Avi määräsi lasten kaltoinkohtelusta syytetyn lastensuojeluyksikön keskeyttämään toimintansa

Laitoksen on keskeytettävä toimintansa marraskuun alusta alkaen. LEHTIKUVA / SAMULI IKÄHEIMO

STT

Loikalan kartanon lastensuojeluyksikön pitää keskeyttää toimintansa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) on määrännyt, että lasten kaltoinkohtelusta syytetyn, Iitin kunnassa sijaitsevan laitoksen on keskeytettävä toimintansa marraskuun alusta alkaen.

Avi teki laitokseen yllätyskäynnin 13. kesäkuuta. Laitoksen toiminnassa havaittiin useita vakavia puutteita. Avin mukaan esimerkiksi Loikalan kartanon henkilökunnan koulutustaso ei ole ollut riittävä. Laitoksella oli 12 työntekijää, joilla oli alalle sopiva koulutus, ja 5 työntekijää, joilta alalle soveltuva koulutus puuttui, kertoo sosiaalihuollon ylitarkastaja Anna Tervonen Etelä-Suomen avista STT:lle.

Yksiköstä saatujen tietojen ja tarkastuksessa tehtyjen havaintojen mukaan esimerkiksi rajoitustoimenpiteiden käyttö ei ollut lastensuojelulain mukaista. Niiden käyttö oli liian kaavamaista ja dokumentointi puutteellista.

– Siellä on tehty hyvin kategorisesti rajoitustoimenpiteitä. Päätöksiä ei ole arvioitu riittävän yksilöllisesti, vaan ne ovat olleet kaavamaisia, Tervonen sanoo.

Lisäksi laitoksen kasvatuskäytännöt ovat olleet epäasianmukaisia.

– Lapset eivät ole kaikissa tilanteissa saaneet omia vaatteitaan päälleen, vaan siellä on annettu laitoksen vaatteita, mitä emme pidä asianmukaisena.

Tervonen kertoo, että Loikalan kartanossa oli päätöksenantopäivänä kolme lasta. Sosiaalityöntekijät ovat löytäneet heille kaikille korvaavan paikan. Tarkastuskäynnin yhteydessä kesäkuussa yksikössä oli 12 lasta.

Avi pyytänyt korjaamaan epäkohdat

Avi teki yllätyskäynnin eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen pyynnöstä. Aiemmin eduskunnan oikeusasiamies teki yllätystarkastuksen yksikköön viime vuoden lokakuussa.

Viime syksynä lapset kertoivat tarkastajille muun muassa, että yksikköön saapuessaan heidät pakotettiin riisuuntumaan alasti. Lisäksi lapsia oli pidetty eristyksessä niin, että he eivät saaneet puhua muille lapsille tai soittaa kotiin.

Laitoksen omistava Pro Manors Oy toimitti tuolloin oikeusasiamiehelle ja Etelä-Suomen aluehallintovirastolle vastineen, jossa se kiisti osan lasten kertomasta.

Avi ja eduskunnan apulaisoikeusasiamies ovat jo aiemmin pyytäneet laitosta korjaamaan ilmi tulleet epäkohdat. Avin mukaan korjaaviin toimiin ryhdyttiin vasta viime keväänä eivätkä tehdyt korjaukset ole antaneet varmuutta siitä, että lasten asianmukainen kasvatus ja hoito pystytään turvaamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 2. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 3. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 8. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 9. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 10. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 11. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 12. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 13. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 14. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 15. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.