Kirja-arvio: Sjónin CoDex 1962 on yhtä aikaa loistava ja raivostuttava kirja

Sjón on islantilaisen nykykirjallisuuden keulakuvia. Tommi Tukiainen

Pasi Huttunen

Sjón

CoDex 1962

Islantilaisen Sjónin (s. 1962) trilogia ei ole kevyttä luettavaa, mutta ei siitä osaa irtikään päästää.

Periaatteessa trilogian ensimmäinen osa, jo aiemmin suomeksi julkaistu on rakkaustarina. Toinen osa puolestaan nimetään rikostarinaksi, ja päätösosa tieteistarinaksi.

Koko teosta läpäisee ennen kaikkea Sjónin omaleimainen, sirpaleinen ja kaoottinen, lukijaa perusteellisesti haastava tyyli. Tämä on niitä teoksia, joita nimitetään mestariteoksiksi, mutta se on myös hemmetin rasittava kaikessa poukkoilussaan.

Myyttisiä ulottuvuuksia

Tarina rakentuu dialogista, joka harhailee sinne tänne. Sivujuonteita ja viittauksia moneen suuntaan on paljon. Myyttisyys pursuilee läpi perustarinasta, jossa natseilta pakeneva ja Islantiin saapuva juutalaismies muotoilee savesta lapsen.

Alkuperäisen Golem-tarun mukaan prahalainen oppinut rabbi Löw herätti Golemin synagogan ja Prahan gheton suojelijaksi. Sjónin tarinassa savesta lapsen muotoilevan henkilön sukunimi on Löwe. Rabbi Löw joutui tarun mukaan tuhoamaan golemin, mutta Sjónin tarinassa lopputulos on monimutkaisempi.

Lisäksi ammennetaan Prometheuksen tarinasta. Eräänlaista liekkiä tämänkin kirjan savihenkilö yrittää tuoda ihmiskunnalle.

Kirjassa ollaan tekemisissä perustavanlaatuisten asioiden kanssa. Alkupuolella enkeli Gabriel jo lähes puhaltaa maailmanlopun alkaneeksi, mutta häntä häiritään ja maailmanloppu jää. Lopulta ihmiskunta kohtaa silti kohtalonsa.

Tässä kaikessa on tietysti osansa myös postimerkkeilevällä ihmissudella ja neuvostovakoojalla, jolla on häntä. Eikä siinä tietenkään kaikki.

Yhtymäkohtia Björkiin

Tarinaa on vaikea kuvailla niin, että se ei kuulosta täysin kaistapäisellä, mutta kirjan ote todellisuudesta on tiukka ja määrätietoinen.

Sjón on samojen aikojen ja piirien kasvatteja kuin islantilaisartisti Björk. Hän on myös yksi Björkin alkuaikojen bändin Sugarcubesin perustajajäsenistä. Näitä kahta yhdistää anarkistinen virtuositeetti, mutta myös se, että heidän touhujaan on usein hyvin vaikea ymmärtää. Rakenteiden hajottaminen on ominaista kummallekin.

Heitä puolestaan erottaa se, että Sjónilta puuttuu Björkin naiivin eskapistinen romanttisuus. Sjónin tekstissä julmuuksiakin käydään läpi kylmän analyyttisella lauseella. Kuin ne olisivat vääjäämättömiä.

on loistava kirja. Se on myös raivostuttava kirja. Joistakin teoksista sanotaan, että ne jakavat mielipiteet voimakkaasti. Yleensä se on hyvä merkki. Mitä on ajateltava silloin, kun jyrkkä jakolinja kulkee lukijan pään sisällä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.