee, sanoo Painovoima ry:n jäsen Riikka Mäkelä.

Kahvila tarjoaa kahviherkkujen lisäksi lounasta paikallisista aineksista, vaikkapa kalanhoitokunnan kaloista. Myös mansikoita ja herneitä saattaa tulla myyntiin.

- Viikonloppuisin on luvassa erikoisempaa, kuten grillausta ja savustusta, sanoo kahvilan kokki Markus Pulkkinen. Hän pyörittää myös Cafe Caribiaa Lahden torilla.

Painovoima ry:n puheenjohtaja Pekka Litmanen haluaisi järjestää kahvilalla paljon erilaisia tapahtumia. Suunnitteilla on ainakin Sketch on the beach -nimisiä elävän mallin piirustustapahtumia.

- Voisimme järjestää vaikka intiimejä unplugged-konsertteja ulkona. Meille voi myös ehdottaa erilaista ilta- tai päivätoimintaa, Litmanen sanoo.

Huomenna keskiviikkona vietetään Painovoima Bitesin avajaisia, ja luvassa on muun muassa opastusta neppailun saloihin, taidepajoja sekä dj-koulu DJ Academyn musiikkia. Avajaisia vietetään kello 11-20.

Idea taidekahvilan järjestämisestä lähti liikkeelle vain muutama viikko sitten, kun Painovoima ry järjesti työpajan Mukkulan kartanolla. Yhdistyksen jäsenet pohtivat, millaista toimintaa he voisivat järjestää näihin kauniisiin maisemiin. Kun selvisi, että rantamaja oli vapaa vuokrattavaksi heti, jäsenet päättivät perustaa kahvila jo täksi kesäksi.

Neppis-tapahtumia suunnitteleva Petteri Ursin kehuu, että Painovoima ry:ssä on tekemisen meininki:

- Kaikki pallottelevat ideoita!

Mäkelän mukaan ideoita on niin paljon, että osa ideoista voidaan toteuttaa vaikkapa ensi kesänä.

- Ne ideat toteutetaan, jotka saavat kannatusta. Olemme sellaista porukkaa, että innostumme paljon. Realismia pitää olla mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.