Kirja-arvio: Sjónin CoDex 1962 on yhtä aikaa loistava ja raivostuttava kirja

Sjón on islantilaisen nykykirjallisuuden keulakuvia. Tommi Tukiainen

Pasi Huttunen

Sjón

CoDex 1962

Islantilaisen Sjónin (s. 1962) trilogia ei ole kevyttä luettavaa, mutta ei siitä osaa irtikään päästää.

Periaatteessa trilogian ensimmäinen osa, jo aiemmin suomeksi julkaistu on rakkaustarina. Toinen osa puolestaan nimetään rikostarinaksi, ja päätösosa tieteistarinaksi.

Koko teosta läpäisee ennen kaikkea Sjónin omaleimainen, sirpaleinen ja kaoottinen, lukijaa perusteellisesti haastava tyyli. Tämä on niitä teoksia, joita nimitetään mestariteoksiksi, mutta se on myös hemmetin rasittava kaikessa poukkoilussaan.

Myyttisiä ulottuvuuksia

Tarina rakentuu dialogista, joka harhailee sinne tänne. Sivujuonteita ja viittauksia moneen suuntaan on paljon. Myyttisyys pursuilee läpi perustarinasta, jossa natseilta pakeneva ja Islantiin saapuva juutalaismies muotoilee savesta lapsen.

Alkuperäisen Golem-tarun mukaan prahalainen oppinut rabbi Löw herätti Golemin synagogan ja Prahan gheton suojelijaksi. Sjónin tarinassa savesta lapsen muotoilevan henkilön sukunimi on Löwe. Rabbi Löw joutui tarun mukaan tuhoamaan golemin, mutta Sjónin tarinassa lopputulos on monimutkaisempi.

Lisäksi ammennetaan Prometheuksen tarinasta. Eräänlaista liekkiä tämänkin kirjan savihenkilö yrittää tuoda ihmiskunnalle.

Kirjassa ollaan tekemisissä perustavanlaatuisten asioiden kanssa. Alkupuolella enkeli Gabriel jo lähes puhaltaa maailmanlopun alkaneeksi, mutta häntä häiritään ja maailmanloppu jää. Lopulta ihmiskunta kohtaa silti kohtalonsa.

Tässä kaikessa on tietysti osansa myös postimerkkeilevällä ihmissudella ja neuvostovakoojalla, jolla on häntä. Eikä siinä tietenkään kaikki.

Yhtymäkohtia Björkiin

Tarinaa on vaikea kuvailla niin, että se ei kuulosta täysin kaistapäisellä, mutta kirjan ote todellisuudesta on tiukka ja määrätietoinen.

Sjón on samojen aikojen ja piirien kasvatteja kuin islantilaisartisti Björk. Hän on myös yksi Björkin alkuaikojen bändin Sugarcubesin perustajajäsenistä. Näitä kahta yhdistää anarkistinen virtuositeetti, mutta myös se, että heidän touhujaan on usein hyvin vaikea ymmärtää. Rakenteiden hajottaminen on ominaista kummallekin.

Heitä puolestaan erottaa se, että Sjónilta puuttuu Björkin naiivin eskapistinen romanttisuus. Sjónin tekstissä julmuuksiakin käydään läpi kylmän analyyttisella lauseella. Kuin ne olisivat vääjäämättömiä.

on loistava kirja. Se on myös raivostuttava kirja. Joistakin teoksista sanotaan, että ne jakavat mielipiteet voimakkaasti. Yleensä se on hyvä merkki. Mitä on ajateltava silloin, kun jyrkkä jakolinja kulkee lukijan pään sisällä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 2. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 3. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 4. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 5. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 6. Näppis: Jos Tapanilassa ei ole kyse rasismista, niin sitten on kyse psyykkisesti sairaiden syrjimisestä
 7. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 8. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 9. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 10. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 11. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 12. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 13. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 14. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 15. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.