Syyttäjä valittaa laajassa rahanpesujutussa – käräjäoikeus ei ottanut kantaa siihen, oliko Äänisen moottoritiehanke todellinen vai näennäinen

Käräjäoikeuden mukaan rahojen rikollisesta alkuperästä ei ollut näyttöä, joten myös syytteet törkeästä rahanpesusta on hylättävä. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Syyttäjä aikoo valittaa hovioikeuteen rahanpesujutussa, jossa Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet eilen. Kyse on noin 135 miljoonasta eurosta, joiden rikollista alkuperää syyttäjän mukaan häivytettiin tiehankkeella, jota ei ollut tarkoituskaan toteuttaa.

– Olen tänään ilmoittanut tyytymättömyyteni tuomioon, ja tarkoitus on valittaa, sanoo aluesyyttäjä Mari Mattila.

Käräjäoikeuden mukaan rahojen rikollisesta alkuperästä ei ollut näyttöä, joten myös syytteet törkeästä rahanpesusta on hylättävä. Syyttäjä puolestaan katsoo, että näyttöä rahojen laittomasta alkuperästä on riittävästi.

Syyttäjä Mattila ajoi syytettä törkeästä rahanpesusta kahta virolaismiestä vastaan. Miehet toimivat suomalaisessa yrityksessä, ja rahat oli heidän mukaansa tarkoitettu niin sanottuun Äänisen moottoritien suunnitteluhankkeeseen.

Käräjäoikeus totesi rahojen olevan peräisin yhtiöiltä, joilla on ollut tilit OOO Investitsionnyi Soju z -nimisessä venäläispankissa. Moskovassa annetussa tuomiossa pankkiin liittyviä henkilöitä on tuomittu laittoman pankkitoiminnan harjoittamisesta. Tämä ei kuitenkaan käräjäoikeuden mukaan merkitse sitä, että pankkiin suoritetut varainsiirrot olisivat olleet laittomia tai että rahojen alkuperä olisi ollut rikollinen.

Syyttäjän mukaan taas moskovalaisen tuomioistuimen vuonna 2015 antama tuomio antaa perusteet näkemykselle, että rahat olivat peräisin rikollisesta toiminnasta ja kulkivat rikollisryhmän hallitseman, sittemmin lakkautetun venäläispankin kautta.

"Tiet ovat kyllä tulleet, mutta eivät näillä rahoilla"

Itse tiehankkeessa puhuttiin monikaistaisesta moottoritiestä, joka veisi Parikkalan kohdalta ainakin Petroskoihin. Yksityisellä rahalla rahoitettavasta tiestä on ollut vain suunnitelmia. Samaan aikaan Venäjän valtio on kohentanut alueen tieverkkoa, ja muun muassa Parikkalan Syväoron rajanylityspaikalle vie vuonna 2015 valmistunut tie.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialaisen mukaan käräjäoikeuteen päätynyt tiesuunnitelma oli todellisen tiehankkeen viereen kehitelty kuvitteellinen tarina.

– Tiet ovat kyllä tulleet, mutta eivät näillä rahoilla. Oikeat hankkeet ovat melkein valmiit, sanoo Viialainen.

Suunnitelmat avata Parikkalan rajanylityspaikka kansainväliselle liikenteelle – muun muassa matkailijoille – vuonna 2024 eivät Viialaisen mukaan liity kuvitteelliseen tiehankkeeseen, vaan todelliseen kehitystarpeeseen. Nykyisin Parikkalan rajanylityspaikka on lähinnä Suomen ja Venäjän välisen tavaraliikenteen käytössä.

Helsingin käräjäoikeus ei ottanut lainkaan kantaa tiehankkeen sisältöön.

– Koska esirikos on jäänyt näyttämättä, aihetta lausua moottoritiehankkeen todellisuudesta tai näennäisyydestä taikka muistakaan väitteistä ei ole, oikeus toteaa eilen annetussa tuomiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 2. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 3. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 4. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 5. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 6. "Hyvin harvinaista" - Tuulenpuuskan riepottelema työmaateltta katkaisi suurjännitepylvään Lahdessa
 7. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 8. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 9. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 10. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 11. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 12. Lukijalta: Armeija-aika avarsi, opetti paljon ja antoi ystäviä
 13. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.
 14. Tanssiarvio: Kansallisbaletin intohimoinen Carmen tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä
 15. Säästöä tuovat rahanreiät – heinolalainen taloyhtiö porautti tontilleen 14 maalämpökaivoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.