Erdogan: Asevientikiellot ja pakotteet eivät pysäytä hyökkäystämme – kurdien mukaan leireiltä on paennut 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä

Kurdiviranomaisten mukaan Ain Issan leirillä Syyriassa on tuhansia Isisin jäsenten perheenjäseniä. Kuvaa leiriltä syyskuun loppupuolelta. Lehtikuva/AFP

STT

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että länsimaiden pakoteuhkaukset ja asevientikiellot eivät pysäytä Turkin hyökkäystä Syyrian kurdialueilla. Erdogan sanoi, etteivät tällaiset uhkaukset saa Turkkia luopumaan operaatiostaan.

– Kun aloitimme operaation, meitä uhattiin talouspakotteilla ja asevientikielloilla. Ne jotka luulevat saavansa Turkin perääntymään tällaisilla uhkauksilla ovat pahasti väärässä, Erdogan uhosi televisiopuheessa.

Erdogan sanoi, että Turkki ja sen syyrialaiset liittolaisjoukot ovat saaneet haltuunsa Ras al-Ainin rajakaupungin. Tal Abyadia piiritetään Erdoganin mukaan kahdesta suunnasta.

Ranska ja Saksa ilmoittivat edellisiltana, että ne jäädyttävät asevientinsä Turkkiin hyökkäyksen takia. Saksan liittokansleri Angela Merkel taas kehotti tänään Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä.

Erdogan sanoi keskustelleensa Merkelin kanssa puhelimitse keskiviikkona ja ottaneensa esille kysymyksen asevientikiellosta.

– Pyysin häntä selittämään minulle – olemmeko todella liittolaisia Naton sydämessä, vai onko terroristiryhmä (Syyrian kurdijärjestö YPG) otettu Naton jäseneksi ilman että minulle on kerrottu, Erdogan puhkui.

Hän torjui ajatuksen neuvotteluista Turkin ja YPG:n välillä.

– Mistä lähtien valtiot istuvat neuvottelupöytään terroristiryhmän kanssa?

Leirit ilman vartijoita

Pohjois-Syyriassa Ain Issan leiriltä on paennut lähes 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä, kertovat kurdiviranomaiset. Heidän mukaansa leirillä on tuhansia äärijärjestö Isisin jäsenten perheenjäseniä, mutta tällä hetkellä siellä ei ole vartijoita.

Leiri sijaitsee sen alueen lähistöllä, jossa Turkki sotii kurdijoukkoja vastaan.

Turkin hyökkäyksen on pelätty johtavan siihen, että Isisiin kuuluneita pääsee pakoon kurdien vartioimilta leireiltä ja Isis voimistuu muutoinkin uudelleen.

Kurdien vartioimissa vankiloissa on kaikkiaan arviolta 12 000 Isis-taistelijaa. Leireille puolestaan on sijoitettu suunnilleen saman verran ulkomailta alueelle tulleita naisia ja lapsia. Lapsia on arviolta 8 000, naisia 4 000.

Jopa satojatuhansia pakoon sotatoimien tieltä

YK:n arvion mukaan Turkin hyökkäys kurdijoukkoja vastaan on toistaiseksi pakottanut noin 130 000 ihmistä pakenemaan kotoaan. Järjestö uskoo, että luku nousee 400 000:een.

Toistaiseksi useimmat kotinsa jättäneet ovat löytäneet oleskelupaikan sukulaisten tai muun yhteisön luota. Yhä useampi kuitenkin päätyy muun muassa kouluihin perustettuihin majoituksiin.

Turkin sotatoimet Pohjois-Syyriassa alkoivat keskiviikkona, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump siirsi amerikkalaiset joukot pois alueelta.

Sotatoimista on seurannut useita kymmeniä siviiliuhreja. Pelkästään sunnuntaina on Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan kuollut 14 siviiliä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Lahden seudulla syttyi useita maastopaloja, syynä tavarajunan vialliset jarrut - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.