Lainsäädännön arviointineuvosto: Lasten ja nuorten näkökulma unohdettu lastensuojelulain uudistuksessa – "Luonnoksessa on merkittäviä puutteita"

Suomessa lastensuojeluasioita käsitellään hallinto-oikeuksissa, joiden päätöksistä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Lastensuojelulakia ehdotetaan uudistettavaksi siten, että lastensuojeluasioissa korkeimmassa hallinto-oikeudessa otetaan käyttöön valituslupajärjestelmä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Lasten ja nuorten näkökulma on unohdettu lastensuojeluasioiden valituslupauudistuksessa, katsoo lainsäädännön arviointineuvosto. Neuvoston mukaan uudistusta ja sen vaikutuksia on tarkasteltu lähinnä tuomioistuinjärjestelmän näkökulmasta.

Neuvoston mukaan hallituksen esityksessä ei ole tarkasteltu lastensuojelua, siihen liittyvää päätöksentekoa eikä tuomioistuinkäsittelyitä yhteiskunnallisesta näkökulmasta lasten ja nuorten kannalta.

Suomessa lastensuojeluasioita käsitellään hallinto-oikeuksissa, joiden päätöksistä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Lastensuojelulakia ehdotetaan uudistettavaksi siten, että lastensuojeluasioissa korkeimmassa hallinto-oikeudessa otetaan käyttöön valituslupajärjestelmä.

Neuvosto muistuttaa, että etenkin tahdonvastaiset huostaanotot vaikuttavat syvästi lapsen kasvu- ja elinolosuhteisiin ja niillä puututaan voimakkaasti perusoikeuksiin. Arviointineuvoston mukaan tämän takia esityksessä pitäisi olla kuvaus siitä, kuinka lastensuojelujärjestelmän päätöksenteko toimii käytännössä.

– Hallituksen esitys on selkeästi ja ymmärrettävästi kirjoitettu. Voimassa olevaa lainsäädäntöä ja sen muutoksia on myös selostettu tiiviisti. Nykytilaa, ehdotettuja muutoksia ja uudistuksen vaikutuksia on kuitenkin selostettu pääosin tuomioistuinlaitoksen näkökulmasta, neuvosto toteaa.

Hallituksen esityksen mukaan muutoksen tavoitteena on kehittää korkeimman hallinto-oikeuden asemaa nykyistä enemmän hallintoa ja hallintotuomioistuimia ratkaisuillaan ohjaavan tuomioistuimen suuntaan.

Neuvoston mukaan hallituksen esityksessä ei ole käsitelty uudistuksen vaikutuksia osapuolten oikeudensaantimahdollisuuksien, koetun oikeudenmukaisuuden eikä perusoikeuksien näkökulmasta.

– Oikeusturvan arviointi vaikuttaa jossain määrin tarkoitushakuiselta, kun valituslupajärjestelmän käyttöönotolla katsotaan olevan yksinomaan myönteisiä vaikutuksia asianosaisiin, neuvosto kritisoi.

Lainsäädännön arviointineuvoston mukaan esityksen vaikutuksia asianosaisiin ja heidän oikeusturvaansa pitää arvioida monipuolisemmin ja seikkaperäisemmin.

Arviointineuvoston mukaan luonnoksessa on merkittäviä puutteita.

– Ilman puutteellisuuksien korjaamista on vakavasti harkittava, voiko esityksen antaa eduskunnan käsiteltäväksi, neuvosto katsoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Trion K-Supermarketin loppuminen yllätti asiakkaat ja Lahden elinkeinojohdon – "Ensimmäinen ajatus oli, että miksi?"
 2. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 3. Fellmanin ajot siirtyy elokuulle – yhteislähtökisa ei ole vielä kesäkuun alussa mahdollinen
 4. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 5. VR aikoo sulkea Lahden rautatieaseman palvelupisteen
 6. Heinolan uudet näköalaportaat johtavat rannasta ylös Harjulle
 7. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 8. Iitissä kerätään nimiä adressiin: yli 1 200 vastustaa Iitin ambulanssin yöpäivystyksen lopettamista
 9. Miestä epäillään kahden poliisin murhan yrityksestä – Espoon Mäkkylässä oli sijoitettu räjähteitä asunnon ovelle
 10. Orimattilan johto laati päät yhdessä säästölistaa, mutta päätöksiä saadaan vasta kesäkuun alkupuolella
 11. Hartolan kunnanjohtaja Merja Olenius hakee Kiteen johtoon
 12. Terassilupaa on hakenut vasta parisenkymmentä ravintolaa Lahdessa - kaupunginjohtaja Timosen mukaan Lahti kuuntelee herkällä korvalla mahdollisia lisätilatoiveita terasseista
 13. Kysymys & vastaus: Noutoruokapakkaukset näkyvät katukuvassa – onko roskaaminen lisääntynyt Lahdessa?
 14. Suomi-sarja uudistuu – Giantsilla seitsemän pelaajasopimusta
 15. Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.