Lahden päiväkodeissa on toiminut jo reilun parin vuoden ajan yhteensä noin kymmenen ympäristömummoa ja -vaaria. Nämä vapaaehtoiset seniorit tuovat päiväkodin arkeen vaihtelua viemällä lapsia metsään esimerkiksi Keijun polulle ja muihin mukaviin luontojuttuihin. Talvella pakkasten aikaan luontoasioita voidaan käsitellä sisätiloissa vaikkapa onnenpyörän tehtävien avulla. Kuvissa on muutamia esimerkkejä siitä mitä luonnosta löytyvää rekvisiittaa voi käyttää kysymysten ja pohdintojen tukena.
Jokaisella seniorilla on nimikkopäiväkoti ja oma tapansa toimia. Minä olen viehättynyt käyttämään näitä ympäristökeskuksen valmiita materiaaleja, erityisesti Metsä Keijun polkua ja onnenpyörää. Viritän kahdeksan tehtävää sisältävän keijun polun Renkomäen päiväkodin lähimetsään, ja lapset kiertävät sen pikku ryhmissä innokkaana tehtäviä ratkaisten.
Renkomäen päiväkodin henkilökuntakin on tyytyväinen tähän toimintaan. Vierailen päiväkodissa muutaman kerran vuodessa. Toteutan saman ohjelman yleensä yhden viikon aikana kaikille ikäluokille. Lapsia Renksussa on 90, joten pikkuryhmiä muodostuu lähes 10.
Helmikuussa kokoontui Lahden ympäristöpalveluihin yli 20 ulkomaalaista (Virosta, Latviasta ja Hollannista) tutustumaan Lahden ympäristömummoiluun. Esittelin heille omaa toimintatapaani havainnollisesti kuvien ja materiaalin avulla. Vieraat olivat hyvin innoissaan kuulemastaan ja näkemästään. Ainakin hollantilaiset haluavat ottaa mallia Lahdesta ja kopioida Metsän Keijun polun idean omaan maahansa.
Moni päiväkoti odottaa vesikielellä oman mummon tai vaarin saamista. Lisätietoja asiasta kiinnostuneille antaa Sari Knuuti puh. 050 387 8735, Lahden seudun ympäristöpalvelut.
Maire HeijaRenkomäen päiväkodin tyytyväinen ympäristömummo