Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lahti irtisanoutuu Hollolan tavoin Lahti Regionin rahoitussopimuksesta: "Kyllähän tämä pakkotilanne Lahdelle oli"

Lahden kaupunginhallituksen tuoreelle puheenjohtajalle Pekka Komulle (sd.) Hollolan Lahti Region -ratkaisu tuli yllätyksenä. Lahti Regionin tytäryhtiö siirtyy KOKO Lahden omistukseen.

Hollolan kunnanhallitus päätti viime viikolla irtisanoa rahoitussopimuksen markkinointiyhtiö Lahti Regionin kanssa. Lahden kaupunginhallituksella ei ollut maanantaina käytännössä muita vaihtoehtoja kuin toimia samoin, sanoo puheenjohtaja Pekka Komu (sd.).

Hollola on perustellut sopimuksesta irtautumista sillä, että kunnan suhtautuminen viestintään on muuttunut. Hollola on ilmoittanut haluavansa Lahti Regionin toiseksi suurimpana rahoittajana arvioida, miten viestintä ja markkinointi jatkossa hoidetaan.

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Komu sanoo, etteivät Lahden seudun matkailu- ja aluemarkkinointitarpeet katoa mihinkään, vaikka sopimuksesta nyt irtaudutaankin.

- Nyt pitää käydä asiat tarkasti läpi. Lahden tavoitetila on edelleen se, että [Lahti Regionin] toiminta jatkuu.

Millaisen myrkyn Hollola Lahdelle lykkäsi rahoitussopimuksen irtisanoessaan?

- No, kyllähän tämä pakkotilanne Lahdelle oli. Minä uskon, että jatkokeskusteluihin lähdetään silti ihan hyvässä hengessä. Haluamme käydä aidon ja avoimen keskustelun Lahti Regionin toiminnasta.

Komu myöntää, että Hollolan ratkaisu tuli hänelle yllätyksenä. Virkamiestasolla Hollola oli kuitenkin Lahtea varoittanut.

- Uutena kaupunginhallituksen puheenjohtajana tämä oli minulle uusi asia. Ilmeisesti virkamiehet ovat joitain keskusteluja käyneet aiemmin.

Hollola on väläyttänyt mahdollisuutta, että se voisi vetäytyä Lahti Regionista lopullisesti.

Voiko Lahti Regionin toiminta jatkua, jos Hollola päättää syksyn aikana käytävien neuvotteluiden jälkeen jättäytyä tyystin pois markkinointiyhtiöstä?

- Sellaisessakin teoreettisessa tilanteessa olen varma, että alue- ja matkailumarkkinointi jatkuu jossain muodossa. Ei sitä kerta kaikkiaan voida lopettaa. Alue- ja matkailumarkkinointi on tärkeää Lahdelle ja varmasti koko Lahden seudulle.

Lahti Regioniin kuuluu Lahden ja Hollolan lisäksi Orimattila, Asikkala, Iitti, Kärkölä, Padasjoki, Hartola ja Sysmä.

Hollolan ja Lahden päätösten myötä on selvää, että sellaisenaan Lahti Regionin toiminta tuskin jatkuu. Jos Hollola suhtautuu Lahti Regioniin nihkeästi, niin vielä nihkeämmin siihen on Päijät-Hämeen kunnista suhtautunut Heinola, joka ei ole kuulunut markkinointiyhtiöön lainkaan.

Komu sanoo, että nyt edessä olevat sopimusneuvottelut mahdollistavat kaikkien Päijät-Hämeen kuntien sekä vuonna 2019 Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen siirtyvän Iitin istuutumisen yhteiseen pöytään.

- Lahti on avoin keskustelulle. Erilaiset vaihtoehdot ovat mahdollisia. Lahti pitää kuitenkin kiinni siitä, että suhteellisesta maksuosuudesta ei lähdetä neuvottelemaan. Suhteellinen maksuosuus pitää olla sama kaikille kunnille myös jatkossa.

Tähän saakka jokainen kunta on rahoittanut yhtiön toimintaa kuudella eurolla asukasta kohti vuodessa. Nykyinen rahoitussopimus lakkaa kuluvan vuoden lopussa.

Jos Lahti Regionin tulevaisuus on hämärän peitossa, niin sen tytäryhtiön eli Lahti Eventsin kohtalo on sen sijaan selvä. Tapahtumatalo KOKO Lahti ostaa Lahti Eventsin osakkeet Lahti Regionilta tulevana lauantaina.

- Suunnitelmat on jo tehty ja nyt niitä askel askeleelta toteutetaan, sanoo KOKO Lahden hallituksen puheenjohtaja Jari Salonen (kok.)

Jatkossa Lahti Events on siis KOKO Lahden tytäryhtiö.

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta on viranhaltijapäätöksellä antanut luvan kaupan tekemiselle.

Lahden kaupunginhallitus keskusteli Events-kaupasta maanantaina.

KOKO Lahti on kaupungin kokonaan omistama tytäryhtiö, jonka vastuulla on Sibeliustalon, Lahden Messujen ja konserttitalon toiminta.