Kauko-ohjattu kalastus läpimurron partaalla

Kauko-ohjattu kuljetin vie vieheen hankaliinkin paikkoihin.

Pirjo Kamppila

Vilcon vempain vie syötin kalan luokse

Se näyttää kauko-ohjattavalta leikkiveneeltä, tai uivalta ufolta. Sitä ohjataan kauko-ohjaimella kalan luokse. Kun kala nappaa, ohjain ilmoittaa tilanteesta värinällä. Se on vieheenkuljetin, nastolalaisen Vilcon patentoima uusi tapa kalastaa. - Vieheenkuljetin mullistaa kalastuksen!, vakuuttaa toimitusjohtaja Jukka Huikari. Hän on joutunut tottumaan vinoiluun ja epäileviin lausahduksiin. - Samalla tavalla epäiltiin kävelysauvoja, sykemittaria ja cd-soitintakin. Mutta kun tätä esittelee, ihminen on jo kahden- kolmen minuutin kuluttua vakuuttunut. Kalastuksen vallankumous on pakko ottaa vakavasti, kun kuulee, että idea on patentoitu ja että kuljettimia jo myyty tuhansia kappaleita, vaikka myynti alkoikin vasta viime kesänä.

Kiertää ruovikot

Tarjottimen kokoinen kuljetin vie viehettä kuten kalastaja liikkuvassa veneessä istuessaan. Kuljettimen voimanlähteenä ovat akut. Toiminnan salaisuus piilee pienen muoviveneen sisään istutetussa piirilevyssä. Kauko- ohjain voidaan puolestaan kiinnittää mihin tahansa vapaan. Kuljettimen tehtävä on viedä uistin juuri sinne, mihin kalastaja rannalla ohjaa. Se voi kiertää ruovikot, nousta vastavirtaan tai kulkea kauemmaksi kuin mihin virveliä pystyy heittämään. Periaatteessa siima voisi olla tarpeeton. Siitä ei kuitenkaan voi luopua, koska juuri saaliin kelaaminen takaisin on koko harrastuksen suola, tietää Huikari.

Omaa tunarointia

Idean isä ja yrityksen perustaja oli itse mahdollisimman kaukana koko harrastuksesta. Taustalla oli Huikarin oma tunarointi virvelin kanssa, vieläpä oman lapsen silmien edessä. Se sai miettimään, miten homman voisi tehdä toisella tavalla. Huikarilta puuttui vuonna 2001 asiantuntemuksen lisäksi paljon muutakin, mitä aloittava yritys tarvitsee. Ei ollut rahaa: ei lainaa, ei valtion rahaa eikä pääomasijoittajien tukea. - Ei ole helppoa saada 1,5- 2 miljoonaa euroa rahaa ennen kassavirtaa. Patentti kuitenkin irtosi. Kehitystyö jatkui, kun Huikari löysi ympärilleen eri alojen osaajia, jotka uskoivat ideaan ja tekivät vapaaehtoisesti työtä sen eteen. Hän on itsekin sitoutunut keksintöönsä omakotitalon myyntiä myöten. Huikari näkee mahdollisuudet huikaisevina: - Kalastus on maailman suurin harrastus: 500 miljoonaa harrastajaa. Lisäksi jokainen ihminen kokeilee joskus kalastusta.

Rokkarit koukkuun

Osalle kalastus on intohimo, mutta kaikki eivät jää koukkuun. - Tämän laitteen ansiosta voi harrastaa paljon vähemmällä taidolla. Sitä syntyy aivan uusi harrastus, näkee Huikari. Tavoitteena on löytää uusia ja vanhoja kalastajia. Niinpä Vilco näyttäytyy jatkossa siellä, missä liikkuu paljon ihmisiä. Kauko-ohjattuun uistimeen voi törmätä niin rock-konserteissa kuin kalastusmessuilla. Vilcon päämarkkinat ovat Amerikassa, Venäjällä ja Keski-Euroopassa. Kuljettimen hinta asettuu 500-600 euroon. Saman verran maksavat tosiharrastajan virvelit tai kalastussaappaat. Kuljettimet valmistetaan Yhdysvalloissa, lähellä päämarkkinaa. Nastolassa toimii prototyyppipaja. Vilco työllistää nyt viisi ihmistä Suomessa. Vuoden kuluttua määrä saattaa olla 15-20.

Lakesille kiitos

Vilco sijoittui Lahden seudulle, mistä on kiittäminen Lahden alueen kehitysyhtiötä. - Todella hyvää palvelua, kiittelee Huikari. Kiitoksen arvoinen on myös Lakesin sekä Lahden tiede- ja yrityspuiston tuki yhtiön kasvuponnistuksille. - Minua hämmästyttää, että Lakesia moititaan niin paljon. Muualla maassa yrityskeskusten tuki, apu ja palvelu on paljon huonompaa. Vilco on vasta pari viikkoa ollut mukana Lahden alueen mekatroniikka-klusterin toiminnassa. Yrityksellä ei ainakaan vielä ole mitään yhteistä metallin taivuttajien kanssa. Juuri sen takia Vilco houkuteltiinkin mukaan: - (Johtaja) Ari Kalmari vakuutti, että klusteri tarvitsee jotain erilaista, jotain seksikästä!, myhäilee Huikari. Yhteistyö asikkalalaisen Finlandia -Uistin Oy:n kanssa on myös alussa. Vilcon myyntimiehet myyvät myös Nils Master- uistimia. Yhteistyö hyödyttää kaikkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 6. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 7. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 8. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 9. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 11. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 12. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 13. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 14. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 15. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.