STT korjaa: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

STT

Jengipomona tunnetuksi tullut ja kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson kertoo tuoreen rikoskirjan mukaan, että ehdotti huumesyyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suorassa lähetyksessä 1990-luvulla.

Kahden rikostoimittajan, Janne Huuskosen ja Mikko Gustafssonin Kultainen vasikka – järjestäytynyt rikollisuus Suomessa -kirja valottaa kuvaa Suomen järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Kirja antaa ymmärtää, että reilut toistakymmentä vuotta sitten ammattirikollisten piirissä kyti keskinäisten välienselvittelyjen lisäksi väkivallaksi eskaloituvaa vihaa myös viranomaisia kohtaan. Pommi- tai kranaatti-iskuista tai suunnitelmista saatiin STT:n arkistonkin mukaan lukea lehdestä melkein joka vuosi.

Johansson sanoo kirjan mukaan, että hän itse ehdotti entiselle rikollispomolle Keijo Vilhuselle naispuolisen syyttäjän ampumista.

– Minä ehdotin Keijolle, että vedetään rynkyllä lasin läpi, kun se tekee aamu-tv:tä siinä… Keijo sano, että ei me voida marttyyriä tehä. Eli se löi jäitä hattuun. Jos se ois sanonu, että vedetään vaan, niin mä oisin menny rynkyn kans siihen huppu päässä ja vetäny, Johansson sanoo kirjan mukaan.

Johanssonin mukaan Vilhunen laittoi hänelle jäitä hattuun. Vilhunen ei kommentoinut asiaa kirjailijoille, mutta sen hän kirjan mukaan tunnustaa, että oli samaisen syyttäjän mökin polttamisen takana 1990-luvulla. Polttamiseen katsottiin syylliseksi kuitenkin toinen henkilö.

– No minä voin myöntää näin yli 20 vuoden jälkeen, että olen tilannut sen polton, Vilhunen sanoo kirjan mukaan.

Kirjassa on kaivettu tietoa alamaailman tapahtumista tekemällä asiakirja- ja media-aineiston lisäksi 90 haastattelua, joista 48 on rikoksista tuomittujen tai heidän läheistensä kertomaa. Kirjan kirjoittajat Huuskonen ja Gustafsson työskentelivät osan kirjan tekoajasta STT:n toimittajina alkuvuoteen 2019 asti, toinen myös jutun kirjoittajan työparina.

Gustafsson on nykyään Helsingin Sanomien rikostoimittaja. Huuskonen työskentelee tekoälyfirma Utopia Analyticsin markkinointi- ja viestintäjohtajana.

Kirja: Vilhunen osallistui poliisitalon pommi-iskun rahoittamiseen

Kirjassa esitetään myös väite Helsingin Pasilan poliisitalon pommi-iskun rahoituksesta. Mysteeriksi jäänyt Helsingin Pasilan poliisitalon pommi-isku tapahtui elokuussa 1995.

Yöllä poliisitalon edustalla räjähtänyt voimakas autoon sijoitettu pommi oli sen laatuinen isku yhteiskuntaa vastaan, että sisäministeri Jan-Erik Enestam (r.) lupasi kymmenientuhansien markkojen vihjepalkkion syytteeseen johtavasta vinkistä.

Räjähdyksen voimasta poliisitalon seinään syntyi aukko ja ainakin 150 huonetta vaurioitui. Ikkunoita rikkoontui muun muassa läheisestä oikeustalosta, ja autonromua lensi yli sadan metrin päähän. Yksi poliisitalossa ollut poliisimies loukkasi lievästi kätensä lasinsirpaleista, ja aineelliset vahingot olivat miljoonaluokkaa.

Poliisi epäili teosta muun muassa poliiseista kostolistan laatinutta tunnettua rikollisvaikuttajaa, jonka epäiltiin osallistuneen myös vuosina 1991 ja 1992 Helsingin veroviraston vastaisiin pommi-iskuihin. Iskut aiheuttivat miljoonien markkojen vahingot, mutta ketään ei saatu vastuuseen poliisia vastaan tehdystä iskusta. STT:n arkiston mukaan vuoden 1992 veroviraston iskusta tuomittiin kolme miestä, joista yksi tuomittiin myös aiemmasta iskusta verovirastoon.

Kirjassa muun muassa yllytyksistä kostoiskuihin kahta poliisia vastaan tuomittu rikollisvaikuttaja kiistää osallisuutensa iskuihin.

Sen sijaan alamaailmassa 1990-luvulla kirjan mukaan merkittävää valtaa käyttänyt Vilhunen sanoo kirjassa, että Pasilan pommi-iskulle oli useita rahoittajia, mutta kertoo kirjassa tarkemmin vain omasta roolistaan.

– Siihen yleisesti kerättiin kolehtia. Muistaakseni itsekin taisin laittaa jonkun pienen kolehdin siihen. Se oli varoitus, Vilhunen sanoo kirjan mukaan.

Hän myös kertoo kirjan mukaan osallistuneensa itse iskun rahoittamiseen 50 000 markalla. Poliisi lopetti iskun tutkinnan vuonna 2006, ja rikos on jo vanhentunut.

---

Juttua (6.10.2019) on korjattu 14.10. klo 14.52. Tekijä jäi mysteeriksi vain Pasilan poliisitalon pommi-iskussa, ei Helsingin verovirastoon tehdyissä iskuissa. STT:n arkiston mukaan vuoden 1992 veroviraston iskusta tuomittiin kolme miestä, joista yksi tuomittiin myös aiemmasta iskusta verovirastoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 12. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 13. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 14. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 15. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.