Unkarin pääministeri Orbanille takaisku: opposition ehdokas Karacsony voittoon Budapestin pormestarinvaaleissa

Gercely Karacsonyn suu oli messingillä vaalivoiton ratkettua. Lehtikuva/AFP

STT

Unkarissa oppositio ylsi yllätykseen, kun sen ehdokas Gergerly Karacsony voitti pääkaupunki Budapestin pormestarivaalin. Karacsony itse kuvasi voittoa historialliseksi.

Kyseessä on ensimmäinen vaalitappio maan pääministeri Viktor Orbanille sitten vuoden 2010, kun hän nousi valtaan. Orban muutti valtaan astuttuaan vaalien sääntöjä siten, että opposition on ollut entistä vaikeampaa pärjätä pääministeripuolue Fidesziä vastaan.

Kun 82 prosenttia äänistä oli laskettu, oli Karacsony kerännyt niistä 51 prosenttia. Valtapuolue Fidesziä edustava istuva pormestari Istvan Tarlos oli puolestaan kerännyt 44 prosenttia äänistä. Pääministeri Orban tuki vuodesta 2010 Budapestin pormestarina toiminutta 71-vuotiasta Tarlosia.

Karacsony kertoi hurraaville kannattajilleen, että Tarlos oli onnitellut 44-vuotiasta uutta pormestaria puhelimitse.

– Tuomme tämän kaupungin 1900-luvulta 2000-luvulle. Budapest tulee olemaan vihreä ja vapaa, tuomme sen takaisin Eurooppaan, Karacsony sanoi.

Karacsony on aiemmin verrannut Budapestin pormestarinvaaleja Istanbulin maaliskuisiin pormestarinvaaleihin. Kyseisissä pormestarivaaleissa oppositioehdokas Ekrem Imamoglu voitti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin tukeman ehdokkaan.

– Hallitus kunnioittaa Budapestin asukkaiden päätöstä, kommentoi Unkarin hallituksen edustaja pormestarivaalien tulosta paikalliselle medialle.

Opposition yhteisehdokkaat ylsivät voittoon muuallakin

Viime vuosina oppositiopuolueet eivät ole juuri onnistuneet horjuttamaan oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen valtaa, mutta nyt riitaiset puolueet kykenivät joillakin alueilla sopimaan yhteisistä ehdokkaista. Punavihreää Dialogi-puoluetta edustava budapestilaisen Zuglon kaupunginosan johtaja Karacsony nousi "kapinaliikkeen" keulakuvaksi, kun hän voitti oppositiopuolueiden järjestämän esivalinnan yhteisestä pormestariehdokkaasta.

Opposition yhteisiä ehdokkaita ylsi voittoon myös muualla kuin pääkaupungissa.

– Nämä vaalit osoittavat, että opposition yhteistyö toimii. Oppositio sai parhaan tuloksensa vuosiin tällä uudella strategialla, kertoi analyytikko Andras Biro-Nagy.

Paikallisvaaleissa valittiin niin pormestareita kuin muitakin paikallistason päättäjiä seuraaviksi viideksi vuodeksi. Vaalit nähtiin testinä opposition uudelle strategialle, joka voisi tarjota keinon haastaa Orban maan seuraavissa parlamenttivaaleissa vuonna 2022.

– Budapest on iso voitto, mutta läpimurto useissa muissakin kaupungeissa on yhtä tärkeää, Biro-Nagy sanoi.

– Tämä on ensimmäinen halkeama Orbanin järjestelmässä, ja näyttää taatulta, että sama strategia jatkuu vuodelle 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.