Ovensuukyselyt: Hallitsevat konservatiivit voittamassa selvin luvuin Puolan parlamenttivaalit

Hallitsevat konservatiivit ovat ovensuukyselyiden mukaan saamassa entistä suuremman enemmistön. LEHTIKUVA/AFP

STT

Puolassa myöhään sunnuntaina julkaistujen ovensuukyselyiden mukaan hallitseva Laki ja oikeus -puolue (PiS) voittaa selvästi maan parlamenttivaalit ja saa entistä suuremman enemmistön parlamentin alahuoneessa. Ovensuukyselyiden mukaan PiS-puolue olisi saamassa 43,6 prosenttia äänistä.

Vaalien alla tehtyjen mielipidemittausten perusteella oli jo ennakoitu, että kansallismielinen ja konservatiivisia arvoja korostava PiS-puolue voittaa vaalit, mutta varmaa ei ollut säilyttääkö se enemmistönsä.

Ovensuukyselyiden perusteella lähimmäs Laki ja oikeus -puolueen äänimäärää pääsi keskustalainen koalitio, joka on saamassa 27,4 prosenttia äänistä.

Äänestys päättyi Puolassa kello kymmeneltä illalla Suomen aikaa, ja alustavia tuloksia odotetaan maanantaina.

Oppositiolle tukea kirjallisuuden nobelistilta

Oppositiopuolueet saivat vielä vaalien alla tukea tuoreelta kirjallisuuden nobelistilta Olga Tokarczukilta, joka kehotti puolalaisia valitsemaan viisaasti "demokratian ja autoritarismin välillä". Vuoden 2018 kirjallisuuspalkinnon saava Tokarczuk myös kutsui vaaleja tärkeimmiksi sitten vuoden 1989 vaalien, joiden jälkeen Puola sai ensimmäisen ei-kommunistisen pääministerinsä lähes 40 vuoteen.

Lähellä Puolan vaikutusvaltaista katolista kirkkoa oleva PiS otti vaalikampanjassaan maalitaulukseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Puolueen mukaan niiden ideologia uhkaa perinteisiä kristillisiä perhearvoja. Puoluetta kannatetaan erityisesti maaseudulla ja pienissä kaupungeissa, liberaalimpaa ja EU-myönteisempää oppositiota suurissa kaupungeissa.

Puoluetta on arvosteltu demokratian ja oikeusvaltion vastaisista pyrkimyksistä, joihin kuuluu yritys saada maan tuomioistuimet ja media poliitikkojen valvontaan. Juuri parlamenttivaalien alla EU-komissio ilmoitti haastavansa Puolan oikeuteen tuomarien riippumattomuuden rajoittamisesta. Maaliskuussa käynnistetty rikkomusmenettely eteni oikeuteen, koska vuoropuhelu ei ollut tuottanut tulosta.

Puolan talous on kasvanut kohisten, ja tavalliset kansalaiset ovat vaatineet päästä osallisiksi kasvun hedelmistä. Vuonna 2015 valtaan noussut PiS on vastannut vaatimuksiin korottamalla minimipalkkaa, eläkkeitä ja lapsilisiä.

Puolue on sanonut jatkavansa entiseen malliin ja luvannut muun muassa nostaa minimipalkkaa lähes 80 prosenttia vaalikauden aikana.

– PiS huolehtii työläisistä, sanoi 34-vuotias Michal uutistoimisto AFP:lle käytyään äänestämässä Varsovassa.

– Ulkopolitiikassa PiS pitää Puolan puolia, eikä vain sokeasti ole samaa mieltä kuin mitä Saksa ja Ranska haluavat, hän lisäsi kieltäytyen kertomasta koko nimeään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava juna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.