Kirja-arvio: Yksityinen suru kasvaa yleiseksi Inka Nousiaisen Mustarastas-romaanissa

Inka Nousiainen kirjoitti romaanin näyttelijä Eeva Soivion pitkästä kaipauksesta. Otto Virtanen

Johanna Suominen

Inka Nousiainen

Mustarastas

WSOY 2019. 149 s.

Voiko surusta kertoa niin, että se tuntuu samanaikaisesti yksityiseltä sekä yleiseltä? Että aivan kuin kurkistaisi jonkun henkilökohtaiseen suruun, mutta samalla siinä olisi jotain kovin tuttua?

Kyllä, juuri näin tekee Inka Nousiaisen romaani . Se pohjautuu näyttelijä Eeva Soivion elämäntarinaan ja Kom-teatterissa esitettyyn monologiin .

On vuosi 1989, Juha on 17-vuotias. Auto odottelee valmiina ajokortin ajamista, ollaan lähtökuopissa aikuisuuteen. Tulee laivareissu kavereiden kanssa, eikä Juha enää palaa kotiin. Koskaan.

Kirja on syväluotaus suruun, tarina menetyksen jäljistä ja mielen liikkeistä, mutta se on myös tarina toivosta ja selviytymisestä.

Minäkertoja juttelee kolmekymmentä vuotta sitten kadonneelle veljelleen, pui muistojaan, järjestelee todellisuutta. Mitä oikein tapahtui? Miksi ja miten?

Veljen katoaminen kaivertaa aukon, täyttää sisuskalut kivillä, heittää varjoja kaikkialle. ”Sillä kun joku on poissa, ei mikään kohta maisemassa ole enää kuten ennen.” Kuinka yhtäkkiä tajuaa, ettei kuule enää isoveljen ääniä kodissa, ei askelia, murojen kaatamista kuppiin.

Vieressä äiti ohenee ohenemistaan, on kuin ”hahmo jään alla”, istuu ilta toisensa jälkeen odottamassa puhelua, joka antaisi edes jotain vastauksia.

Olet olemassa, jos sinut muistetaan

Oma elämä kulkee eteenpäin, ja sen rinnalle heijastuu veljen elämätön elämä; kaikki se mitä olisi voinut olla. Kirjan aihe on rankka, mutta ote ei ole synkkä. Arkiset huomiot ja kaiken vääjäämätön kiertokulku tuovat valoa, ja kokonaisuudesta kasvaa herkkä ja eheä.

Myös äitiys on läsnä monella tapaa, täynnä oivalluksia.

”Siitä hetkestä kun tänne tullaan, me aletaan opetella kahta asiaa, ottamaan vastaan ja päästämään irti, ennemmin tai myöhemmin.”

Kerronta on riipaisevaa ja visuaalista; se houkuttelee pysähtelemään. Itse nautin tarkoista havainnoista ja yksityiskohdista. Niiden ansiosta henkilöhahmoista piirtyy elävä kuva, lapsuuden lakanoiden, vahakankaan ja rinkelin tuoksun avulla.

Muistamisen ja tarinoiden merkitys nousee lopulta ytimeksi:

”Sillä niin kauan kuin susta kerrotaan sä olet täällä.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Meisselikadulla roihahtaneesta tulipalosta annettiin vaaratiedote vaarallisen savun takia
 2. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 9. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 10. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 11. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 12. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 13. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 14. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 15. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.