Ylen palloiluhallijuttu toi tuomion kunnianloukkauksesta

Tuomiossa on kyse ajankohtaisohjelma A-pisteessä toissa vuoden helmikuussa esitetystä jutusta ja sen uusinnasta, jossa käsiteltiin helsinkiläiseen palloiluhalliin liittyneitä tekemättä jääneitä verotarkastuksia ja viranomaisyhteistyötä.

Jutun tehneen toimittajan ohella tuomion saivat vastaava tuottaja Ari Korvola ja ohjelmajohtaja Riitta Pihlajamäki. Kolmikko kiisti syyllisyytensä.

A-pisteen jutussa mainittiin oikeustieteen tohtori, konsultti Kari Uoti. Jutun mukaan Uotin liikekumppani osti itsensä vuosituhannen alkupuolella mukaan palloiluhalliin ja sen toimitusjohtajaksi.

Myöhemmin keskusrikospoliisi pyysi tekemään palloiluhalliyhtiöön verotarkastuksen. KRP halusi tietää, kenen varoja halliin oli sijoitettu. KRP:n edustaja kertoi ohjelmassa, ettei verotarkastusta ollut pyynnöstä huolimatta tehty.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen

Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei tullut esille, että A-pisteen jutun yksittäiset tiedot olisivat olleet valheellisia. Oikeus kuitenkin katsoi jutun vihjanneen valheellisesti, että Kari Uoti olisi syyllistynyt rikokseen. Sen mielestä kokonaisuus antoi kuvan, että halliyhtiöön olisi sijoitettu Uotin omaisuutta. Näin ei ollut tapahtunut. Oikeus arvioi, että ohjelmaa rakennettiin Uotin ympärille.

A-piste uusittiin lähetystä seuranneena päivänä. Tuolloin kuuluttaja luki uusinnan yhteydessä lisäyksen. Siinä kerrottiin liikekumppanin todenneen, että hän sai rahat osuuden ostamiseen palloiluhallista vakuutusyhtiöltä. Oikeus katsoi, ettei uusintaan tehty lisäys poista itse ohjelmassa esitettyä valheellista vihjausta.

Syyttäjä vaati yleläisille rangaistusta törkeästä kunnianloukkauksesta. Tuomio tuli äänestyksen jälkeen kunnianloukkauksesta. Yksi lautamiehistä olisi hylännyt kaikki syytteet.

Jutun tehnyt toimittaja ja vastaava tuottaja Korvola saivat 30 päiväsakkoa, josta tulee maksettavaa heidän tuloillaan 810 ja 1 230 euroa.

Pihlajamäen syyllisyys arvioitiin pienemmäksi. Hän sai 20 päiväsakkoa, josta tulee maksettavaa 1 260 euroa.

Tuomitut joutuvat maksamaan Uotille kärsimyskorvauksia 1 800 euroa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut