Kataloniassa uusia mielenosoituksia – itsenäisyysmieliset tukkivat teitä ja raideyhteyksiä

Barcelonan lentokentällä mielenosoittajat ottivat maanantai-iltana yhteen poliisin kanssa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Katalonian separatistit jatkoivat tiistaina mielenosoituksiaan Barcelonassa ja muissa Katalonian kaupungeissa. Itsenäisyysmieliset mielenosoittajat muun muassa tukkivat teitä ja katkoivat raideyhteyksiä polttamalla renkaita ja muuta tavaraa.

Esimerkiksi Barcelonasta Ranskaan menevä AP-7-tie oli illalla poikki lähellä itsenäisyysmielisyydestään tunnettua Gironaa.

Lisäksi separatistit järjestivät mielenilmauksia Espanjan keskushallinnon virastorakennusten ulkopuolella Barcelonassa ja muissa katalonialaiskaupungeissa.

Mielenosoitukset alkoivat maanantaina sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Pisimmän tuomion sai alueen entinen varapresidentti Oriol Junqueras, jolle langetettiin 13 vuoden vankilatuomio kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Maanantaisissa mielenosoituksissa loukkaantui pelastushenkilöstön mukaan 131 ihmistä. Yli sata heistä oli mukana yhteenotoissa El Pratin lentokentällä Barcelonassa. Lentokenttämielenosoitukseen osallistui sisäministeriön arvion mukaan noin 10 000 ihmistä.

Illan kuluessa peruttiin toistasataa lentoa, sillä lentokoneiden miehistöt eivät päässeet työpaikalleen. Vielä tiistainakin jouduttiin perumaan joitakin kymmeniä lentoja.

Nimettömiä viestejä mobiilisovelluksessa

Mielenosoitukset kutsui tiistainakin koolle Demokraattinen tsunami -ryhmä, joka ohjeistaa mielenosoittajia anonyymisti muun muassa viestipalvelu Telegramin kautta. Ryhmällä on sovelluksessa 150 000 seuraajaa, vaikka se ilmestyi sosiaaliseen mediaan vasta viime kuussa.

Toistaiseksi viranomaisilla ei ole tietoa, ketkä ryhmään kuuluvat, mutta sisäministeri Fernando Grande-Marlaskan mukaan tutkijat selvittävät asiaa.

Maanantaina ryhmä kutsui mielenosoittajia lentokentälle ja kehotti muuttamaan Katalonian uudeksi Hongkongiksi.

– Tämä on vasta alku. Meidän täytyy varautua tulevaan ja varmistaa, että demokraattista tsunamia ei pysäytetä, ryhmä uhosi myöhään maanantaina.

Ryhmän tyyli on huomattavasti aggressiivisempi kuin kymmenen vuoden takaisilla itsenäisyysryhmillä, jotka nimittivät liikettään hymyjen vallankumoukseksi. Historian- ja politiikantutkija Joan Esculiesin mukaan ryhmä ymmärsi kaksi vuotta sitten epäonnistuneen itsenäisyysäänestyksen jälkeen, että hymyjen vallankumous ei pääty hyvin.

– Demokraattinen tsunami haluaa tavallaan johtaa urbaania sissisotaa kertaluonteisilla tempauksilla, hän arvioi.

Ryhmän taustalla epäillään olevan Katalonian itsenäisyysmielisiä puolueita, mutta Demokraattinen tsunami kiistää tämän.

---

Korjattu kuvatekstiä 20.09: Barcelonan lentokentän mielenosoitukset olivat maanantai-iltana (ei tiistai-iltana)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.