Asikkalan Iso-Äiniölle avataan yksityinen kirjasto

Äinään seudun kylien alueella on Luontokeskus, pikavuoropysäkit, oma postinumero, vireät yhdistykset, kylälehti Äinämöinen, some-toimintaa ja ikääntyvä Seurantalo. Nyt meidän kylää palvelee myös Pellilän uusi kirjasto.

Iso-Äiniöllä avataan historian havinaa sisältävien teosten kirjasto lauantaina 11. huhtikuuta, kello 13-17. Perinteiden vaaliminen, rakkaus kirjoihin ja kirjojen esille asettaminen kyläläisten käyttöön on kunnioitettava kulttuuriteko Leena ja Pentti Etu-Seppälältä. Kirjasto tulee olemaan kylää yhdistävä paikka, se tuo kirjaihmisiä kokoon ja kyläisillä on uusi tapaamispaikka viisi kertaa kevään aikana.

Pellilän navetassa huhtikuussa avattava kirjasto istuu täydellisesti Kirjavuosi 2015-hankkeen ideaan ihmisten innostamisesta kirjojen lukemiseen. Hyvä kirja pitää pintansa, vaikka maailma on pullollaan muita tiedonlähteitä, viestintävälineitä ja ajanvietemuotoja. Tiloiltaan pieni, mutta valikoimaltaan suuri kirjasto perustuu Etu-Seppälän perheen omaan laajaan kirjakokoelmaan sekä muilta saatuihin lahjoituksiin. Monipuolista luettavaa riittää niin vakituisille kuin vapaa-ajan asukkaillekin.

Vielä joitakin vuosia sitten Äinään seudulla kierteli säännöllisesti kirjastoauto, ja Äinää-Vähimaan koululla oli lisäksi nuorille luettavaa. Koulua ei enää ole eikä kirjastoautoakaan. Myöhemmin mahdollisuutta niin sanottuihin kirjakassi-toimituksiin kirjastosta tarjottiin, mutta suuresta kiinnostuksesta ei ole näkynyt merkkejä.

Etu-Seppälän perheen kirjat siirtyivät kuusi vuotta sitten Tampereelta Pellilään. Valtaosa kirjoista ei kuitenkaan mahtunut päärakennuksen kirjahyllyihin, jolloin sadat kirjat jäivät odottamaan hyvää sijoituspaikkaa. Parin viime vuoden aikana kehittyi ajatus kirjakokoelman hyödyntämisestä kaikkien kyläläisten käyttöön. Viime keväänä alettiin vanhasta navetasta raivata tilaa tätä tarkoitusta varten, ja kirjaston valmisteluja jatkettiin loppusyksyllä, kun muilta töiltä ehdittiin. Nyt on kirjasto valmis, ja sen kirja-aarteet ovat tarjolla kaikenikäisten tutustuttavaksi ja nautittavaksi.

Huhu Pellilän kyläkirjastoideasta levisi muutamalle tärkeälle taholle vuosi sitten, ja sen ansiosta kirjasto sai arvokkaita kirjalahjoituksia. Uuteen koulurakennukseen muuttaneet Vääksyn koulut lahjoittivat ylijäämäkirjojaan ja kirjahyllyjään, ja Asikkalan kirjasto puolestaan poistokirjojaan. Kirjakokoelman kartuttamiseen osallistui merkittävästi myös joukko yksittäisiä henkilöitä, joista erityisesti on mainittava eläkkeellä oleva Ikävalkon opettajapariskunta Vääksystä sekä tamperelainen Syrjän pariskunta.

Pellilän kirjastoon saa ensi tuntuman avointen ovien päivänä, lauantaina 11.4. klo 13-17. Toiminnan käynnistyessä kirjasto on auki yhtenä päivänä klo 16-19 joka toinen viikko. Huhtikuun kirjastopäivät ovat tiistai 14.4. ja tiistai 28.4. Toukokuussa kirjasto on auki tiistaina 12.5. ja tiistaina 26.5. Kesäkuukausien aukioloajat ilmoitetaan Infokeskuksen tauluilla sekä kyläyhdistyksen facebookissa ja nettisivuilla. Kirjaston käyttökokemukset ja –aktiivisuus arvioidaan kesän aikana, ja sen perusteella päätetään syksyn aukioloajat. Arvioinnin tuloksista ja syksyn toiminnasta tiedotetaan elokuun Äinämöisessä sekä kyläyhdistyksen muissa viestintävälineissä.

Pellilän kirjaston osoite on Tuukkalantie 12, ja kirjaston toiminnasta vastaa Leena Etu-Seppälä, puh. 044 9675156, sähköposti osoite leena.etu-seppala@hotmail.com.

Teksti: Liisa-Marjatta Pietinen, Leena Etu-Seppälä

Äinään seudun kyläyhdistys ry

www.ainaanseutu.net

www.facebook.com/ainaanseutu

twitter.com/ainaanseutu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 2. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 3. Turkka Rantanen nousemassa Hollolan hallinto- ja talousjohtajaksi
 4. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 5. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 6. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 9. Bussifirma Linkkerin saneerausmenettely alkoi, yhtiö osasi odottaa myönteistä päätöstä
 10. Yhdeksää ihmistä epäillään toimintakiellossa olevan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamisesta
 11. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 12. Sinfonia Lahti julkaisi levyllisen Prokofjevin musiikkia
 13. Urheilukanavat koronan kourissa: Tarjontaa riittää, mutta nostalgia ei kannattele loputtomiin – ”Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa”
 14. Huutaja voi jäädä rannalle nettihuutokaupassa – oikeusasiamies vaatii ulosottomiestä huolehtimaan ostajaehdokkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta
 15. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.