Kirja-arvio:Naisen kosto on perinpohjainen Camilla Läckbergin koukuttavassa uutuusromaanissa

Camille Läckbergin uutuusromaanissa nainen kostaa kokemansa vääryydet. Martti Kainulainen

Päivi Alasalmi

Camilla Läckberg

Kultahäkki

Suom. Aleksi Milonoff. Otava 2019. 350 s.

Naisen kosto on kaunis ja karmea, lupaa Ruotsin myydyimmän kirjailijan Camilla Läckbergin uutuusromaanin kansi. Kultahäkkiin joutunut Faye on luopunut menestyksekkäistä opinnoistaan kauppakorkeakoulussa. Hän on ollut mukana kehittämässä miehelleen Jackille yritysideaa, josta paisuu menestysbisnes.

Sen sijaan että Faye toimisi täysvaltaisesti yrityksessä, hän on jäänyt kotiin hoitamaan heidän tytärtään ja päästänyt itsensä rupsahtamaan. Hänen päivänsä täyttyvät rikkaiden rouvien lounastapaamisista, joissa naiset kehuskelevat miestensä saavutuksilla. Elämä kumisee tyhjyyttään, ja seksi ei enää suju.

Sitten Jack löytää Fayeta nuoremman naisen ja tahtoo erota. Yhdessä tienatut rahat uhkaavat jäädä Jackin haltuun, kun hän jättää Fayen puille paljaille. Uusi naisystävä ei ole naisten välisestä solidaarisuudesta kuullutkaan vaan halveksii avoimesti Fayeta.

Mutta Faye ei ole pelkästään tyhjäpäinen pikkurouva Tukholman hienostokaupunginosasta Östermalmilta. Hän on myös Matilda, joka on elänyt karun lapsuuden väkivaltaisen isän terrorisoimassa perheessä Fjällbackassa.

Matildan menneisyydessä on tekoja, jotka eivät kestäisi päivänvaloa. Faye-Matilda antaa mustuuden virrata takaisin itseensä ja toivottaa pimeät voimat tervetulleiksi. On tullut koston aika.

Kultahäkki oli huhtikuun myydyin käännöskirja Suomessa. Martti Kainulainen

Tältä tuoksuu kosto

Kultahäkinmaailmankuva on periamerikkalainen: raha, varakkuus ja ulkokuori ovat elämän arvostetuimpia asioita. Ollakseen menestynyt ihmisen täytyy käyttää oikeita vaate- ja kellomerkkejä, asua halutuimmalla asuinalueella ja pitää hillittömiä lastenkutsuja. Nousukasmainen pröystäily tunkee välillä jo korvista.

Ruotsalaista kansankotiajattelua näkyy Fayen lanseeraamassa Revenge-kosmetiikkamerkissä, joka pyrkii kokoamaan kaikki maailman petetyt naiset yhteen.

Faye uskoo kaikkien naisten tulleen ainakin kerran jonkun rakastamansa miehen pettämäksi ja tallomaksi, ja laskee sen varaan kosmetiikkayrityksensä markkinoinnin. Ellet pysty kostamaan, voit ainakin verhoutua koston tuoksuun.

Koukuttavaa kerrontaa

Kultahäkin kerronta on sujuvaa ja koukuttaa lukijansa. Läckberg on antanut haastattelussa vihjeen menestysdekkarin luomiseksi. Teoksessa pitää olla sellainen päähenkilö, johon lukija kiintyy. Ovela juoni on sivuseikka.

Faye onkin alussa helposti samaistuttava henkilö kipuilussaan kilojensa ja huonon itsetuntonsa kanssa. Kun hänet petetään rumasti, naislukijoiden raivostuneet armeijat ovat valmiita marssimaan hänen rinnallaan. Auta armias, miespolo, minkä virheen menit tekemään!

on laastaria avohaavoihin. Naisen kosto ei välttämättä ole kaunis mutta perinpohjainen se on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 3. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 4. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 5. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 6. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 7. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 8. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 9. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 10. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 11. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 12. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 13. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 14. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 15. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.