Suositus: Kasvisruokaa tarjottava päivittäin lukioissa ja ammattikouluissa lihan ja kalan vaihtoehtona

Opetushallituksen sekä THL:n julkaisema ruokailusuositus kehottaa myös kiinnittämään huomiota ruokahävikkiin. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

STT

Lukioissa ja ammattikouluissa pitäisi tarjota uuden suosituksen mukaan päivittäin vaihtoehtona kasvisruokaa liha- ja kalaruokien rinnalla. Opetushallituksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n julkaisema ruokailusuositus kehottaa myös kiinnittämään huomiota ruokahävikkiin.

– Onnistunut ruokailu on osa oppimista, arvioi Opetushallituksen opetusneuvos Marjaana Manninen.

Suositukset laatineen työryhmän puheenjohtajana toimineen Mannisen mukaan syömiseen liittyvät valinnat ovat keskeisiä kestävän elämäntavan ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Yhteiskuntavastuuta on tehdä kestävät valinnat yksilölle helpoiksi ja mahdollisiksi.

Ruokailu on myös hyvä tilaisuus oppimiseen. Ruokailu voi opettaa esimerkiksi monikulttuurisuutta eri makumaailmojen kautta, kertoo työryhmän jäsen, opettaja Kaisa Liinanki Jyväskylän koulutuskuntayhtymästä.

Suomessa on oikeus maksuttomaan ateriaan kaikilla, jotka opiskelevat lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa päätoimisessa perustutkintokoulutuksessa sekä valmentavassa koulutuksessa.

Ruokailusta huolehtiminen on osa ammattitaitoa

Toisella asteella opiskelevien tilanne on moninainen, mikä heijastuu ruokailun järjestämiseen. Ruokailun voi järjestää oppilaitos. Työpaikoilla opiskeleville on tarjolla joko työpaikan ruokala tai ruokaraha, jollei ruokalaa ole. Eväät ovat neljäs vaihtoehto, joka soveltuu esimerkiksi maastossa metsäkoneen kuljettajiksi opiskeleville.

– Ammattitaitoa on myös huolehtia säännöllisestä syömisestä ja täysipainoisista aterioista työajalla, sanoo työryhmän jäsen, opetusneuvos Jouni Järvinen Opetushallituksesta.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen painottaa puolestaan, että onnistunut kouluruokailu edellyttää yhteistyötä opiskelijoiden kanssa. Osa oppilaista ei osallistu kouluruokailuun.

– Osallisuus sitouttaa, Pajunen huomauttaa.

Vähentää yksittäisten erikoisannosten valmistamista

Opetushallituksen mukaan suositus on suunnattu koulutuksen järjestäjille, oppilaitoksille, opettajille, opiskeluhuollolle, ruokapalveluista vastaaville sekä opiskelijoille ja heidän huoltajilleen. Opiskelijaruokailun suositukset perustuvat yleisiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Suositus on ensimmäinen laatuaan.

Työryhmän jäsen, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän ruokapalvelu- ja työsuojelupäällikkö Iiris Kauneela kertoo, että kahden tai kolmen ruokavaihtoehdon tarjoaminen vähentää yksittäisten ruoka-annosten valmistamista erikoisruokavaliota noudattaville. Se vaikuttaa kustannuksiin.

Suosituksessa kiinnitetään huomiota ruokahävikkiin. Hävikkiä voi syntyä ruokailun eri vaiheissa, ruoan valmistuksessa, tarjoilussa tai lautasilta. Esimerkiksi ammattikouluissa suurin osa hävikistä syntyy lautasilla, päiväkodeissa keittiössä.

Ravintolaympäristö vaikuttaa opiskelijaruokailun suosioon

Ruokailusuositus sisältää myös ohjeita ruokailuympäristön parantamiseksi. Järvisen mukaan tilaratkaisuilla voidaan vaikuttaa ruokailun onnistumiseen.

– Opiskelijaravintolaympäristö vaikuttaa opiskelijaruokailun suosioon, hän arvioi.

Suosituksessa korostetaan ruokailun yhteisöllisyyttä. Ruokailu on hetki keskusteluihin. Myös opettajia kannustetaan ruokailemaan yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.