Suomi tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen – "Turkin toimet pahentavat jo valmiiksi monimutkaista kriisiä"

Kaikkonen perustelee päätöstä sillä, että Turkki on aloittanut sotilaallisen operaation Pohjois-Syyriassa, eikä Suomi vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Suomi tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen Syyriaan, tiedottaa valtioneuvosto. Yksipuoliset toimet voivat hallituksen mukaan vaarantaa Isisin-vastaisessa taistelussa saavutettuja voittoja.

– Turkin toimet pahentavat Syyrian jo valmiiksi monimutkaista kriisiä. Olemme erittäin huolissamme toimien vaikutuksista Syyrian humanitaariseen tilanteeseen. Sotatoimet alueella saattavat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta. Tähän on tärkeää varautua myös EU-tasolla, pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoo tiedotteessa.

Suomi tukee EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vaatimusta sotilastoimien keskeyttämisestä, sillä Syyrian konfliktiin ei ole löydettävissä sotilaallista ratkaisua.

EU:n ulkoministerit ovat koolla ensi maanantaina. Suomi nostaa kokouksessa esille Turkin hyökkäyksen ja sen vaikutuksen pakolaistilanteeseen ja Syyrian humanitaarisiin tarpeisiin.

Jo aiemmin puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi, että uusia asevientilupia ei toistaiseksi myönnetä Suomesta Turkkiin.

Kaikkonen perusteli päätöstä Turkin hyökkäyksellä ja sillä, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.

Juncker kehotti Turkkia ja muita toimijoita itsehillintään

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina hätäistuntoon käsittelemään Turkin hyökkäystä kurdijoukkoja vastaan Syyrian pohjoisosassa, kertoivat diplomaattilähteet keskiviikkona.

Turvallisuusneuvoston koolle kutsumista olivat pyytäneet Belgia, Ranska, Saksa, Britannia ja Puola.

Keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, Etelä-Afrikan Jerry Matthews Matjila vetosi Turkkiin siviilien suojelemiseksi. Lisäksi hänkin pyysi Turkkia itsehillintään sotilasoperaatioissa Syyriassa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puolestaan vaati Turkkia lopettamaan sotilasoperaation kurditaistelijoita vastaan Syyrian pohjoisosassa. Juncker myös sanoi, ettei EU aio osallistua Turkin suunnitteleman pakolaisten "turvavyöhykkeen" kustannuksiin Syyriassa.

Lisäksi Juncker kehotti Turkkia ja muita toimijoita itsehillintään.

Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini vaati Turkkia lopettamaan sotilastoimet. Syyrian kriisiin ei saada sotilaallisesti aikaan kestävää ratkaisua, Mogherini sanoi lausunnossaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Twitterissä luottavansa siihen, että Turkki harjoittaa toimissaan itsehillintää ja takaa, että äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa saavutetut hyödyt eivät vaarannu. Stoltenberg sanoi keskustelevansa Turkin presidentin kanssa asiasta perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Piiritys: Asemies esitti poliisiin kohdistuvan uhkauksen tekstarina henkilölle, joka välitti sen oma-aloitteisesti poliisille
 2. "Armonaikaa ei enää ole, rahoitus Nelostien parantamiselle on saatava", jyrähtää Hartolan kunnanjohtaja
 3. Kuntoportaiden toteutus lykkääntyy Lahdessa – "Vastustus oli niin kova"
 4. Pelicans järjesti nuorille urakkamiehilleen oikean härkäviikon – "Yritämme toimia parhaan mukaan kaikkien kannalta"
 5. Varkaita liikkeellä Lahdessa – naiselta vietiin puhelin kädestä keskustassa
 6. Kaarrenopeudet KymiRingillä kasvavat – kansainvälinen liitto hyväksyi radan turvasuunnitelman
 7. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 8. Ari Helmisen uutisanalyysi: Punamulta riitelee ja kipunoi, mutta hallituksen astiakaappi ei ole helissyt vielä kertaakaan
 9. Pelicans vahvistaa junioripolkuaan – Sveitsissä meritoitunut taitovalmentaja palaa Lahteen
 10. Omakotitalo syttyi tuleen Iitissä – lemmikit pelastettiin palavasta talosta
 11. Konserttiarvio: Jumppasen Beethoven-sointi hakee vertaistaan, mutta kapellimestari jätti toivomisen varaa Sibeliustalossa
 12. Pankkien nimikyltit vaihtoon Sysmässä ja Joutsassa – mikäli Helmi Säästöpankin ja Sysmän Säästöpankin yhdistyminen toteutuu
 13. Ensi talven ensilumenladun kohtalo riippuu maaliskuun pakkasista
 14. Pääseekö KymiRingin radalle ajamaan siviiliautolla, ratajohtaja Timo Pohjola?
 15. Helmi Säästöpankki ja Sysmän Säästöpankki haluavat yhdistyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.