Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sarjakuva-arvio: Janne Torisevan Valas on vuosikymmenen paras sarjakuvateos

Janne TorisevaValas

Joskus on ilo olla väärässä. Nelikymppinen Janne Toriseva on jo kohtalaisen kokenut sarjakuvantekijä, mutta kaikella kunnioituksella on todettava, että hänen aiempien töidensä (mm. Oswald-strippi) perusteella en olisi odottanut häneltä erityisen suuria.

Vaan mitä tekee Toriseva? Työstää kymmenen vuoden ajan sarjakuvaromaania, joka osoittautuu hengästyttävän korkealaatuiseksi työksi. Koska lähestymme vuosikymmenen vaihdetta, voi todeta, että Valas on yksi 2010-luvun ansiokkaimmista suomalaisista sarjakuvateoksista.

Tarinan pohjana on yksi maailmankirjallisuuden klassikoista, Herman Melvillen. Moneen kertaan versioidussa kertomuksessa pakkomielteinen kapteeni Ahab johdattaa laivansa ja miehistönsä epätoivoiselle valaanpyyntimatkalle.

Eurooppalaista perinnettä

Toriseva on taitavasti suodattanut yli 800-sivuisesta tiiliskivestä parisataasivuisen sarjakuvasovituksen. Keskiössä ovat laivan miehistön väliset suhteet. Kapteenilla viiraa päästä pahan kerran, mutta kovin tasapainoisia eivät ole hänen alaisensakaan.

On toveruutta, mutta myös kaunaa ja katkeruutta, joka välillä purkautuu tappeluiksi. Henki on halpa ja merellä ainoa oikeuslaitos on kapteenin sana.

Valas edustaa klassista eurooppalaista sarjakuvaperinnettä, jollaista Suomessa ei pahemmin tehdä. Piirtäjänä Toriseva tuo mieleen Manu Larcenet’n ja toki myös Christophe Blainin meriseikkailut. Henkilöt hän piirtää karrikoiden, laivat taas pieteetillä. Hauskana yksityiskohtana perämies Starbuck on roikkuvine kulmakarvoineen kuin karikatyyri presidentti Mauno Koivistosta.

Pieni kiintoisa yksityiskohta on, että julkaistiin jo keväällä Espanjassa. Teokselle voisi toivoa laajempaakin kansainvälistä menestystä, ja sen se totisesti ansaitsisi.