Syksyllä on esiintynyt runsaasti rinovirustartuntoja – tavallista flunssaa aiheuttavia viruksia löytyy yli 200 erilaista

Nuhakuumeita aiheuttavia viruksia löytyy yli 200 erilaista, joista yleisin on rinovirus. LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL

STT

Taas on se aika vuodesta, jolloin flunssa kaataa ihmisiä sänkyyn ja ihmiset loistavat poissaolollaan työpaikoilla ja kouluissa.

Erityisasiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo, että nuhakuumeita aiheuttavia viruksia löytyy yli 200 erilaista, joista yleisin on rinovirus. Syksyllä laboratoriovarmistetuissa tapauksissa on hänen mukaansa esiintynyt runsaasti rinovirustartuntoja, mutta myös jonkin verran adenovirusinfektioita.

– Hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia kiertää ympäri vuoden. En tiedä voiko puhua flunssakaudesta, mutta voi sanoa, että nuhakuumetapauksia esiintyy enemmän syys- ja talviaikaan kuin kesäisin, Ikonen sanoo STT:lle.

Flunssaa aiheuttavia hengitystieinfektioita varmistetaan kuitenkin harvemmin laboratoriossa, sillä niiden hoidon kannalta ei ole olennaisen tärkeätä tietää mistä virustyypistä on kyse.

Yksittäisiä influenssatapauksia raportoitu

Syksyn aikana Suomessa on myös raportoitu yksittäisiä influenssatapauksia tartuntatautirekisteriin. Ikosen mukaan tässä ei ole mitään poikkeuksellista.

– Tilanne koko pohjoisella pallonpuoliskolla, jolla epidemiakausi on meidän talviaikaan, on vielä ihan rauhallinen. Ei ole mitään viitteitä siitä, että influenssaepidemia olisi alkamassa, hän sanoo.

Myös varsinaisen kauden ulkopuolella voi esiintyä influenssatapauksia, sillä ihmiset saattavat esimerkiksi vierailla maissa, joissa influenssaviruksia esiintyy tai joissa on käynnissä epidemia. Tällä hetkellä epidemiakausi on ohi eteläisellä pallonpuoliskolla.

Rokote paras suoja influenssaa vastaan

Ikosen mukaan paras tapa suojautua influenssalta on ottaa rokote. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvaan influenssarokotteeseen sisältyy kahta influenssa A- ja influenssa B-virusta.

– Näitä kaikkia virustyyppejä on kiertänyt eteläisellä pallonpuoliskolla epidemia-aikana. Rokotteen suoja riippuu siitä, miten hyvin rokotevirukset vastaavat epideemisiä viruksia. Influenssaviruksille on tyypillistä, että ne muuntuvat koko ajan. Meillä ei tällä hetkellä ole tietoa, että olisi tapahtunut rokotesuojan kannalta merkittäviä muutoksia missään näissä virusryhmissä, hän sanoo.

Ikonen muistuttaa hyvän käsihygienian tärkeydestä influenssan torjunnassa. Jos itsellä on oireita, virusten leviämistä voi rajoittaa yskimällä hihaan ja aivastamalla nenäliinaan, jotta pisarat eivät leviä ympäristöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä
 2. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 3. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 4. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 5. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 6. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 7. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 8. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 9. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 10. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 11. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 12. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 13. Jussi Eerikäisen Vierailija-kolumni: Iällä on väliä – valitettavasti
 14. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 15. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.