Seitsemän veljestä suoraan Saimaalta

Aki Torniainen, Paavo Valtonen ja Pasi Partanen näyttelevät parhaillaan Kom-teatterissa. TEPPO JÄ

Kaikki eivät kuitenkaan ole täysin vakuuttuneita. Vieressäni istuu helsinkiläinen eläkeläispariskunta, jonka kaksilahkeinen osapuoli kuulostaa siltä, että olisi huomattavasti mieluummin jäänyt kotiinsa tuijottamaan vaikkapa Salkkareita.

- Mutta eihän tämä kestä kuin reilun tunnin. Ja olethan sä itsekin näytellyt, silloinkin siellä seuraintalolla, rouva huomauttaa purnaavalle miehelleen.

- Joo, mutta se olikin ihan oikea näytöskappale, eikä tällainen, herra murahtaa ja arvelee vetävänsä seuraavaksi pienet tirsat.

Ennen kuin tähän on päästy, on tapahtunut yhtä ja toista. Van Der Media -tuotantoyhtiö on onnistunut myymään kansainväliseen All for One -formaattiin pohjaavan Puumalan puolesta -sarjan Yleisradion TV1:lle.

- Kävimme tammikuussa läpi seitsemän eri paikkakuntaa, ja jotenkin tuntui siltä, että Puumala valitsi itse itsensä tähän projektiin, kertoo tuottaja Markus von Reiche.

Reichea kiinnosti ennen kaikkea se, että muuttotappiosta ja väestön ikääntymisestä kärsivän Puumalan ongelmat ovat Suomessa helposti yleistettävissä melkein mille tahansa syrjäiselle pikkupaikkakunnalle.

- Ajankohtaisia ongelmia positiivisessa valossa, Reiche tiivistää.

Seuraavaksi ketjuun tuli mukaan teatteriohjaaja Minna Nummelin. Nurmelin otti ohjaushaasteen innokkaasti vastaan, vaikka tiesi, että "pystymetsästä" repäistyjen miesten opettaminen parissa kuukaudessa näyttelijöiksi ei välttämättä olisi helppoa.

- Viehätti, että tehdään esitys selvästi jonkun paikkakunnan puolesta. Eettinen puoli oli olemassa jo siinä esityksen rakenteessa, mikä on mielestäni tärkeää missä tahansa näytelmässä, Nurmelin kertoo.

Teatteriesityksen harjoitukset Puumalassa aloitettiin huhtikuun lopulla. Silloin esimerkiksi puumalalaiselle matematiikanopettajalle Harri Kautoselle selvisi, mihin tulikaan helmikuussa lupauduttua.

- Aluksihan meille ei kerrottu kuin hyvin ylimalkaisesti, että kyseessä on jonkinlainen Puumalaa käsittelevä dokumenttisarja, Kautonen sanoo.

Kautonen ja muut kuusi puumalalaismiestä kantoivat harjoituksiin Puumalan historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta sivuavia teemoja, joista Nurmelin ja yhteisöteatteriin erikoistunut Jouni Piekkari alkoivat vääntää omillaan seisovaa näytelmää. Koreografi Ari Numminen ja muusikko Pauli Hanhiniemi tulivat mukaan toukokuussa.

Pikku hiljaa Puumala-projektiin rekrytoitiin melkein koko parintuhannen asukkaan pitäjä. Kylän kultaseppä alkoi suunnitella esitykselle omaa korua, Saimaan rannoilla raikui yhteislaulu ja teatterimatkoja Helsinkiin pistettiin vireille.

- Vaikeinta itselleni oli sen omaksuminen, että teatterissa pitää pelkistää ja karsia hirveän paljon. Pitää jättää tilaa katsojan omalle oivallukselle, muuten se kadottaa mielenkiintonsa, Kautonen analysoi.

Tv-katsojien tietoisuuteen Puumala paukahti kesäkuun alussa, kun Kaikki Puumalan puolesta alkoi pyöriä TV1:llä lauantai-iltaisin. Samalla näyttelijöille alkoi konkretisoitua se, että ensi-ilta olisi enää puolentoista kuukauden päässä.

Ja nyt ollaan tässä. Valot syttyvät, ja siinä he ovat: seitsemän veljestä Saimaalta, kriittiselle katseelle paljaina.

Esitys tempaa mukaansa alusta asti. Tarkasti rytmitetty liike, alkuvoimaa uhkuva suoraviivainen musiikki ja Puumalan miesten hyväntuulinen itseironia ovat yhdistelmä, joka hurmaa jopa hyvään tottuneen helsinkiläisen teatteriyleisön.

Itseäni viehättää erityisesti se, että esitys ei pyri selittelemään rakentelemalla suuria kaaria historiasta nykypäivään vaan käy puumalalaisuutta läpi episodimaisesti, hyvin pieniin viitteisiin nojautuen. Silti siitä muodostuu tunnistettava kokonaiskuva paikkakunnasta, joka on elänyt pitkään Saimaan järviluonnon varassa ja on nyt hiukkasen hukassa.

Kun katsomovalot jälleen sytytetään, en malta olla kysymättä vierustovereiltani: nukuttiko?

- Joo, ei pystynyt kyllä yhtään nukkumaan tässä esityksessä, herrasmies kuittaa.

Helsinkiläisen mittapuun mukaan sitä voidaan pitää ylistyksenä.

Kaikki Puumalan puolesta Kom-teatterissa vielä 22.7. ja 24.7. klo 19. Tv-sarja jatkuu TV1:llä lauantaisin klo 21.15 16.8. asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 2. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 3. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 4. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 5. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 6. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 7. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 8. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 9. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 10. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 11. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 12. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 13. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat
 14. Pääkirjoitus: Korona ja vasemmistoliitto haastavat hävittäjähankkeen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Virtuaalitoteutukset eivät korvaa elävää elämää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.