Syyttäjä: Turun ammattikorkeakoulun työntekijä teki haamukatsastuksia autoihin, joita ei ollut edes nähnyt

STT

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa luettiin maanantaina syytteet Turun ammattikorkeakoulun työntekijälle, joka syyttäjän mukaan teki vuosien ajan haamukatsastuksia maahantuotuihin autoihin.

Syytteet liittyvät autojen katsastuksiin, joita koulussa tehtiin osana ajoneuvo- ja insinööriopintoja. Syyttäjän mukaan ammattikorkeakoulussa vastuuasemassa ollut mies ei edes nähnyt kaikkia autoja, jotka väitti katsastaneensa. Esitutkinnassa mies syyttäjän mukaan myönsi tehneensä tällaisen "haamukatsastuksen" noin 150 autoon.

Syyttäjän mukaan toiminta jatkui vuodesta 2011 vuoteen 2018. Turun ammattikorkeakoulu on jo aiemmin myöntänyt, että maahantuontikatsastuksia oli tehty lakien vastaisesti. Sittemmin koulu lopetti katsastustoiminnan.

Miestä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä rekisterimerkintärikoksesta, joka liittyy miehen tekemiin katsastusilmoituksiin.

Syyttäjän mukaan virka-aseman väärinkäyttämistä on pidettävä törkeänä, koska rikollinen toiminta jatkui pitkään ja sillä tavoiteltiin huomattavan suurta hyötyä. Syyttäjä laskee, että kaksi autoja maahantuonutta yritystä sai yhteensä liki 16 000 euron hyödyn miehen toiminnasta.

Syytetty: Liikenneturvallisuus ei vaarantunut

Mies kiistää syytteet. Oikeudelle toimittamassaan ennakkovastauksessa hän myöntää hoitaneensa osan katsastuksista vain papereiden ja valokuvien perusteella. Hän kuitenkin kiistää, että hänen teoistaan olisi koitunut taloudellista hyötyä yrityksille.

– (Syytetty) on ammattikorkeakoulun työntekijänä yksinomaan pyrkinyt edistämään katsastustoimintaa ja ainoa taloudellisesti hyötynyt taho on ollut ammattikorkeakoulu, vastauksessa sanotaan.

Miehen vastauksen mukaan toiminta ei myöskään ollut haitallista tai vahingollista tai johtanut vaarallisessa kunnossa olevien ajoneuvojen käyttöön tieliikenteessä.

– Käytännössä kyse on ollut uudehkoista käytetyistä ajoneuvoista, joiden osalta muulle kuin niiden identifioinnillle ei ole ollut tarvetta eikä laki ole muuta edellyttänyt eli kyse ei ole ollut määräaikaiskatsastuksen tarpeessa olevista ajoneuvoista, vastauksessa todetaan.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdollista vankeusrangaistusta sekä sakkoja.

Turun amk: Olemme syvästi pahoillamme

Epäillyt epäselvyydet katsastustoiminnassa tulivat ilmi viime vuoden keväällä, ja Turun ammattikorkeakoulu lopetti katsastukset saman vuoden kesällä.

– Olemme syvästi pahoillamme tapahtuneesta ja kiitämme niitä, joiden ansiosta asia tuli esille. Asioiden tultua esille kävimme läpi katsastustoimintaamme ja siihen liittyviä erilaisia prosesseja, ja päädyimme lopettamaan katsastustoimintamme. Odotamme oikeusprosessin tulosta ennen kuin päätämme, mihin muihin toimenpiteisiin asiassa ryhdymme, sanoi koulutusjohtaja Juha Kontio koulun tiedotteessa.

Maahantuontikatsastuksessa tarkistetaan muun muassa ajoneuvon valmistenumero ja pakolliset varusteet. Siinä voidaan tarkistaa myös ajoneuvon tekninen kunto, jos esimerkiksi ajoneuvon käyttöönottoajankohta vaatii sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 5. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 6. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 7. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 8. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 9. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 10. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 11. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 12. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 13. Otteluennakko: Reipas hakee revanssia mikkeliläisistä – katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 14. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia
 15. Kuntalaiset sanovat kyselyssä kuntaliitoksille selkeästi "ei" – suopeus kuntatalouden tasapainottamistoimia kohtaan kasvussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.