Sputnikin laukaisu avaruuteen yllätti koko maailman

Sputnikin sisällä oli vain vankkatekoinen radiolähetin ja lämpömittari. Kuva: Nasa

Neuvostoliitto voitti ensimmäisen erän suurvaltojen avaruuskisassa laukaisemalla historian ensimmäisen satelliitin taivaalle 50 vuotta sitten, lokakuun 4. päivänä vuonna 1957. Halkaisijaltaan 58-senttinen alumiinipallo kiersi Maata kolmen kuukauden ajan eli tammikuun 4. päivään saakka.

Tieto Sputnikin laukaisusta ja pääsystä ellipsin muotoiselle kiitoradalleen ällistytti maailman ja järkytti Yhdysvaltoja syvästi. Yhdysvaltalaiset olivat pitäneet selvänä oman tekniikkansa ylivoimaisuutta, joten arkkivihollisen saavutus oli isku kansalliselle itsetunnolle.

Sittemmin maansa presidentiksi noussut teksasilainen senaattori Lyndon B. Johnson luonnehti Sputnikia teknologiseksi Pearl Harboriksi.

Sputnik oli maailmanlaajuisesti merkittävä tapahtuma. Lehdet luonnehtivat satelliittia - jota tuolloin tekokuuksi tai keinokuuksi kutsuttiin - vuosikymmenen uutiseksi. Satelliitin laukaisua avaruuteen pidettiin ihmiskunnan suurimpiin kuuluvana tieteellisenä saavutuksena.

Koska Sputnik oli niin pieni, sen liikkeitä voitiin seurata vain kiikarin avulla, mutta sen saattoi nähdä joko aamunkoitteessa tai auringonlaskun aikoihin. Radioista kuunneltiin kiinnostuneina Sputnikin lähettämää radiosignaalia, kolmen piip-äänen sarjaa.

Kettu ja pihlajanmarjat

Sputnikista tyrmistyneet yhdysvaltalaiset suhtautuivat kommunistisen tekniikan saavutukseen kirjavasti. Ihmettelyä seurasi omien päättäjien arvostelu, mutta myös pelko. Tekokuun epäiltiin pystyvän vakoilemaan kaikkia kansalliseen turvallisuuteen liittyviä salaisuuksia.

Ehkä vieläkin suurempaa pelkoa herätti tietoisuus, että raketti, jolla Sputnik oli avaruuteen kuljetettu, voisi yhtä hyvin kuljettaa esimerkiksi atomi- tai vetypommin keskelle Washingtonia.

Presidentti Dwight D. Eisenhower puolestaan vähätteli neuvostoliittolaisten saavutusta todeten, että nämä olivat lähettäneet taivaalle pienen pallon, josta ei ollut syytä kantaa huolta.

Kaikki hyöty irti

Neuvostoliiton johto puolestaan otti kaiken hyödyn Sputnikin tuomasta propaganda-avusta. Maan johtajat poseerasivat liittolaistensa ja muiden valtiovieraittensa kanssa Sputnikin näköisen metallipallon rinnalla nauttien voitostaan.

Heti Sputnik 1:n laukaisun jälkeen neuvostotutkijat ilmoittivat olevansa valmiita laukaisemaan seuraavan ja tuntuvasti suuremman tekokuun avaruuteen. Tätä kaavailtiin lokakuun vallankumouksen muistopäivän kohokohdaksi.

Sputnik 2 laukaistiin 3. marraskuuta. Uusi Sputnik oli tuntuvasti suurempi, sillä pallomainen ykkönen painoi vain 83,6 kiloa, kartiomainen kakkonen runsaat 500 kiloa. Sputnik 2 vei taivaalle mukanaan myös matkustajan, sekarotuisen Laika-koiran.

Laika teki historiaa ensimmäisenä avaruusmatkustajana. Koiran kohtalo oli kuitenkin ankea, sillä liian ohuen lämpöeristyksen takia Sputnikin sisälämpötila nousi niin, että Laika kuoli tuskallisesti.

Sputnik 2 kiersi Maata 162 vuorokautta eli huhtikuun puoliväliin saakka.

Riitta Sarasti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 6. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 7. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 8. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 9. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 10. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 11. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 12. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 13. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 14. Yön uutiskooste: Hovioikeus antaa tuomionsa MV-julkaisua koskevassa asiassa - käräjillä ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta
 15. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.