Lahtelainen Noora Kalpio on kristitty ja Miss Gay Finland - "Haluan lisätä yhteisöjen välistä keskustelua"

Lahtelainen Noora Kalpio, 24, valittiin myöhään keskiviikkoiltana vuoden sateenkaarimissiksi Helsingin pride-viikolla järjestetyssä Miss Gay Finland -kilpailussa. Kalpion valinnan tekee kiinnostavaksi se, että hän työskentelee Orimattilan seurakunnalla lastenohjaajana. Tehtäviin kuuluu päiväkerho- ja perhekerhotyötä sekä pyhäkoulun pitämistä. Kalpio kertoo, että kristityt piirit ja sateenkaarimaailma ovat usein vahvassa ristiriidassa keskenään.

- Keräsin muutaman vuoden rohkeutta osallistua kisaan. Monet tarinat, joita olen kuullut kaltaisistani kristityistä tai muihin uskontokuntiin kuuluvista vähemmistöihmisistä antoivat minulle rohkeuden ja inspiraation lähteä mukaan, hän sanoo.

Kirkko ja vähemmistöt lähemmäs toisiaan

Kalpion mukaan kirkon piirissä on paljon ihmisiä, jotka salaavat seksuaali- tai sukupuoli-identiteettinsä.

- Toisaalta on myös paljon ihmisiä, jotka ovat avoimesti vähemmistöjäseniä, mutta eivät uskalla sateenkaaripiireissä puhua omasta uskovaisuudestaan, hän sanoo.

Kalpio itse kokee olevansa molempien ryhmien jäsenenä jatkuvassa ristitulessa.

- Molemmissa yhteisöissä on tiettyä pelkoa toista kohtaan. Monet ajattelevat, että syrjivää ilmapiiriä on vain kirkon puolelta. Näin ei ole, vaan sateenkaaripiireistä löytyy myös paljon uskontovastaisuutta. Haluan luoda yhteisöjen välille lisää keskustelua ja toivon, että saisin lisättyä ymmärrystä puolin ja toisin. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta ketään ei saa näiden asioiden takia syrjiä ihmisenä, hän sanoo.

Joitakin avauksia on jo vireillä.

- Valmistelemme esimerkiksi elokuiseen Lahti Prideen raamattukeskusteluiltaa, jossa pureudumme raamatun homoseksuaalisuutta väitetysti vastustaviin kohtiin, Kalpio sanoo.

Etenkin sukupuolivähemmistöjen asemassa parantamisen varaa

Kalpion mukaan yleinen asenneilmapiiri sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan on paranemaan päin.

- Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Sukupuolivähemmistöjen asema on yhä seksuaalivähemmistöjä heikompi.

Hän toivoo parannuksia esimerkiksi samaa sukupuolta olevien äitiyslakiin sekä translakiin.

- Tuntuu, että translain käsittelyä vain venytetään. Voisimme ottaa mallia muista Pohjoismaista, joissa asiat ovat transihmisten oikeuksien suhteen paljon paremmin.

"Meissä jokaisessa on jonkun mielestä jokin virhe"

Kalpio vakuutti Miss Gay Finland -tuomariston pitämällä puheen lähimmäisenrakkaudesta. Kalpio kertoo, ettei valmistellut puheenvuoroaan ennalta, vaan sanat tulivat suuhun spontaanisti.

- Ne olivat asioita, joita haluan välittää elämässä joka päivä muutenkin, sympatiaa ja välittämistä toinen toistamme kohtaan. Meissä jokaisessa on jonkun mielestä jokin virhe, mutta toivoisin silti ihmisten kohtaavan toisensa ihmisinä ja kunnioittaen.

Kalpio kertoo, että on toistaiseksi välttynyt pahimmilta ennakkoluuloilta ja syrjinnältä.

- Nyt olen esimerkiksi tämän valinnan myötä saanut sähköpostiini raamatun jakeita, joilla perustellaan, että olen syntinen ja sairas ihminen. En jaksa uskoa, että tällaiset palautteet kumpuavat aina vihasta. Ajattelen, että taustalla on monesti pelkoa tai tietämättömyyttä, Kalpio sanoo.

Miss Gay Finland -kilpailu järjestettiin nyt viidettä kertaa. Valitun missin on tarkoitus olla hyvän tahdon lähettiläs ja esikuva suomalaisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Kilpailun valitsijaraatiin kuuluivat esimerkiksi YleX:n juontajapari Jenni Poikelus ja Alma Hätönen, muusikko Paula Vesala sekä ohjaaja ja drag king -taiteilija Minna Kivelä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut