Suomen Madridin-lähetystö: Uudet levottomuudet ovat todennäköisiä Barcelonassa – "Tilanne on aika tulenarka"

Tuhannet Katalonian itsenäisyysjohtajia puolustaneet mielenosoittajat tukkivat Barcelonan kansainvälisen lentokentän eilen. LEHTIKUVA/AFP

STT

Poliittiset levottomuudet Barcelonassa ja muualla Katalonian alueella Espanjassa jatkuvat, varoittaa Suomen Madridin-suurlähetystö. Suurlähetystö kehottaa välttämään väkijoukkoja, noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita ja seuraamaan tiedotusvälineitä.

– Tilanne on aika tulenarka, sanoi konsuli Eeva Helminen Suomen Madridin-suurlähetystöstä STT:lle aiemmin aamupäivällä.

Tuhannet Katalonian itsenäisyysjohtajia puolustaneet mielenosoittajat tukkivat eilen Barcelonan kansainvälisen lentoaseman. Illan kuluessa peruttiin toistasataa lentoa, sillä lentokoneiden miehistöt eivät päässeet työpaikalleen.

Helmisen mukaan eilen Barcelonassa peruttiin noin kymmenen prosenttia kaikista eiliselle suunnitelluista lennoista. Vielä tänään aamupäivällä tilanne näytti rauhalliselta. Helminen kuitenkin arvioi, että mielenosoittajat saattavat aktivoitua päivän mittaan.

– Meillä on paljon suomalaismatkailijoita jumissa Barcelonassa, Helminen kertoi.

El Pais -lehden mukaan Barcelonan lentoasemalla on tänään peruttu ainakin 45 lentoa. Peruutuksista parikymmentä koskee Vueling Airlinesia.

Finnair ja Norwegian aikovat lentää tänään normaalisti Helsingin ja Barcelonan välillä. Ainakin aamun ja päivän lennot pääsivät lähtemään matkaan. Eilen Finnair perui iltalentonsa, jonka matkailijat reititettiin uudelleen toisille lennoille tälle päivälle ja huomiselle.

Lentokenttätiet olivat aamulla auki

Mielenosoittajat tukkivat eilen myös lentoasemalle johtavia teitä. Lentomatkustajat ovat kertoneet, että ainakin aiemmin päivällä lentokentälle on päässyt moottoritietä myöden. Suurlähetystön mukaan ainakin jotkut metrolinjat toimivat normaalisti. Häiriöitä voi kuitenkin esiintyä.

– Osittain liikennöinti lentoasemalle sujuu jo julkisillakin, Helminen sanoo.

Eilen liikenne seisoi pahimmillaan vielä viiden kilometrin päässä lentokentästä, ja monet matkustajat taittoivat loppumatkan jalkaisin.

Suurlähetystö kehottaa suomalaismatkustajia olemaan yhteydessä lentoyhtiöönsä ja seuraamaan viranomaisten tiedotteita. Helminen suosittelee seuraamaan Twitterissä Espanjan ilmailuviranomaisia, Espanjan sisäministeriötä ja pelastustoimea. Ainakin sanomalehti El Paisilla on myös englanninkielistä uutisointia.

Espanjassa matkustavia kehotetaan myös tekemään matkustusilmoitus ulkoministeriölle ja ilmoittamaan tilanteestaan läheisilleen.

Kymmenien kerrottiin loukkaantuneen yhteenotoissa

Kymmeniä ihmistä loukkaantui, kun mielenosoittajat ottivat eilen toistuvasti yhteen poliisin kanssa lentokentällä. Rtve-kanava kertoo, että poliisi on saanut kritiikkiä kovista otteistaan.

Mielenosoitukset alkoivat, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Pisimmän tuomion sai alueen entinen varapresidentti Oriol Junqueras, jolle langetettiin 13 vuoden vankilatuomio kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Yhteensä 12:ta johtajaa vastaan nostettiin syytteet heidän toiminnastaan lokakuun 2017 kansanäänestyksen aikoihin. Kolme heistä tuomittiin tottelemattomuudesta, mutta he eivät saaneet vankilatuomiota. Kaikki syytetyt kiistivät syyllisyytensä.

Belgiaan oikeusprosessia paennut alueen entinen johtaja Carles Puigdemont on luonnehtinut tuomioita skandaaliksi.

– On aika reagoida eri tavalla kuin koskaan ennen. Poikiemme ja tyttäriemme tulevaisuuden, demokratian, Euroopan, Katalonian puolesta, Puigdemont kirjoitti Twitter-tilillään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 2. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 3. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 4. 3.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Epidemiatilanne edelleen rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu
 5. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 6. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
 7. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 8. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
 9. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 10. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 11. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin
 12. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"
 13. Rikoksilla oireilevia nuoria pitää auttaa jo vankilassaoloaikana – "Me emme tuomitse tai ylenkatso"
 14. Huuhkaja-kapteenilta tiukka kannanotto: "USA, mitä v*ttua?"
 15. Satu Jaatinen kirjoitti tietokirjan kuninkaallisista – "On kiehtovaa, kun joku ihminen voi tietää sukunsa tarinan tuhat vuotta taaksepäin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.