Mauno Uusitalo menehtyi liikenneonnettomuudessa

Mauno Uusitalo

Heikki Hakala

Ylimetsänhoitaja Mauno "Manne" Uusitalo kuoli 30. syyskuuta 2007 liikenneonnettomuudessa Pälkäneellä. Hän oli syntynyt 19. kesäkuuta 1922.

Mauno Uusitalo oli lahtelaisen ja päijäthämäläisen veteraanityön jättiläinen, joka voimiaan säästämättä huolehti veteraaniveljien asioista. Hän toimi Lahden sotaveteraanipiirin puheenjohtajana 40 vuoden ajan piirin perustamisesta vuodesta 1967 lähtien. Luopuessaan tehtävästä kuluvan vuoden maaliskuussa hänestä tehtiin piirin kunniapuheenjohtaja. Erityisenä huomionosoituksena hänen valtaisasta elämäntyöstään hänelle annettiin ainutkertainen arvonimi "veteraanikenraali".

Uusitalo korosti useasti, että veteraanien puhemiehenä toimiminen oli hänen henkilökohtainen lupauksensa, jonka hän oli antanut jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothille. Sotatoimien päätyttyä Ehrnrooth vetosi sodissa esimiestehtävissä olleisiin, jotta nämä pitäisivät miehistä huolta loppuun saakka voimiensa mukaan. Tämän lupauksen Uusitalo täytti viimeiseen saakka.

Uusitalon aktiivisuuden ansiosta Lahdessa on lukuisia muistomerkkejä, jotka kertovat viime sodista. Urheilukeskuksen Sankarien aukio ja rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Marskin aukio kertovat sotien historiasta, taisteluista ja niistä taistelijoista, jotka henkilökohtaisella panoksellaan vaikuttivat sotatoimiin.

Mauno Uusitalo korosti viime vuosina sitä, että veteraanien perintö pitää siirtää jälkipolville, jotka saavat nauttia itsenäisestä isänmaasta sen uhrin seurauksena, jonka sota-ajan sukupolvi joutui antamaan. Tätä tehtävää hän suoritti mm. vierailemalla kouluissa ja osallistumalla aktiivisesti Hämeen rykmentin juhlatilaisuuksiin kunniavieraana. Hän toimitti myös lukuisia sotien historiaa käsitteleviä teoksia, joista viimeinen valmistuu lokakuussa.

Työuransa Uusitalo teki Itä-Hämeen piirimetsälautakunnan palveluksessa vuosina 1949-1985. Hän sai Tapion kultaisen ansiomerkin ja ylimetsänhoitajan arvon vuonna 1984 ja jäi eläkkeelle 1985 päämetsänhoitajan sijaisen tehtävästä.

Mauno Uusitalolla oli lukuisia luottamustehtäviä, mm. Päijät-Hämeen maakuntaliiton ympäristötoimikunnan puheenjohtajuus 1959-85, Lahti-seuran puheenjohtajuus 1966-77 ja Päijät-Hämeen Osuuspankin hallintoneuvoston puheenjohtajuus 1978-88. Hän oli Hämeen Heimoliiton ja Lahden Paasikivi-seuran kunniapuheenjohtaja.

Talvisodassa Uusitalo palveli suojeluskuntalaisena Lahden vartiokomppaniassa ja liittyi vapaaehtoisena armeijaan kesällä 1941. Hän kävi RaUK:n ja upseerikoulun ja oli tulenjohtoupseerina kesän 1944 ratkaisutaisteluissa Kannaksella ja Vuosalmella. Sotilasarvoltaan hän oli majuri.

Uusitalon elämäntyötä palkittiin lukuisilla ansiomerkeillä, joista merkittävin on 2. luokan vapaudenristi. Hänet palkittiin Lahden kaupungin kultaisella mitalilla 1995, vuoden eläkeläiseksi hänet valittiin 1999 ja Sotaveteraaniliiton kultaisen ansioristin hän sai vuonna 2004.

Mauno Uusitalo oli leski. Hänen puolisonsa Kirsti menehtyi syyskuussa 2006. Uusitaloilla on avioliitostaan tytär ja poika.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut