Kenen jalanjäljet jäivät kallioon?

- Nämä ovat kuin pienen lapsen jälkiä, arvioivat Joel Raaska ja Jonni Vanhanen. ESS

Geologit paljastivat Kärkölän salaisuuden

Metsän keskellä olevassa kalliossa on erikokoisia kuoppia, jotka näyttävät aivan ihmisten ja eläinten jalanjäljiltä. Ne kaikki johtavat samaan suuntaan - ikään kuin kulkijat olisivat paenneet jotakin.

Kärkölän kirkonkylässä oleva Jälkikallio on synnyttänyt monenlaisia tarinoita. 89-vuotiaan Sirkku Kaarelan synnyinkoti oli kallion lähellä, ja seudun lapset kävivät sen luona poimimassa mustikoita.

-Mietimme, miksi ihmiset ja eläimet olivat paenneet ja miksi heidän jalanjälkensä olivat jääneet kallioon. Jäljet tuntuivat johtavan kallionjyrkänteelle, ja murehdimme, mitä siitä pudonneille oli sattunut. Joskus tirautimme kyyneleenkin, kun ajattelimme sitä.

Jonkin matkan päässä Jälkikalliosta on Varsakallio, jossa on kuin hevosen kavion jälki.

-Kalliojuonne kulkee Suivalan risteyksen luota Maavehmaalle. Välillä kallio on maan alla ja välillä se kumpuilee esiin avokalliona.

Vulkaniittia

Myöhemmin jälkien salaisuus selvisi. Geologien mukaan kallio oli vulkaniittia, eli paikalla oli ammoisina aikoina purkautunut tulivuori.

Jäljet eivät ole purkausta paenneiden ihmisten ja eläinten tekemiä, vaan ne ovat syntyneet, kun tulivuori on singonnut kraateristaan erikokoisia kivenmurikoita. Niiden muodot jäivät jähmettyneeseen vulkaniittiin.

-Jos olisimme lapsena tienneet entisestä tulivuoresta, olisimme varmaankin pelänneet, että jossakin on kraateri ja että voisimme pudota sinne. Semmoista kuoppaa ei kukaan ole kuitenkaan löytänyt, Sirkku Kaarela nauraa.

Kovaa kiveä

Kallion vulkaniittijuonne on erittäin kovaa kiveä. Se ei hajonnut helposti edes silloin, kun kalliota piti räjäyttää uuden omakotitaloalueen tieltä.

Loppujen lopuksi kallio antoi periksi, mutta vaikka suojamattoja laitettiin räjäytysalueen päälle paksulti, kivenmurikoita lensi kauas pihoille.

Sirkku Kaarela näyttää tummaa ja painavaa kiveä.

-Laitoin muutamia tällaisia saunankiukaaseen, mutta otin ne äkkiä pois. Niin kitkerä haju niistä lähti.

Monta kalliota

Kärkölässä on useita kallioita, joihin liittyy tarinoita. Esimerkiksi Hirvikallio Myllykylän suunnalla on nimetty siitä, että ennen tuliaseiden aikaa miehet pyysivät hirviä jahtaamalla niitä kalliolle loivan rinteen kautta. Toisella puolella oli seinäjyrkkä kallioseinämä, josta hirvet putosivat alas ja heittivät henkensä.

Oriharo on alkuperin Pällinkäisen- tai Pällinkäistenjärvi, mutta kansan suussa se sai hevosmaisen nimensä, kun ori putosi kalliolta järveen.

Järvelän Perskallion taas huhutaan saaneen nimensä siitä, että kallion päältä tömähti alas karhu.

Kirkonkylän, Korkeen ja Maavehmaan harjuissa on näkyvillä myös kivikkovyöhykkeitä, jotka ovat jääkauden jälkeisen meren rantaa.

Kärkölässä on annettu myös muille luontokohteille nimiä niiden ominaispiirteiden vuoksi. Esimerkiksi Myllykylän seudulla on Koriseva. Se on suo, josta vesi valuu kevään tulva-aikana suurten kivien välistä alas rotkoon - ja pulputtaa ja korahtelee mennessään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 2. Hämeenmaan ja Kymen Seudun Osuuskaupan autokaupat yhdistyvät
 3. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 4. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 5. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 6. Koulutuslakeihin esitetään mahdollisuutta vuorotteluun lähi- ja etäopetuksen välillä koronavirustilanteen vaatiessa
 7. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 8. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 9. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 10. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 11. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 12. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä
 13. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 14. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 15. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.