Kirja-arvio: Minäpäivät ryöpyttää nykypäivän työelämää

Kristiina Saha vie lukijansa tyky-päivien ja self help -oppaiden sanahelinään. Sampo Korhonen

Johanna Suominen

Kristiina SahaMinäpäivät

Hellevi on tunnollinen ja ahkera, puurtaa töissä keskiportaan pomona ja elää tasaista, yksinäistä arkeaan. Hän on juuri sellainen valju keski-ikäinen nainen, jonka pitäisi kääntää elämänsä suunta. Tai ainakin firman toimitusjohtaja ajattelee niin ja sysää Hellevin muutosvalmennuksen, itsensä kehittämisen ja ihanneminän etsimisen pyörteisiin.

Kristiina Sahan esikoisteos uppoutuu vakuuttavasti ”konsulttiläpän” maailmaan. Kirja vyöryttää lukijan eteen niin tyky-päivät, self help -oppaat kuin persoonallisuuskooditkin. Ja tekee sen hauskasti.

Hellevi rimpuilee työpaineiden ja odotusten kanssa, yrittää parhaansa mukaan päivittää itsestään uuden, paremman version. Samalla sairaalan vuodeosastolla oleva äiti vaatii osansa. Äidin sairaus on kauhea, mutta samaan aikaan se luo niin absurdeja tilanteita ja keskusteluja, että lukiessa on pakko nauraa ääneen.

Ristiriitaisia ohjeita

Minäpäivissä on tilannekomiikkaa ja nasevasta verbaliikasta ponnistavaa huumoria, mutta myös vakavaa sisältöä. Työelämän paineet tulevat hyvin esiin: ”Pitää olla liikkuva, joustava, itseohjautuva, heittäytyvä, luova ja milloin mikäkin superpallo. Ja koko ajan pitää hymyillä vaan.”

Romaani herättää miettimään, kuinka ristiriitaisia ja tyhjiä monet ohjeistukset lopulta ovat, miten määritellään ihmisen arvo ja missä on tasapaino yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden vaatimusten välillä.

Äidin ja tyttären kipeä suhde tuo tarinaan oman ulottuvuutensa. Toisaalta olisin toivonut sille enemmän tilaa, mutta ehkä se olisi hajottanut kokonaisuutta. Nimittäin nyt rakenne ja juoni ovat ilahduttavan selkeitä. Tavaraa ei ole ängetty mukaan liikaa, henkilöhahmot ovat eläviä ja kerronta rullaa sujuvasti. Ja lisänä vielä lennokas kieli, joten kasassa on varsin oivallinen paketti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 2. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 3. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 4. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 5. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 6. Pelicansin A-nuoret käyvät kriittiseen loppurutistukseen – katso suora lähetys ottelusta tänään kello 18.30
 7. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 8. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 9. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
 10. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 11. Pelicans päästää Jesse Ylösen Pohjois-Amerikkaan
 12. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 13. Hollolan kunta tarjoaa kesätyösetelin jokaiselle 9.-luokkalaiselle
 14. Näppis: Mistä näkee että Salppurin kisat on tulossa? Ei mistään. Eivät osaa markkinoida. Miksei torille laiteta lipunmyyntiä ja esiintymislavaa ja ohjelmaa jne.
 15. Linja-autoista varastettiin polttoainetta Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.