Kommentti: Eipä tarvitse tonkia käymäläjätettä syödäkseen

Saara Larkio

Ryhmä- ja yksityiskeskusteluja, musiikkiterapiaa, jumalanpalveluksia, esitelmiä, opintokursseja, sielunhoitoa sairaille – siinä joitakin Hennalan keskitysleirin kasvatusosaston oppeja sadan vuoden takaa. Osa keinoista, kuten yksilö- ja ryhmäkeskustelut, ovat edelleen käytössä terveydenhuollossa.

Tuija Wetterstrandin -teos kertoo sotavankien parhaaksi suunnitelluista toimenpiteistä, jotka kuitenkin jäivät nälän, sairauksien ja mielivaltaisen julmuuden jalkoihin. Kun ihmiseltä viedään kaikki, vain hengissä pysyminen kiinnostaa, ja siinä ruoka auttaa enemmän kuin kirjat.

Toukokuussa 1918 sotavankilaitoksen johto kielsi omaisia tuomasta vangeille ruokapaketteja.

Ote Wetterstrandin kirjasta: "Ainakin kaikki olivat tasa-arvoisia, kun kenelläkään ei ollut ruokaa. Luurangoksi laihtuneet tai vaarallisesti pöhöttyneet vangit voihkivat kurjaa oloaan. Ruoaksi kelpasi mikä vain: ruoho, puunkuoret, sillinpäät ja jopa käymäläjätteen seasta tongitut nahanpalat."

Vaikka Wetterstrand kertoi haastattelun yhteydessä jättäneensä paljon julmuuksien kuvauksia pois teoksesta, sen lukeminen ahdistaa silti. Mutta aiheen kuuluukin ahdistaa.

Myös lahtelaiselta Marjo Liukkoselta ilmestyy syyskuussa Hennala-aiheinen teos . Viime vuonna Liukkonen julkaisi teoksen .

Emme saa koskaan unohtaa, miten lyhyt on henkäys sivistyksestä äärimmäisen pimeän puolelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 11. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 12. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 13. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 14. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta
 15. Lahtelaisen kirjailijan Pasi Pekkolan uusi romaani sivuaa #metoo-keskustelua – "Haluan itsekin olla osana sitä keskustelua kirjoittamalla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.