Klassikkovalaisimia Orimattilasta

Modern Art sai Yki Nummelta nimen ja muodon 1955, ja kun valaisimen tuotanto alkoi muutaman vuoden päästä, se vietiin heti edustamaan Eurooppaa Modernin taiteen museoon New Yorkiin. ESS

Sari Nissinen

Monessa kodissa kaamokseen luo tunnelmaa askeettisen näköinen, vaalea, muovinen pöytävalaisin. Monessa kodissa myös varmaan kadutaan katkerasti, kun samanlaisesta luovuttiin vuosikymmeniä sitten ja tilalle hankittiin ulkomaan aarteita. Muovi materiaalina ei yht´äkkiä ollutkaan mieleen.

Kyseessä on Yki Nummen klassikkovalaisin Modern Art, joka on puoli vuosisataa säilyttänyt edustavuutensa ja silmää hivelevän tyylikkyytensä. Tuskin on tietolähdettä, joka ei muistaisi mainita valaisimen edustavan kunniakkaasti eurooppalaisia designtuotteita New Yorkin Modernin taiteen museossa. Sinne Modern Art (Moderni Taide) hankittiin pian syntynsä jälkeen, mutta toki se kuuluu monen muunkin museon kokoelmiin.

Pommikoneita ja kattoja

Saksalainen Otto Röhm keksi uuden läpinäkyvän, siis valoa läpäisevän muovin, akryylin 1930-luvulla ja tämä polymetyylimetakrylaatti sai kauppanimen plexilasi.

Keksintö hyödynnettiin hetimmiten; siitä tehtiin pommikoneitten tähystysikkunoita. Tänäkin päivänä aine kelpaa esimerkiksi kattoikkunain ja erilaisten valokatosten materiaaliksi. Kuuluisin lienee Münchenin olympiastadionin katos vuodelta 1972.

Suomalainen kultakauden muotoilijakaarti otti uudet materiaalit hienostuneempaan käyttöön. Akryylin rinnalle tuli 1960-luvulla toinenkin lasinkirkas ja iskunkestävä muovi, polykarbonaatti eli PC. 1950- ja 1960-luvun muotoilijamme olivat uusien materiaalien käytön uranuurtajia, ja monista heidän akryyliesineistään tuli klassikkoja. Yki Nummi kulki joukon kärjessä.

Suomalaisella maulla

Yrjö Nummi syntyi Kiinassa Hunanin maakunnassa lähetyssaarnaajaperheeseen vuonna 1925. Suomessa hän vaihtoi matemaattisten aineiden opiskelun taideteollisiin, ja valmistuttuaan 1950 hän sai pestin Oy Stockmann Ab:n Orno-metallitehtaaseen valaisinsuunnittelijaksi.

Nummen valaisimia ja valaistussuunnittelua voi kotien lisäksi ihastella lukuisissa Suomen julkisissa rakennuksissa. Kirkkotilojenkin suunnittelu häneltä sujui. Hän käytti kaikkia tarjolla olevia materiaaleja ja yhdisteli niitä esineissään.

Yki Nummi suunnitteli Modern Art -valaisimensa Ornon leivissä vuonna 1955, ja tuotanto alkoi vuosikymmenen lopulla. Modern Art kuului esineisiin, jotka nostivat maamme muotoilun maailman maineeseen. 40 senttiä korkean pöytävalaisimen varjostin on valkoista ja jalka läpinäkyvää akryyliä. Valaisimen muoviosat Ornolle valmisti Sanka Oy.

Orimattilasta ollaan nyt

Toinen Yki Nummen kuuluisa valaisin Lokki, jonka mies suunnitteli 1960, sai kansan suussa lempinimen lentävä lautanen avaruusajan innostuksessa. Valkea, muovinen kattovalaisin on klassikko sekin, ja palkittiin Milanon triennaalissa syntyvuonnaan.

Modern Art ja Lokki ovat ainoat Yki Nummen akryylimuovivalaisimet, joita valmistetaan edelleen. Kymmenkunta vuotta ne on tehnyt yksin valmiiksi saakka orimattilalainen Keraplast Oy. Modern Artia valmistetaan noin 400 kappaletta vuodessa ja sitä viedään saksalaisen yhtiön välityksellä muualle maailmaan. Vientiä Tanskaan aloitellaan. Lokkia tehdään Orimattilassa 50 ja 70 senttiä leveänä, kumpaakin noin 200 kappaletta vuodessa.

Uudesta Modern Artista saa maksaa designtuotteita myyvissä liikkeissä 280 eurosta ylöspäin. Hintoja kannattaa vertailla. Alkuperäiset Modern Artit ovat myynnissä missään todella harvoin, ja niistä voi joutua maksamaan uusia enemmän. Lokkia liikkuu esimerkiksi nettikuutokaupoissa runsaammin, ja sen hintapyynnöt vaihtelevat melkoisesti. Jäljitelmiäkin saatetaan kaupata Yki Nummen nimellä.

Huhu kertoo, että Yki Nummesta on tekeillä kirja, ja hänen tuotannostaan ounastellaan joskus myös näyttelyä Design-museoon. Jos näin on, ajankohtaisuus lienee omiaan nostamaan muovisten valaisinten arvostusta retrohuumaa ylemmäskin, design-lampuista nyt puhumattakaan!

Eila Väisänen

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut