Kirja-arvio: Nuori Kauko Röyhkä teki rajusti töitä tullakseen kirjailijaksi ja rocktähdeksi

Untillo-yhtye oli Narttu-kokoonpanon varhainen versio. Vuonna 1978 vasemmalta Ilkka Laru, Reijo Virtanen, Seppo ”Rukivehr” Saarela, Kauko Röyhkä ja Samuli ”Pupu Lihavisto” Miettunen. Kirjan kuvitusta

Suonna Kononen

Kauko RöyhkäMarjatan poika – Muistelmat 1

Kauko Röyhkän eli Jukka-Pekka Välimaan (s. 1959) elämä ei ole ollut kirjoittamaton lehti. Vaikka Röyhkän tuotanto ei ole ollutkaan alleviivatun omaelämäkerrallista Oulun nuoruusvuosia hyödyntävää-teema-albumia ja kirjaa lukuun ottamatta, on hän aina antanut paljon haastatteluja, joissa hän on kertonut sordiinotta ajatuksistaan ja vaiheistaan.

Yksinhuoltajaäidin poika oli musiikin ja kirjojen pariin paennut oman tiensä kulkija jo nuoresta. Hengenheimolaisten löytyminen Oulusta ja opiskelukaupunki Turusta johtivat pienlehti tekemiseen, bändikokeiluihin ja lopulta Narttu-yhtyeen levytyssopimukseen.

Musiikin teon rinnalla syntyi kirjallinen ura, jolla Röyhkää sparrasi alkuun oululainen kirjailija, -pamfletista muistettu Aku-Kimmo Ripatti. Esikoisromaani ja Narttu-yhtyeen debyytti-lp julkaistiin vuonna 1980 lähes samaan aikaan.

Tämä kaikki on tiedetty, ja näiden maamerkkien varaan Röyhkän nuoruusaikojen omaelämäkertakin rakentuu.

Suhde naisiin kompleksinen

Marjatan pojassa Kauko Röyhkä kuvaa kirjallisesti vetävästi pikkukaupungin ulkopuolisuustuntoja, isättömyyden leimaa yhtenäiskulttuurin Suomessa, epookin liukumista 70-luvun luokkatietoisuudesta kohti punk-kulttuurin kuvainkaatoa ja ”tee se itse” -asennetta.

Isä on naimisissa toisaalla, poika syntynyt avioliiton ulkopuolisesta suhteesta. Röyhkä kuvaa suorasukaisella tavallaan äitiään, joka hysteerisyyteen asti pyrkii pitämään pienen perheen fasadin kunnossa.

– Sun isäs on tuon miehen näköinen, on äiti sanonut pojalleen, kun Kauko Käyhkö on esiintynyt televisiossa.

Kauko Röyhkä -taiteilijanimen voi tällä taustalla tulkita isänmurhana.

Nuoren miehen suhde naisiin on alkuun kompleksinen, kömpelön palvova, mutta kun on alkuun päästy, homma luistaa. Tuttua Röyhkää tämäkin.

Nuori Kauko Röyhkä, Höfner-basso ja Marimekko-verhot opiskelijakämpässä Turussa. Kirjan kuvitusta

Leluja, kirjoja ja sittemmin äänilevyjä on enemmän kuin monilla kavereilla. Ne ruokkivat tulevan taiteilijan mielikuvitusta. Näiltä osin Röyhkän teksti tuo mieleen toisen kirjallisen rokkarin Tommi Liimatan lapsuudenmuistelmat ja .

Julkisuus ei tuo onnea

Röyhkän uraa voisi psykologisoida kompensaatioksi, ”näyttämiseksi niille”, jotka tarttuivat isättömyyteen, eristivät koulukuvioista ja valitsivat keskivertoelämän. Röyhkä ei kuitenkaan kirjoita itseään uhriksi, vaan oman elämänsä aktiiviseksi toimijaksi, joka kirjoittaa esikoisromaaninsa monta kertaa uusiksi, sijoittaa rahojaan yhtyeensä äänentoistolaitteisiin ja harjoittelee kappaleitaan väsymättä vähemmän motivoituneiden bändikavereidensa kanssa.

Kunniaa Röyhkä ei ota kokonaan itselleen. Hän ymmärtää varhain verkostoitumisen arvon. Aku-Kimmo Ripatti kätilöi esikoisromaanin, nuori lahjakkuus Riku Mattila tuottaa ja kitaroi esikoisalbumin, jonka laskun manageri Antti Porkka omalla riskillään maksaa. Reijo Rinnekangas saa väheksyjän roolin.

Jo ensimmäisiä haastatteluita Röyhkä antaa outsiderin ja ärsyttäjän asemista, ajan vakaville rokkareille poikkeuksellisesti myös naisten- ja miestenlehtiin. ”Kauko Röyhkä: Tulen kuin paloruisku”, otsikoi .

Julkaiseminen ja julkisuus eivät tuo onnea, kun ja arvioivat esikoiset kriittisesti.

”Minäkin kuvittelin olevani raikas tuulahdus pitkän, tunkkaisen kommarikauden jälkeen. Mutta nähtävästi olenkin pelkkä häiriötekijä, raivostuttava itikka, joka halutaan murskata”, Röyhkä kirjoittaa .

”Se, että olen sekä musiikintekijä että kirjailija, ei olekaan hyvä juttu. En ole kunnolla kumpaakaan. Vanha valta ei luovu poteroistaan niin helposti. Ensimmäisen levyn ja kirjan ilmestymisten pitäisi olla iloisia tapahtumia, mutta minulle kaikki on ollut masentavaa antikliimaksia.”

Tunnistettavaa tekstiä

Röyhkänomaelämäkerta ei häpeä Hectorin ja Juice Leskisen kaltaisten musiikillisten muistelijoiden joukonjatkeena. Helsinki–Tampere-painotteinen rock-kulttuuri monipuolistuu periferian äänestä. Nuoruuden luontoretkistään Röyhkä kirjoittaa rockpiireille tuiki harvinaisesti: ”Nuoren pojan taivas on sininen ja korkea.”

Etelään muuttaneenakin Röyhkän sitoutuminen pohjoiseen taiteilijuuteen on ollut selkeää. -levyn takakannessa on nuottina kartta, jolla sijaitsee Timo K. Mukan kotimökki Pellon Orajärvellä.

Sellaiset laulut kuin ja ovat purkaneet Röyhkän kaksoisagentuuria rautatien etelään viemänä westernien muukalaishahmona, joka on tuntenut vierautta missä liikkuukaan. Näistä tunnoista moni oman elämänsä siirtotyöläinen tunnistaa itsensä, vaikkei yhtä röyhkeitä elämänvalintoja olisi tehnytkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 2. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 5. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 6. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 7. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 8. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 9. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 10. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 11. CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin – kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa räjähdyksen jäljiltä
 12. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 13. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 14. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 15. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.