YK:n turvaneuvosto kokoontuu taas Turkin hyökkäyksen vuoksi – YK epäilee Turkin syyllistyneen sotarikoksiin Pohjois-Syyriassa

Tarkkailijoiden mukaan kurdijoukot ovat torjuneet Turkin yrityksen vallata Ras al-Ainin kaupunki. LEHTIKUVA/AFP

STT

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu jälleen keskiviikkona keskustelemaan Turkin hyökkäyksestä Syyrian pohjoisosiin. Diplomaattilähteiden mukaan aloite istunnosta tuli Eurooppaa neuvostossa edustavilta mailta.

Torstaisessa istunnossaan turvallisuusneuvosto ei päässyt yhteisymmärrykseen päätöslauselmasta, ja vain Euroopan maat vaativat Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä. Perjantaina Venäjä ja Kiina estivät neuvostoa hyväksymästä Yhdysvaltojen tuomaa esitystä, joka myös vaati loppua Turkin hyökkäykselle.

Diplomaattilähteen mukaan tälläkään kertaa tuskin on luvassa konsensusta päätöslauselmasta, koska Venäjä estänee sen.

YK:n mukaan Turkki on saattanut jo syyllistyä sotarikoksiin hyökkäyksensä aikana. Sen mukaan Turkin syyrialaisten liittolaisjoukkojen tekemät summittaiset teloitukset täyttävät todennäköisesti sotarikosten tunnusmerkit. Turkkia voidaan pitää syyllisenä niihin, koska joukot toimivat Turkin komennossa.

USA pyytää Nato-maita rankaisemaan Turkkia

Yhdysvallat aikoo pyytää sotilasliitto Naton liittolaisia rankaisemaan Turkkia sen Pohjois-Syyriaan kohdistaman hyökkäyksen takia. Puolustusministeri Mark Esper sanoi matkustavansa Naton päämajaan Brysseliin ensi viikolla. Esperin mukaan Yhdysvallat pyytää Nato-maita ryhtymään diplomaattisiin ja taloudellisiin toimenpiteisiin Turkin "törkeitä toimia vastaan". Myös Turkki on Naton jäsenmaa.

Esper muun muassa syytti Turkkia siitä, että sen hyökkäys heikentää pyrkimyksiä kukistaa äärijärjestö Isis Syyriassa ja mahdollistaa Isis-vankien pääsemisen vapaaksi.

Myöhään maanantai-iltana presidentti Donald Trump ilmoitti keskeyttävänsä kauppaneuvottelut Turkin kanssa johtuen maan sotatoimista Pohjois-Syyriassa.

Trump kertoi asiasta julkaisemassaan tiedotteessa. Yhdysvallat aikoo lisäksi jälleen korottaa teräksen tullimaksuja Turkille 50 prosenttiin. Korotetuista tulleista luovuttiin keväällä.

– Olen täysin valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti, jos Turkin johtajat jatkavat tällä vaarallisella ja tuhoisalla polulla, Trump totesi lausunnossaan

Yhdysvallat asetti myös pakotteita kolmelle turkkilaisministerille. Pakotelistalle päätyivät puolustus-, sisä- ja energiaministeri.

Sanktioihin kuuluu muun muassa omaisuuden jäädyttäminen.

Lisäksi puolustus- ja energiaministeriölle asetettiin pakotteita.

Venäjä: Manbij Syyrian joukkojen hallussa

Manbijin kaupunki ja sen lähiseutu ovat täysin Syyrian hallinnon joukkojen kontrollissa, sanoo Venäjä. Sen puolustusministeriön mukaan venäläisjoukkoja partioi alueella eivätkä ne salli yhteenottoja Syyrian ja Turkin joukkojen välillä.

Syyrian hallinnon joukot saapuivat Manbijiin eilen osana kurdien ja Syyrian hallinnon välistä sopimusta. Viime vuodet kaupunki on ollut kurdien komennossa.

Turkin joukkojen ja kurdien väliset sotatoimet ovat jatkuneet muualla Syyrian pohjoisrajalla. Sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights kertoo, että kurdijoukot aloittivat yöllä laajan vastahyökkäyksen Turkin sotilaita ja heidän syyrialaisia liittolaisiaan vastaan lähellä Ras al-Ainin kaupunkia.

Tarkkailijoiden mukaan kurdijoukot ovat torjuneet Turkin yrityksen vallata Ras al-Ain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 12. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 13. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 14. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 15. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.