Venäläistutkijat ratsasivat urakalla Navalnyin järjestön toimistoja

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kertoi, että ratsioita oli tehty yli sadassa toimistotilassa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venäjän rikostutkijat ovat tehneet kymmeniä valvontaiskuja oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruption vastaisen järjestön FBK:n toimistoihin eri puolilla maata. Navalnyi kertoi Twitterissä, että viranomaiset aloittivat ratsiat aamukuudelta. Hänen mukaansa ratsioita tehtiin ainakin yli sadassa toimistotilassa 30 eri kaupungissa. Ratsattujen tilojen joukossa oli FBK:n pääkonttori Moskovassa.

Navalnyin mukaan ratsiat tehtiin hänen "petolliseksi huijariksi" kutsumansa presidentti Vladimir Putinin käskystä ja ne olivat kosto kesän mielenosoituksista sekä Putinin tukijoiden huonosta menestyksestä alkusyksyn paikallisvaaleissa. Navalnyi oli ohjeistanut kannattajiaan äänestämään sitä ehdokasta, jolla oli parhaat mahdollisuudet voittaa Putinin tukipuolueen Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

Kreml kiisti, että sillä olisi mitään tekemistä ratsioiden kanssa.

Venäjän viranomaiset julistivat viime viikolla Navalnyin johtaman säätiön ulkomaiseksi agentiksi, minkä vuoksi se joutui tiiviimmän valvonnan alaiseksi. Ulkomaisiksi agenteiksi leimataan järjestöjä, jotka ovat rahoittaneet toimintaansa ulkomaisella pääomalla, mutta Navalnyi on kiistänyt järjestönsä ottaneen vastaan ulkomaista rahaa.

– Venäjän viranomaisjärjestelmä tekee kaikkensa suojellakseen korruptoituneita viranomaisia ja lahjusten ottajia, Navalnyi sanoi Twitterissä.

Ratsioita myös viime kuussa

Vastaavia laajoja valvontaiskuja tehtiin opposition toimistoihin ja koteihin myös viime kuussa sen jälkeen, kun Venäjän hallituksen liittolaiset olivat kärsineet tappioita paikallisvaaleissa. Tutkijat ovat toistuvasti syyttäneet FBK:ta talousrikoksista ja jäädyttäneet sen tilit.

Navalnyin korruption vastainen säätiö on julkaissut sosiaalisessa mediassa selvityksiä valtion virkamiesten ja Venäjän poliittisen eliitin korruptiosta. Ne ovat osaltaan heikentäneet Putinin kannatusta kansan keskuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 12. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 13. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 14. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 15. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.