Kirja-arvio: Petri Tammisen Musta vyö on pieni suuri sururomaani

Asikkalan Vääksyssä asuva Petri Tamminen kertoo, miltä tuntuu saatella oma vanhempansa hautaan. Katja Luoma

Pekka Jäntti

Petri TamminenMusta vyö

Kuinka suhtautua kuolemaan? Petri Tammisen (s. 1966) romaani kiertyy ikuisuuskysymyksen ympärille. Omakohtainen teos kuvaa viisikymppisen miehen suruaikaa hänen isänsä kuoltua.

Läheisen menettämiseen voi valmistautua tai olla valmistautumatta. Joka tapauksessa kuolema pysäyttää: arjen matto vedetään jalkojen alta. ilmaisee, miten sureva näkee toisin.

”Kun olin hautajaisten alla käynyt pankeissa ja hautaustoimistoissa ja lakimiehen toimistossa, niissä kaikissa työskenteli nyt jonkinlaisia varhaisnuoria. Keski-ikäisiä varhaisnuoria.”

Henkilökohtaisuudessaan huojuu yleispätevyydestä yksityiseen tilintekoon. Edellisestä käy romaanin väite, että oman kuolevaisuutensa sisäistää luita ja ytimiä myöten vasta vanhempansa menetettyään; puskuri itsen ja kuoleman väliltä katoaa.

Se tarkoittaa myös lopullista aikuistumista, minkä puoliso joutuu lopulta paukuttamaan suruun vellomaan jäävän minäkertojan päähän.

Hullunkurisesta kunnioittavaan

Sattumaa tai ei, on 42 lukua. Douglas Adamsin supertietokone Syvä miete vastasi juuri tuolla luvulla kysymykseen elämän tarkoituksesta.

Humoristisena kirjailijana Tamminen on toki lähempänä Veijo Meren pohjoismaisen sosiaaliabsurdismin kosmista yksinäisyyttä kuin Adamsin älykästä brittimielettömyyttä. Laajemmassa katsannossa he ovat silti samaa sakkia: ihmisen ja universumin kokoeron naurattamia, kuten olivat myös Søren Kierkegaard, Mark Twain ja Veikko Huovinen – parhaita mainitakseni.

”Papin puheet koskivat Afrikkaa. Muistelin oliko isä koskaan matkaillut Afrikassa, mutta jos olikin, niin papin puhe käsitteli jotakin toista Afrikkaa. – Aina oli antilooppi takakontissa, kun savannilta palattiin, pappi lausui.”

Siunaustilaisuuden kuolemanvakavuuteen on pieru haudattuna nykyfiktiossa jo kliseeksi asti.

Olennaista hautajaiskohtauksessa ei olekaan papin horinan koomisuus, vaan se miten kerronta loikkaa hullunkurisuudesta kunnianosoitukseen.

”Sain katseeni irti kappelin kivilaatoista vasta kun huomasin miettiä, mitä isä olisi papin Afrikkaa käsittelevästä muistopuheesta ajatellut.

Ei mitään.

Tai että pappi puhuu nyt Afrikasta.

Hämmästyttävintä isässä: Hänen kykynsä hyväksyä tilanteet ja ihmiset sellaisinaan. Hänen kykynsä olla ottamatta itseensä.

Joka sattumoisin oli juuri se kyky, joka minulta kokonaan puuttui.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 2. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 3. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 4. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 5. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 6. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 7. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 8. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 9. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 10. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 11. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 12. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä
 13. Hämeenmaan ja Kymen Seudun Osuuskaupan autokaupat yhdistyvät
 14. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 15. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.