Lukijalta: Tiedon puute uhkaa antennilähetyksiä

Suomen TV-toimijat päättivät vuonna 2016 antenniverkon tv-lähetysten siirtymisestä HD eli teräväpiirron mahdollistamaan lähetystekniikkaan. Olen saanut lukuisa huolestuneita yhteydenottoja sekä haja-asutusalueella asuvilta että ikäihmisten parissa työskenteleviltä television antennilähetysten jatkosta ja siitä, ettei ihmisillä ole tarpeeksi tietoa asiasta ja siksi kysyin ministeriltä kirjallisella kysymyksellä asiasta.

Siirtyminen uuteen lähetystekniikkaan tarkoittaisi samalla nykymuotoisen SD-lähetysten loppumista. Siirtymä oli alkuperäisen aikataulun mukaan tarkoitus tehdä niin, että SD-lähetyksen loppuisivat maaliskuuhun 2020 loppuun mennessä. Tämä aikataulu on nyt kuitenkin viivästynyt markkinaoikeuteen tehdyn valituksen vuoksi.

Aikataulumuutoksistahuolimatta siirtyminen pelkästään HD-lähetystekniikkaan tulee tapahtumaan arviolta lähivuosien aikana.

Suomessa on Yleisradion tietojen mukaan antennijakelun piirissä lähes 1 250 000 kotitaloutta, minkä lisäksi antennilähetyksin televisiota katsotaan yli 600 000 kesämökissä tai muussa vapaa-ajan asunnossa. Arviolta noin 70 prosentilla näistä talouksista on tällä hetkellä valmius seurata HD-lähetyksiä.

HD-lähetystenseuraaminen vaatii joko HD-digiboksin tai sillä varustetun television. Haja-asutusalueella ja antenniverkon piirissä asuu kuitenkin merkittävä määrä esimerkiksi ikäihmisiä, joilla ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa tulevasta muutoksesta tai rahallisia mahdollisuuksia uuden tekniikan hankkimiseen. Pahimmillaan siirtymän myötä heitä voi uhata joutuminen kokonaan lähetysten piirin ulkopuolelle.

Jotta tuleva muutos saadaan kattavasti ihmisten tietoon, ja näin siirtymä vietyä läpi lähetysten kattavuuden katkeamatta, tulee ihmisillä olla riittävästi tietoa tulevasta. Esimerkiksi Yleisradiolla on lakisääteinen velvollisuus tuottaa ja jakaa uutis- ja muuta ohjelmasisältöä, niin valtakunnallisesti kuin maakunnallisesti koko Suomessa. Ohjelmatarjonnan televisiossa, radiossa ja verkossa on oltava kaikkien suomalaisten saatavilla varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Onneksi ministeriö on vastannut huoleen laatimalla suunnitelman erityisesti iäkkäiden ja muiden erityisryhmien tiedonsaannin edistämiseksi ja siirtymän helpottamiseksi, myös tarvittaessa teknistä tukea tarjoamalla. Tämä on oikein hyvä ja kannatettava ajatus, sillä luotettavan ja asiantuntevan tiedonvälityksen turvaaminen kaikille on eräs vahvan sivistysvaltion tunnusmerkki.

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 2. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 3. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 4. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 5. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 6. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 7. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 8. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 9. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 10. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 11. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 12. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 13. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 14. SYL:n puheenjohtaja Risto Murron debattikirjoituksesta: Ilmastokriisiä ei saa unohtaa
 15. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 4. Fingerpori 30.5.2020
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 8. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 11. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 14. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 15. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.