Oldrich Valek on jälleen pelikiellossa

Oldrich Valek osallistui kansainväliseen veteraaniturnaukseen Tshekin Marienbadissa vuonna 2005 Dukla Jihlavan paidassa. Siellä hän joutui suihkuun vasta pelin jälkeen.

Matti Hilska

Kännykkä soi jossakin Tshekinmaalla. Odotusäänenä raikuva rokkibiisi herättää välittömästi muistoja puhelimen omistajan reilun 15 vuoden takaisesta pelityylistä. Suoraviivaista ja voimakasta, vahvalla tunnelatauksella höystettynä.

Muutaman yrityksen jälkeen tärppää.

- Oldrich Valek.

Vastaaja ilahtuu korvinkuultavasti, kun puhuttelen häntä Olliksi ja kerron haluavani kirjoittaa lahtelaisille lukijoille hänen nykyisistä kuulumisistaan.

- Olen yrittänyt vielä pelailla huvikseni alasarjoissa, mutta nyt olen pelikiellossa tuomareiden takia, Olli kertoo ja nauraa röhöttää makeasti päälle.

Aivan liian mehukas juttu ollakseen totta! Valekhan joutui lähtemään täältä vuonna 1991, koska sai pitkän pelikiellon lyötyään tuomaria Turussa. Ethän nyt vain vitsaile vanhojen Lahden muistojen kustannuksella?

- Kyllä se totta on. Pelikielto tuli viime joulukuussa ja jatkuu kauden loppuun asti. Mietin sitten kesällä, jatkanko vielä pelaamista.

Mitä teit tällä kertaa? Löitkö tuomaria?

- Ei, huusin vain. Mustat ja valkoiset raidat ovat minulle kuin punainen vaate härälle, Olli naurahtaa.

Valekin joukkue pelaa Tshekin 4. divisioonassa. Ennen pelikieltoaan Valek teki tällä kaudella yhdeksän maalia yhdeksässä pelissä. Nyt hän toimii kakkosvalmentajana, kun joukkue aloittaa ensi viikolla karsintapelit sarjanoususta.

Puhelun taustalta kuuluva metallin kolina paljastaa 47-vuotiaan Valekin nykyisen leipätyön.

- Olen nykyään kuntokeskuksen yrittäjänä, Valek kertoo ja keskeyttää hetkeksi puhelun palvellakseen kassalle tulleita asiakkaita.

Valekin 160-neliöinen punttisali on Dacice-nimisessä kaupungissa. Siellä on vain 6 000 asukasta.

- Ihmisiä pitäisi olla enemmän kuntokeskusta varten. Bisnes ei mene kovin hyvin. Vaikka ihmiset ovat lihavia, he ovat silti tyytyväisiä itseensä. Jatkan kuitenkin yrittämistä, koska minulla on ainoa kuntokeskus tässä kaupungissa.

Valek lopetti uransa huipputasolla vuonna 1996 Tshekin liigan Dukla Jihlavassa. Sen jälkeen hän piti vuoden taukoa ja jatkoi sitten parin vuoden ajan pelailuaan Tshekin ykkösdivisioonassa. Sieltä tie vei vielä pariksi kaudeksi Saksan alasarjoihin.

Kotimaahan palattuaan Valek toimi Dukla Jihlavan juniorivalmentajana.

- Siellä vaihtui seurajohto ja menetin työni. Siksi perustin tämän kuntosalin.

Perhe-elämässäkin on riittänyt vaihtelua. Valek erosi seitsemän vuotta sitten ja meni uusiin naimisiin. Nyt hänellä on uuden vaimonsa kanssa 7-vuotias poika.

Lahden-vuosiaan Valek muistelee lämmöllä.

- Siitä on vain hyvää sanottavaa. Ne olivat minulle super super -vuosia, Valek kuvailee.

Valek ei ole käynyt Suomessa lähdettyään täältä kesken kauden 1993-1994. Mieli olisi kyllä tehnyt.

- Rahatilanteeni ei kuitenkaan ole niin hyvä, että se olisi onnistunut.

Valek ei juurikaan ole ollut yhteyksissä vanhojen Reippaan joukkuekavereidensa kanssa.

- Viime vuonna Erkki Mäkelä soitti ja pyysi minua Lahteen johonkin näytösotteluun. Olisin mielelläni tullut, mutta valitettavasti olin silloin loukkaantuneena.

Olli seuraa nykyään suomalaista kiekkoilua netin välityksellä. Torstai-iltapäivän aikana käydyn puhelinkeskustelun aikana hän pääsee yllättämään perehtyneisyydellään.

- Eikös Pelicansilla ole tänään ensimmäinen play off -ottelu Kärppiä vastaan? Ja he voittivat Tepsin ensimmäisessä vaiheessa?

Kyllä vain. Uskallatko nettiseurantasi perusteella arvioida, onko Pelicansilla mahdollisuuksia Kärppiä vastaan?

- Jääkiekossa kaikki on mahdollista. Pelicanshan on pelannut runkosarjassa hyvin Kärppiä vastaan.

Tommi Berg

Paluukierroksella taidot olivat ruosteessa ja Reippaan rahat loppu

Oldrich Valek on kaikkien aikojen suosituimpia, ellei suosituin, ulkomaalaisvahvistus lahtelaisessa jääkiekkojoukkueessa.

Hän jäi lopullisesti lahtelaisten sydämiin iskettyään Hockey-Reippaan ensimmäisellä SM-liigakaudella 28 maalia 41 ottelussa. Nykymuotoisessa 56 ottelun runkosarjassa vastaava vauhti tarkoittaisi 38 maalin saldoa.

Valekin suoritukset vakuuttivat muuallakin kuin Lahdessa. Esimerkiksi Tampereen Hakametsän hallissa Valek harhautti maajoukkuepakki Antti Tuomenoksan jalkakikalla niin perusteellisesti kahville, että tamperelaiskuuluttajakin kehotti yleisö katsomaan maalin uusintana erätauolla hallin televisioruuduista. Tapparan pelejä ikänsä kausikortilla seurannut tamperelainen muistelee, että vastaavaa kuulutusta ei hallissa ole kuultu sitä ennen eikä sen jälkeen. Valekin suoritus oli lajissaan ainutlaatuinen Suomen jääkiekkoilun pyhäkössäkin.

Lahtelaisyleisö muistaa Valekin maalien lisäksi kuohuvasta temperamentistaan. Jo Hockey Reippaan sarjanousuun päättyneellä 1-divisioonakaudella Valek huilasi yhdeksän ottelua lyötyään tuomaria. Kun sama virhe toistui liigakauden 1990-1991 päätteeksi Turussa, edessä oli seuraavan syksyn marraskuuhun asti ulottunut pelikielto Suomen liigassa. Asiasta nousi isoja otsikoita lehtien urheilusivuilla. Se oli sitä aikaa, kun muilla sivuilla kirjoiteltiin Persianlahden sodan alkamisesta, keskustan veret seisauttavasta vaalivoitosta ja pankkikriisiä enteilleistä Skopin talousvaikeuksista.

Valek jätti Suomen otsikot taakseen ja suuntasi seuraavaksi kaudeksi Norjaan. Lahtelaiskannattajat halusivat kuitenkin hänet sieltä takaisin vaikka väkisin. Hockey Reipas oli jo kaatunut talousvaikeuksiin ja tilalle perustetulla Reipas Lahdella ei ollut riittäviä rahoja Valekin palkkaukseen. Siksi järjestettiin kansalaiskeräys, jonka tavoitteena oli saada kasaan 50 000 markkaa. Rahaa saatiin haalittua riittävästi kasaan ja Valekin kanssa tehtiin jälleen sopimus.

Reipas Lahden puheenjohtajana tuolloin toiminut Kari Naskinen muistelee, että Valekin palkka oli tuolloin noin 200 000 markkaa kaudessa. Se oli kuitenkin liikaa, kun Reipas Lahden talousvaikeudet syvenivät. Siksi Valek lähti Lahdesta kesken kauden 1993-1994 takaisin vanhaan seuraansa Dukla Jihlavaan. Toisaalta Valek ei ollut enää entisessä vireessä Norjan-kauden jälkeen. Hän teki Reipas Lahden paidassa vain kaksi maalia ja kuusi syöttöä 17 pelissä.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut